Seitsemän perhettä ja seitsemän tarinaa Kangasalta – Tiia Ennala toteutti pitkäaikaisen haaveensa dokumentaarisesta valokuvanäyttelystä

Ammattikuvaaja Tiia Ennalan ensimmäinen dokumentaarinen valokuvanäyttely Meidän Kangasala on saanut inspiraationsa kangasalalaisista: innokkaista ja inspiroivista ihmisistä, joilla riittää ideoita.

– Kangasala on tällaisia ihmisiä pullollaan, ja heistä jokainen olisi varmasti paikkansa näyttelyssä ansainnut. Mukaan olen kuitenkin valinnut seitsemän henkilön tai perheen tarinat, joiden elämää ja arkea näyttelyssä tuodaan esille.

Dokumentaarisesta valokuvaprojektista Ennala ehti haaveilla jo pitkään. Projekti otti kunnolla tulta alleen, kun hän sai tarkoitusta varten apurahat Björqkvist-rahastolta ja Finnfoto Suomen ammattikuvaajat ry:ltä.

Tiia Ennala työskentelee tuottajana Kangasala-talossa, jonka toiseen kerrokseen hänen ensimmäinen dokumentaarinen valokuvanäyttelynsä avautui perjantaina. – Ihmiset tekevät Kangasalasta paikan, jossa on hyvä olla, elää ja vierailla, Ennala toteaa.

Tiia Ennala on aiemmin pitänyt muutamia omia näyttelyitä ja ollut mukana myös yhteisnäyttelyissä.

– Täytyy kuitenkin myöntää, että nyt jännittää aika paljon, sillä tämä projekti on ollut hyvin erilainen kuin aiemmat. Olen pyrkinyt siihen, että näyttelyn kuvista ja tarinoista välittyisi aito ja elämänmakuinen meininki.

Näyttelykuva. Kaisan ja Miisan koti löytyi vanhasta urkutehtaasta. Kuva: Tiia Ennala.

Toinen kotikaupunki Kangasala

Ennala on työskennellyt jo vuosia Kangasalla, ja työn kautta on syntynyt paljon siteitä erilaisiin ihmisiin ja paikkoihin kaupungissa. Hän työskenteli ennen nykyistä työtään Kangasala-talon tuottajana Visit Kangasalan palveluksessa. Ennalalla on kokemusta myös ravintola-alan ja luonnonkosmetiikka-alan töistä.

– Olen kotoisin Raikusta, ja parin viimeisimmän työni puolesta olen tutustunut synnyinkaupunkiini entistä syvemmin ja liikkunut siellä paljon ristiin rastiin. Kangasala – toinen kotikaupunkini – on täynnä ihania paikkoja. Päällimmäisinä mieleen tulee Kangasala-talo, vaikka se onkin ehkä vähän puolueellinen vastaus, Ennala nauraa.

– Muita rakkaita paikkoja minulle ovat Raikku, jossa vanhempani asuvat edelleen, ja Vehoniemen näkötorni ja automuseo sekä mahtavat kirpputorit, hän jatkaa.

Tiia Ennalan oma rakas paikka Kangasalta: Raikun lapsuudenkodin piha. Kuva: Tiia Ennala.

Kotikunta Pälkäne

Tiia Ennala on asunut Pälkäneen Kankahaisissa kymmenen vuotta Joonas-puolisonsa kanssa. Perheeseen kuuluu myös nyt 5-vuotias Jalo-poika.

– Kun ensimmäisen oman kodin hankinta oli ajankohtaista, löysimme tarpeisiimme sopivan omakotitalon Pälkäneeltä ja olemme viihtyneet todella hyvin. Pälkäne tuntuu maailman myllerryksen keskellä edelleen turvalliselta lintukodolta.

Pälkäneellä viehättää myös se, että luontoon ja metsään pääsee heti oman kodin liepeiltä.

Kodin takapihalta alkavassa Satumetsässä Pälkäneellä kelpaa retkeillä. Kuva: Tiia Ennala.

– On mukavaa, kun Pälkäne ja Kangasala tekevät nykyisin yhä enemmän yhteistyötä, mutta voisi sitä tehdä vaikka vielä enemmänkin.

Vuodesta 2017 alkaen Ennala on toiminut valokuvaajana, ja edelleen hän tekee päätyönsä ohella kuvauskeikkoja niin paljon kuin ehtii.

– Vapaa-ajallakin viihdyn kamera kädessä ja viime aikoina on tullut kuvattua jonkin verran ihan vain omaksi iloksikin.

Meidän Kangasala -näyttely on esillä Kangasala-talon toisen kerroksen aulatiloissa 1.3.–7.4.

Näyttelykuva. Kirjastoauto on Sannan ja Villen perheessä viikon kohokohtia. Kuva: Tiia Ennala.
Näyttelykuva. Kangasalla leikkipuisto on aina lähellä. Kuvassa Päivin ja Nikolaoksen perhettä. Kuva: Tiia Ennala.