Mikä ratkaisuksi Onkkaalantien hiljentymiseen? – Kunta ja yrittäjät pohtimaan vetovoimaa yhteisesti

Tuoreimpana liiketilaa tuli käyttöön Nisukahvilan tyhjentyneistä tiloista. Onkkaalantiellä on lyhyen ajan sisällä lopettanut moni liike. Tähän ovat heränneet myös Pälkäneen kunta ja yrittäjät.

Onkkaalantien varresta on lyhyellä aikavälillä lähtenyt yrityksiä pois. Pälkäneen kunnan elinvoimajohtaja Sirkku Mäkelä toteaa kunnan olevan varsin tietoinen asiasta. Viimeisin isku oli Nisukahvilan lähtö, mitä on Mäkelällekin harmiteltu.

– Pitää muistaa, että monta toimijaa on yhä olemassa. Voimme toki kuntana yhdessä kiinteistönomistajien kanssa kertoa vapautuneista tiloista. Aikakin on mikä on, mutta eiköhän se tästä piristy.

Mäkelä toteaa, että tiehanke oli iso ponnistus, ja ympäristö varsin kutsuva joulun aikaan. Hänestä tie on nyt hieno, vaikka siitä aluksi pelättiin liian kapeaa. Mäkelän oma kokemus on, että hyvin pääsee kulkemaan.

– Nyt pitää kaikin keinoin tuoda esille, miten hyvä keskusta on. Kuntamarkkinoinnissa tuomme esiin kokonaisuutta, jossa jokaisen alueen kehitys on tärkeää.

Eloa kesää kohti

Mäkelä ottaa esiin erilaiset tempaukset kesää kohti mentäessä. Onkkaalantien ympäristökin herää uuteen kukoistukseen kukkaistutuksineen.

Onkkaalantien tilannetta on jopa verrattu pienoiskoossa Hämeenkadun autioituneeseen ilmeeseen Tampereella, kun liikennettä on ohjattu pois keskustasta. Pälkäneellä liikennettä ohjattiin etenkin tieremontin aikaan Lahdentielle.

Mitä mieltä olet tästä ajatuksesta?

– Jaa-a. En nyt lähtisi tekemään arvioita. Kyllähän se niin on, että kivijalkaliikkeet kaipaavat tukijalkaa – mitä se sitten milloinkin onkaan. Luovuutta varmasti tarvitaan asioiden kehittämiseksi myös yrittäjiltä.

Mistä viisastenkivi?

Pälkäneen yrittäjien varapuheenjohtajan Sanna Hämäläisen mukaan yrittäjät varmasti tulevassa kokouksessaan puhuvat Onkkaalantien tilanteesta.

– Kaikki ovat huolissaan. Kun tie autioituu, se vaikuttaa ihan kaikkeen niin lähellä kuin kauempanakin. Yhdistykset yrittävät saada luotua nostetta.

Palveluvalikoima on kaventunut lyhyessä ajassa merkittävästi. Mistä sitten saisi vetovoimaa Onkkaalan yritysmaailmaan, onkin vaikeampi rasti.

– Sen kun tietäisi. Voisiko muutama yrittäjä laittaa useamman palvelun saman katon alle liikekeskuksen tyyliin?

Hämäläisen mielestä kunta ja yrittäjät voisivat yhdessä järjestää ideointipalaverin, jossa keskitytään miettimään Onkkaalan elinvoimaa.

Notkahduksia on aiemminkin Onkkaalantiellä nähty, joten sinänsä aaltoliike ei ole uutta. Tämänhetkinen markkinatilanne on haastava muutenkin.

Kahvilapyörä vetämässä

Sanna Hämäläinen toimii aktiivisesti myös kyläyhdistys Onkkaalanraitissa. Hän kertoo, että avustusta kahvilapyörään on haettu. Hän toivoo asian nytkähtävän eteenpäin tulevana kesänä. Tähän otettaisiin nuoria kesätyöntekijöiksi.

– Kahvilapyörä voisi toimia vaikkapa vanhan Siwan ja Nisukahvilan välissä, torilla, vierasvenesatamassa – eri paikoissa sovittuina aikoina.

Millaisena haluat nähdä Onkkaalantien viiden vuoden päästä?

– Tyhjät liiketilat ovat käytössä, väriä, vilinää ja tapahtumia. Tämä olisi vireä kyläkeskus, Sanna Hämäläinen miettii.

 

Lue lisää:

Pitääkö Onkkaalantiestä jälleen huolestua?