Mopopaja avautui Pakkalassa – nuoret rasvanäpit pääsevät tositoimiin kyläkaupan alakerrassa

Kangasalan Seudun 4H-yhdistyksen luotsaama mopopaja on avannut ovensa Pakkalassa. Mopopajan toiminta on suunnattu 13-17 -vuotiaille nuorille, jotka pääsevät pajassa korjaamaan, huoltamaan ja tuunaamaan kulkupelejään. Laitettavaksi saa tuoda isoja ja pieniä kaksipyöräisiä polkupyöristä, skoottereista ja mopoista aina moottoripyöriin saakka. Pajalle voi päräyttää myös mopoautolla, mönkijällä ja jopa ruohonleikkurilla. Oman menopelin puuttuminen ei estä osallistumista, sillä pajalle otetaan myös lahjoituksina vastaan kunnostusta kaipaavia kulkuvälineitä.

Eemeli Korpisaari (vasemmalla), Sampo Eerola, Aki Eerola ja Oiva Kössilä tulivat ensimmäiseen mopopajailtaan.

Nuoret rasvanäpit pääsevät tositoimiin Pakkalan kyläkaupan alakerrassa kevään ja alkukesän aikana keskiviikkoisin kello 17-20. Ohjaajana toimii 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Mikko Tahlo.

– Nyt käynnistellään toimintaa. Katsotaan, mitä tapahtuu kevään aikana, ja sen perusteellaan ratkotaan, mitä tapahtuu syksyllä, Tahlo kaavailee.

Tarkoituksena on, että pajan ohjausvastuu on kevään Mikko Tahlon käsissä. Samalla on hakusessa vapaaehtoisten ohjaajien saaminen mukaan toimintaan tulevalle syyskaudelle.

Työvälineitä 3000 eurolla

Ensimmäisenä iltana mopopajassa oli jouluaaton tunnelmaa, kun pakkauksista purettiin lahjoitusvaroilla hankittuja uusia työvälineitä. Korjaustöissä onnistuminen ei tule kaatumaan välineistön puutteisiin, sillä harrastajilla on käytössään esimerkiksi paineilmakompressori, moponostin, työkaluvaunu, pulttipyssy ja porakoneita.

Varat työvälineiden hankintaan lahjoitti Lasten ja nuorten keskus ry:n moottoripajatoiminta. Lahjoituksen rahallinen arvo on noin 3000 euroa. Lahjoituksia on saatu myös Pirkanmaan Osuuskaupalta ja LähiTapiolalta. Rahoitusta toiminnalle myönsi Leader Kantri EU:n maaseuturahaston kautta.

Mopopaja on Pakkalassa kaupparakennuksen alakerrassa, jossa aiemmin toimi korjaamo. Kulkupelien räpläilyn lomassa onnistuu myös hengailu, mihin mainiot puitteet tarjoavat lahjoituksina saadut sohvat ja pelaamiskäyttöön sopiva televisio väliseinän erottamassa tilan takaosassa.

Mopopajan toiminnalle sopivia tiloja etsittiin pitkään Sahalahdelta ja Kuhmalahdelta muiden muassa tyhjiksi jääneiltä huoltoasemilta. Pakkalan mopopajan lisäksi Kangasalla toimii mopotalli Tapulinmäellä.

Mopopajan hengailuosastolla Aki Eerola (vasemmalla), Oiva Kössilä, Sampo Eerola ja Eemeli Korpisaari.

Crossipyörän moottori auki

Ensimmäisenä iltana paikalla oli neljä harrastajaa: Oiva Kössilä, Eemeli Korpisaari sekä veljekset Aki Eerola ja Sampo Eerola. Veljesten kotoa pajaan oli tuotu crossipyörä, josta on tarkoitus ottaa moottori auki ja saada se kulkemaan paremmin.

Oiva Kössilälle ja Eemeli Korpisaarelle mopojen laittelu on jo entuudestaan tuttua puuhaa. Sampo Eerolalla kokemusta ei vielä ole, Aki Eerola sanoo tehneensä jotakin.

– Kaikkia perusjuttuja olen tehnyt, vaihtanut renkaita, tulppia ja bensansuodattimia, Korpisaari luettelee.

– Ehkä jossain kohtaa tuon tänne oman mopon laitettavaksi, hän suunnittelee.

Korpisaaren mopo on 65-kuutioinen KTM SX.

Mopopajan toimintaan ilmoittaudutaan mukaan Kangasalan 4H-yhdistyksen kotisivuilta löytyvällä lomakkeella.