Tänä vuonna tulee kuluneeksi 160 vuotta säveltäjä Gabriel Linsénin Kesäpäivä Kangasalla -laulun ensiesityksestä. Pirkanmaan maakuntalaulua muistetaan erityisesti kesällä, mutta vuosi avataan Kangasala-talossa suomalaisen kulttuurin päivänä 28. helmikuuta.
– Laulun ensiesitys tapahtui Floran päivänä 13. toukokuuta 1864. Sen lauloi pari kuukautta aiemmin perustettu Suomen ensimmäinen naiskuoro Vår förening – Kevätyhdistys. Linsén oli luvannut säveltää naiskuorolle musiikkia kuultuaan sen laulavan. Topeliuksen runon saamia säveliä varmaan siivitti säveltäjän edellisen kesän vierailu Kangasalla, jolloin seudun maisemat ja luonto olivat tehneet häneen lähtemättömän vaikutuksen, kertoo tuottaja-säveltäjä Heikki Mäenpää.
Tekstiiliteos kunnioittaa suomalaisen naiskuoron historiaa
Osana Lumoava Kangasala -ympäristö ja taideohjelmaa Kangasalan kaupunki hankki Gabriel Linsénin sukuun kuuluvalta tekstiilitaiteilija Heidi Linséniltä Kesäpäivä Kangasalla -aiheisen tekstiiliteoksen. Käsin tuftatuista ryijyistä tunnettu ja muun muassa Taito-Finlandia-ehdokkaana ollut Linsénin teos Heijastuksia Roineella (Adalle) kunnioittaa sävellyksen juuria osana suomalaista naisten historiaa.
– Gabrielin sisar Maria Adamia Linsén, joka tunnettiin nimellä Ada, oli yksi kuoron perustajajäsenistä. Hän menehtyi 1868 nälkävuosina 27-vuotiaana. Sävellyksen historiaa selvittäessäni huomasin kuvittelevani usein sitä, minkälaisen elämän hän olisi voinut elää, jos hän ei olisi menehtynyt niin nuorena, kertoo Linsén.
Yleisöllä on mahdollisuus päästä kuulemaan lisää juhlaviikon ohjelmasta, tapaamaan taiteilijaa ja näkemään tekstiiliteos suomalaisen kulttuurin ja Kalevalan päivänä 28. helmikuuta Kangasala-talon aulassa kello 14–15. Luvassa on myös musiikkiesityksiä. Tilaisuuden avaa Kesäpäivä Kangasalla-lauluun ja sen tarinaan perehtynyt Mäenpää.