Kuhmalahtelainen Aki Kari pääsee tänä vuonna juhlimaan syntymäpäiväänsä ihka oikeana päivänä eli 29. helmikuuta. Karkauspäivänä syntyneelle Karille tämä on harvinaista, neljän vuoden välein toistuvaa herkkua.
– Harvakseltaan synttäreitä on juhlittu. Muulloin kuin karkausvuonna syntymäpäivän virkaa on toimittanut 28. helmikuuta. Silloin kaksi siskoanikin useimmiten soittaa onnittelut ”vaikkei nyt oikea päivä olekaan”, vuonna 1968 syntynyt Kari kertoo.
Erittäin harvinainen syntymäpäivä ei Karia ole pahemmin haitannut. Hän ei muista, että asia olisi lapsenakaan sen kummemmin harmittanut eikä aihe noussut ihmeemmin esiin perheen arjessa. Karkauspäivälle osunut syntymäpäivä on sen sijaan antanut jutunjuurta monessa paikassa.
– Ja hei, eihän tässä tule ikää samalla tavalla kuin muille. Neljättoista synttärit olen kuitenkin vasta elämäni aikana viettänyt, Kari nauraa.
Kuusikymppiset seuraavana karkausvuonna
Aki Kari on asunut Kuhmalahdella käytännössä aina. Välillä hän kävi piipahtamassa Haminan ja Kangasalan puolella, mutta pääasiassa hän on asunut Kuhmalahdella. Mies asuu parin kilometrin päässä kirkonkylästä Tippavaarana tunnetussa talossa. Työkseen hän ajaa rekkaa, ja vapaa-ajalla hän viihtyy kavereiden kanssa ja elokuvia tai tv-sarjoja katsoen.
– Ja jääkiekkoa seuraan myös. Olen Tapparan mies henkeen ja vereen.
Pyöreitä vuosiaankin karkauspäivänä syntyneet henkilöt pääsevät juhlimaan oikeana syntymäpäivänä hyvin vähän. Karilla näin oli viimeksi silloin, kun hän täytti neljäkymmentä. Merkkipäivää juhlistettiin asiaankuuluvasti kolmen päivän pirskeillä Kuhmalahden kunnansaunalla.
– Kuusikymppiset neljän vuoden päästä ovat sitten seuraavat tasavuotisjuhlat, jotka osuvat karkausvuoteen. Silloin on suunnitelmissa juhlia pyöreitä vuosia yhdessä Pitkä-Sepän baarin Peten kanssa, Kari suunnittelee ja viittaa Petellä Pitkä-Sepän yrittäjään Petri Keskiseen.
– Olemme molemmat syntyneet samana vuonna ja saman kuukauden aikana eli helmikuussa, Kari lisää.
Karkausvuosi ja karkauspäivä:
- Länsimaisessa ajanlaskussa karkausvuosi on 366-päiväinen karkausvuosi, jonka helmikuuhun on lisätty 29. päivä eli karkauspäivä. Normaalisti helmikuussa on 28, ja vuodessa 365 päivää.
- Karkauspäivä on otettu käyttöön sen vuoksi, että Maa ei kierrä Auringon ympäri tasan 365 päivässä.
- Karkauspäivänä syntyneet voivat viettää syntymäpäiväänsä haluamaan päivänä, joko 28.2 tai 1.3. Lain mukaan kyseisenä päivänä syntynyt on kuitenkin täysi-ikäinen vasta 18 vuotta täytettyään eli maaliskuun ensimmäisenä päivänä.
- Karkausvuosia ovat kaikki neljällä jaolliset vuodet, kuten 2012, 2016, 2020 ja 2024. Poikkeuksen tekevät sellaiset sadalla jaolliset vuodet, jotka eivät ole jaollisia neljälläsadalla.
- Karkauspäivää on perinteisesti pidetty kosinnan päivänä, jolloin naisilla on lupa kosia miehiä.