Talviuinnin kulta-aikaa

Luonnonvarakeskuksen mukaan uinti oli vuonna 2020 suosituin ”vesiympäristöjen” virkistyskäyttömuoto. Sitä harrastaa aikuisväestöstä noin kaksi kolmesta suomalaisesta, ja tämä osuus on pysynyt tasaisena jo pitkään. Sen sijaan avantouinnin suosio oli keskuksen tekemän tutkimuksen perusteella kasvussa: vuonna 2020 avantouintia harrasti vajaat 12 prosenttia, kun vuonna 2010 luku oli hieman alle kymmenen prosenttia ja vuonna 2000 alle kuusi prosenttia.

Iloinen, miellyttävä tunne, joka melkeinpä koukuttaa. Pian seuraava huoleton ja kevyt olo. Näin kuvailee moni talviuimari tuntemuksiaan avantouinnista. Lisäksi – kuten minkä muun harrastuksen ja sen sosiaalisen ulottuvuuden kanssa – osalle avantouimareista ryhmä, jossa talviuinnin äärelle kokoonnutaan, on olennainen osa harrastusta.

Lisätutkimuksia ja -tietoa avantouinnin terveys- ja hyvinvointivaikutuksista toivotaan kertyvän edelleen. Sillä on kuitenkin niin tutkimusten kuin talviuimareiden kokemustenkin perusteella paljon positiivisia vaikutuksia.

Säännöllisen kylmäaltistuksen on nähty vaikuttavan mielihyvähormoneihin ja terveydelle hyödylliseen ruskeaan rasvaan. Uimarit ovat kertoneet sairastavansa flunssaa harvoin, ja samoja tuloksia on saatu tutkimuksissa. Reumapotilailla ja aktiiviurheilijoilla kylmähoito lieventää kipuja, ja sama tepsii talviuimareidenkin nivelkipuihin ja lihassärkyihin. Moni on kokenut kylmään pulahtamisen auttaneen myös uniongelmiin.

Avantouinnilla on vaikutuksensa myös verenpaineeseen, joskin sydämeen ja verenpaineeseen liittyvien sairauksien kanssa hoitotasapainon on oltava kunnossa ja talviuinti on hyvä ottaa ensin puheeksi lääkärin kanssa.

Sydän-Hämeen seudulla mahdollisuuksia talviuintiin on paljon myös heille, joilla omaa rantakaistaletta ei ole käytössään. Kangasalla on satsattu erityisesti Vesaniemen talviuintipuitteisiin, mutta avantoon on päässyt pulahtamaan muuallakin, esimerkiksi Kuhmalahden rantasaunalla. Pälkäneellä on jo ehditty tottua luksukseen: yleinen avantouintimahdollisuus on tarjolla niin Luopioisten kirkonkylässä, Aitoossa kuin Onkkaalassakin.

Viimeksi mainitussa voidaan juhlia tänä vuonna eräänlaista merkkipaalua; sauna- ja avantouintitoiminta käynnistyi lokakuussa 1994, jolloin ensimmäiseen koesaunomiseen ja kahdeksanasteiseen Kostianvirtaan uskaltautui seitsemän ihmistä.