Klassikko Tohvelisankarin rouva istuu myös tähän päivään

Tohvelisankarin rouvan Juulian pääosassa nähdään Henna Valkeamäki ja Aadolfina Pasi Repo. Näyttelijät tekevät hienot roolisuoritukset. Kuvat: Janne Kulosaari. 

Tohvelisankarin rouva toimii tässäkin ajassa mainiosti. Tämän osoittaa Valkeakosken kaupunginteatterin esitys, joka sai ensi-iltansa 17. helmikuuta. Vähän toista kuin silloin sata vuotta sitten Suomen kansallisteatterissa, kun heti ensi-illassa osa katsojista lähti pois kesken esityksen. Siihen aikaan oli rohkeaa puhua naisen seksuaalisuudesta, rahan ahneudesta ja juopottelusta avoimeen tyyliin.

Maria Jotunin klassikkoteksti etenee varsin jouhevasti Valkeakosken kaupunginteatterin näyttämöllä. Henna Valkeamäki Juuliana on kovin räiskähtelevä rahanhimoisena naisena. Hän ei nöyristele eikä kumartele ketään. Valkeamäki sopii rooliin kuin nakutettu. Samaa voi sanoa toisesta konkarista, Pasi Revosta. Hän tekee moniulotteisen roolin Aadolfina, virasta erotettuna metsäherrana.

Aadolfin palvonta Juuliaa kohtaan on rajatonta – vaikka on hänelläkin toki historiansa. Juulia vie ja Aadolf vikisee. Välillä tämä kaikki läiskähtää jotenkin yli. Katsojana sitä alkaa vähän jo tuntea sympatiaa Aadolfia kohtaan.

Sivuosanäyttelijät suoriutuvat rooleistaan myös varsin hyvin, vaikka pientä jännitystä ensi-illassa olikin aistittavissa. Kaikki hioutuu varmasti uomiinsa muissa esityksissä, joita riittää pitkälle huhtikuuhun.

Kaiken kaikkiaan esitys sopi lauantai-iltapäivään hyvin. Se oli ennen kaikkea viihdyttävä kattaus. Seuralaiseni kanssa kuitenkin totesimme, että väliaikoineen kolmetuntista pläjäystä olisi hivenen voinut tiivistää.

Huippua silti, että Valkeakoskella osataan näin hienosti tehdä tällaista. Selvästi teatterissa oli tulijoita kauempaakin. Tämäkin on aina saavutus.

Arvio: Kolme tähteä

Ensi-ilta Valkeakosken kaupunginteatterissa 17.2. Esityksiä on sunnuntaihin 14.4. saakka. 

Tohvelisankarin rouva

  • Alkuperäinen käsikirjoitus Maria Jotuni
  • Ohjaus ja sovitus Sanna Ristaniemi
  • Lavastus- ja äänisuunnittelu Veli-Pekka Ristaniemi
  • Lavastuksen toteutus Heino Pekkarinen, Veli-Pekka Ristaniemi
  • Valosuunnittelu ja -rakennus Markku Tuomala
  • Pukusuunnittelu ja pukujen valmistus Sanni Tamminen
  • Koreografiat Henna Valkeamäki
  • Rooleissa Henna Valkeamäki, Pasi Repo, Aino Granström, Kaisa Halme, Jori Huovinen, Anton Hård, Marika Järvinen, Mauri Järvinen, Ronja Käyhkö, Santeri Töyry.

    Maria Jotunin klassikkoteksti etenee varsin jouhevasti Valkeakosken kaupunginteatterin näyttämöllä.