Ovelalla taktiikalla voittoon potkukelkkakisassa – kultajoukkue kaahasi ilman takkia ja hanskoja

Miten varmistetaan leikkimielisten potkukelkkavormuloiden himoittu voitto? Ensinnäkin hankitaan hyvät nastajalkineet. Sitten mietitään kolmihenkisen joukkueen ajojärjestys. Sen jälkeen sovitaan, että kisataan ilman takkia ja hanskoja. Otetaan kurvit oikein ja juostaan kelkan kanssa, jos on pakko.

8-vuotias Lenni, 13-vuotias Fanni ja 15-vuotias Onni näyttivät lauantaina Luopioisissa, että tämä säälimättömän ovela taktiikka toimii. Rauhalan perheen unelmajoukkue nappasi vormulakisojen voiton aikuisten kisaajien nenän edestä.

Huumoripitoiset potkukelkkavormulat olivat osa Mikkolan Navetan pihapiirissä järjestettyä perinteistä Talvikirmausta. Tapahtumassa pääsi myös kahvittelemaan, tekemään ostoksia ja käymään näyttelyissä. Talvikirmauksen järjestivät Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta kumppaneineen.

Kultamitali on nyt meidän. Rauhalan perheen voittoisat kisaajat Lenni (vasemmalla) Fanni ja Onni tuulettivat kilpailun jälkeen. Kuva: Pekka Mustonen.

Dopingia vai diskausta?

 Jos luulee, että potkukelkkailu on vain rentoa talviulkoilua, korjataan käsitys heti kättelyssä. Kun lajissa kilpaillaan joukkueina, hommasta on lepsuilu kaukana.

Tänä vuonna kisassa oli neljä joukkuetta. Rauhalan sisarusten lisäksi potkuttelemassa olivat Luopioisten Ulkoilukylä-toiminnan ja K-market Järvikansan joukkueet. Neljäs kisaporukka Aallotar edusti Kukkian kirkkovene Aallotarta.

Kisapaikalla oli jännittynyt tunnelma. Joukkueet valmistautuivat ratkomaan, mikä joukkueista pääsee ensimmäiseen lähtöruutuun. Kuva: Pekka Mustonen.

Ennen kisan alkua käytiin hermosotaa. Ainakin joidenkin huhuttiin syöneen grillimakkaraa tai suklaata jo ennen suoritusta. Lähdössä oli puolestaan ahdasta, kun kaikki halusivat parhaan radan.

Yleisöstä hihkuttiin kieli poskessa tämän takia sekä ”dopingia” että ”diskausta”. Juontajana toiminut Ari Toivari vahvisti kuitenkin, että ”tilanteet on tarkistettu kuvanauhalta” ja kaikki on mennyt sääntöjen mukaan.

Vasemmalla Marja-Liisa Rauhala kuroo muita kiinni. Valkohousuinen Fanni Rauhala kurvaa tässä vaiheessa johtoon ja takana tulevat Mika Toppijärvi ja Jokke Lindroos (oikealla). Kuva: Pekka Mustonen.

Voitonhalu geeneissä

Voittajajoukkueen kilpailijoiden kisahuoltaja ja samalla täti Kati Rauhala tuuletti maalissa. Suvun nuoriso vei voiton sisulla ja päättäväisyydellä.

– Me lähdettiin hiomaan taktiikkaa jo kaksi kuukautta sitten. Meillä on voitonhalu varmaan jo geeneissä, Kati Rauhala arveli.

– Lasten mummi meni kilpailevaan joukkueeseen, kun hänet vaihdettiin meiltä pois ja Lenni tuli tilalle. Mummi kesti vaihdon hyvin ja heidän joukkueensa tuli toiseksi, Kati Rauhala iloitsi.

Ari Toivari (vasemmalla) sinisessä takissaan tavoittaa Lenni Rauhalaa ja Tanja Jokelaa (oikealla). Kuva: Pekka Mustonen.

Koruja ja puutöitä

Samaan aikaan kun potkukelkkavormuloissa oli kova meno päällä, osa yleisöstä kierteli myymälöissä ja nautti kahvioiden tuotteista.

Kahvila Pytingissä riitti lauantaina kävijöitä, kun kyläläiset lähtivät viettämään ulkoilupäivää. Kuva: Pekka Mustonen.

Tiina Ali-Kippari palveli asiakkaita Kukkian Kädentaitajat ry:n tiskin takana.

– Meillä on näin talvella puoti auki torstaista lauantaihin ja kesällä jo tiistaista lähtien. Myymälässä on liki 20:n sellaisen tekijän tuotteita myynnissä, joilla on jokin side Luopioisiin. He joko asuvat täällä tai heillä on kesäpaikka tai jokin muu kytkös.

Tiina Ali-Kippari oli mielissään viime kesän vilkkaudesta. Hän toivoi, että yhä useampi poikkeaisi myös talvisaikaan.

– Meiltä löytyy täältä monenlaista. On puutöitä, keramiikkaa, tekstiilitöitä, koruja ja vaikka mitä, hän esitteli.

Tiina Ali-Kippari kertoi, että Kukkian Kädentaitajien puodissa on yli 20 tekijän kädentaidon näytteitä. Kuva: Pekka Mustonen.