Fightback-hengestä muistuttaminen tuli tarpeeseen Sahalahdella

Monin paikoin kevät lähestyy tänä vuonna tavallista mietteliäämmissä merkeissä – niin myös Sahalahdella. Isossa kuvassa raameja piirtää Kangasalan kaupungin tiukaksi kääntynyt taloudellinen tilanne, joka näkyy lähitulevaisuudessa monin pienin ja suuremmin tavoin sahalahtelaistenkin arjessa.

Kaupungin talouden tasapainottaminen on saanut nousemaan huolen myös Kontulan juhlatalon tulevaisuudesta. Ison kunnostuksen läpikäyneen kylän yhteisen rakennuksen pelätään päätyvän viimeistelyremontin sijaan kaupungin myytävin kiinteistöjen listalle, ja tätä huolta on tuotu esiin valtuustotasolla asti. Kontula on ajankohtaisesti aiheena Vilpeilän entisellä kyläkoululla pidettävässä kotiseutuiltapäivässä, jossa on tarkoituksena jakaa juhlatalosta niin muistoja kuin sen tulevaisuutta koskevia ajatuksiakin.

Huhtikuussa ovat valot sammumassa Atrian tehtaalta Sahalahdella. Atria päätti syksyllä 2022 tavoitella ”siipikarjaliiketoiminnan kilpailukyvyn parantamista”, keskittää siipikarjatuotannon Nurmon tehtaalle ja sulkea Sahalahden tehtaan vuoden 2024 aikana. Muutosneuvottelut koskivat koko Sahalahden tehtaan henkilöstöä, noin 130:a henkilöä.

Toistaiseksi enemmän terveys- kuin sosiaalipalveluiden järjestämissuunnitelmista esillä ollut hyvinvointialueen aluehallitus puolestaan mietti tällä viikolla niin sanottujen ”lähiasemien” jatkoa.  Aluehallitus näytti aiemmista kaavailuistaan poiketen vihreää valoa Pälkäneen, Ruutanan ja Vatialan terveysasemille, mutta Luopioisten tavoin Sahalahti jäi edelleen löyhään hirteen odottamaan myöhemmin – syyskuun loppuun mennessä – tehtävää päätöstä. Terveysaseman menettämisen uhka kirpaisee Sahalahdella erityisen ikävästi ottaen huomioon sen pitkän veivauksen, joka edelsi terveysaseman viereisen Höllinkodon palvelutalon rakentamista.

Kuten aina, arki tarjoaa myös valonpilkahduksia niille, jotka haluavat tai osaavat sellaisia nähdä.

K-market Sahrami on juuri avannut ovensa uudistuneena ja palvelutarjontaansa monipuolistaneena, ja kesällä kauppapalveluja nostaa uudelle tasolle myös ovensa jälleen avaava Pakkalan kyläkauppa. Viime viikolla käynnistyi 4H-yhdistyksen mopotallitoiminta nuorille ja niin sanotulla leijonaviikolla filosofi Esa Saarinen laajensi kuulijoiden tajuntaa elämää, rakkautta ja ajattelun ajattelua niputtavalla puheenvuorollaan.

Merkittävä vierailija oli myös Pekka Hyysalo, joka kertoi yläkoululaisille omaa karua mutta lopulta positiivissävytteistä #Fightback-elämäntarinaansa. Koko elämänsä uudelleen rakentamaan joutuneen Hyysalon vahvassa viestissä on sisältöä myös Sariolan seinien ulkopuolelle: kaikesta voi selvitä ja siksi koskaan ei pidä antaa periksi.