Varastelu ei ole vierasta Sydän-Hämeessäkään – ”Hetken mielijohteesta he nappaavat mukaansa jotakin pientä, ja katuvat sitten”

Kaupan liitto teetti ulkopuolisen selvityksen varkaushävikin suuruudesta vähittäiskaupassa. Moni kaupan alan toimija kokee selvityksen perusteella näpistysten, varkauksien ja ryöstöjen lisääntyneen kaupoissa selvästi jo pidemmän aikaa. Joissakin kaupoissa lasku voi äityä suureksikin.

Sydän-Hämeen Lehti kyseli, miltä tilanne vaikuttaa Pälkäneen ja Kangasalan alueen kaupoissa.

Pälkäneen K-Supermarketin kauppias Kati Rauhala toteaa näpistelyä olleen aina, mutta lisääntynyt se ei ole. Erityisesti nuoriso jää välillä kiinni näpistely-yrityksistä. Joskus harvoin yksittäiset ohikulkijat Lahdentiellä ovat jääneet kiinni varastelusta. Energiajuomia koetetaan viedä eniten, sitten tulevat makeiset ja alkoholi.

– Mikä milloinkin nuorilla on pinnalla, niitä tuotteita koetetaan näpistää. Tiktok-haasteita tullaan testaamaan välillä myös.

Rauhala toteaa, ettei varastelua koskaan saada täysin kuriin. Ja paljon riippuu siitä, moniko jää kiinni.

– Hyvin olemme saaneet tilanteet selvitetyksi lasten ja heidän vanhempiensa kanssa. Yksittäisiä kertoja on ollut, että on jouduttu kutsumaan poliisi paikalle.

Joukossa tyhmyys toisinaan tuppaa tiivistyä, joten kannattaa jättää turhat töppäilyt väliin. Rauhala korostaa, että kauppa voi olla nuoren tuleva tet- tai kesätyöpaikka. Jos on aikanaan varastellut, tästä ei hyvää seuraa tulevan työpaikan saantia ajatellen.

Viikoittain tapahtuvaa

K-Supermarket Kangasalan kauppias Lauri Somervuori on työskennellyt kaupalla vasta marraskuusta. Jo nopeasti hän kuitenkin huomasi, että meno on huomattavasti rauhallisempaa Kangasalla verrattuna edellisiin kauppoihin Tampereen keskustassa.

– Mitään ongelmia varastelusta ei näin talviaikaan ole tullut, joten kohtuurauhallista on ollut. Kesällä varastelua tuppaa olla muutenkin enemmän.

Yleisimmin Kangasalta on viety makeisia ja alkoholia, lihaakin välillä. Viikoittain varastelua silti ilmenee.

– Paljon jää varmasti näkemättäkin. Pyrimme aina puuttumaan tilanteisiin ripeästi. Yleensä asiat hoituvat ihan puhumalla, Lauri Somervuori korostaa.

Hetken mielijohteesta

Näpistely Anssin Kaupassa Aitoossa on todella harvinaista, vuosittain kiinni jää 1–4 henkilöä. Eli ongelmaksi tätä ei kauppias Anssi Kukkosen mukaan mitenkään voi sanoa, vaikkei jokainen jääkään kiinni.

– Näpistelyn ei voi sanoa lisääntyneen, sillä ihmiset ymmärtävät, että pienessä kaupassa hävikin määrä nousee helposti ongelmalliseksi.

Eniten näpistykset osuvat energia- ja alkoholijuomiin sekä makeisiin. Anssi Kukkosen mukaan yleensä asialla ovat olleet yläkouluikäiset nuoret.

– Hetken mielijohteesta he nappaavat mukaansa jotakin pientä, ja katuvat sitten.

Puuttuminen on yleensä ollut helppoa, eikä poliiseja ole tarvinnut soittaa paikalle, paitsi kerran murtoyrityksen yhteydessä.

Laidasta laitaan

S-market Pälkäneen marketpäällikkö Lilli Altis toteaa varastelun olevan vähäistä. Hänen mukaansa näpistelyä tapahtuu kaikissa tuoteryhmissä, mitään erityistä tuotetta ei pystytä nostamaan.

– Näpistelyitä tai niiden yrityksiä on laidasta laitaan. Emme valitettavasti halua antaa tarkempia tietoja tilanteista, jotta emme vahingossa samalla myös opettaisi keinoja mahdollisille uusille kokeilijoille.

Näpistyksen sattuessa kutsutaan aina vartija ja poliisi paikalle. Tilanteet eivät ole äityneet vaarallisiksi.

– Puuttuminen on osa työtämme, Lilli Altis kiteyttää.