Noora Tamminen haki vaihtoon Alankomaiden vanhimpaan yliopistoon – ”Huippukokemus, mutta aika ajoin pitää mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle”

– Suosittelen vaihtoa kaikille, sillä se on hyvin ainutlaatuinen kokemus. Toisaalta pitää myös olla valmis menemään oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja olla rohkeutta selvittää itse asioita. Kuva: Noora Tammisen kotialbumi.

Noora Tammisella on takana reilut pari kuukautta vaihtoa Leidenin yliopistossa Alankomaissa.

– Parasta ovat olleet uudet ystävät, uuteen maahan ja kulttuuriin tutustuminen ja mielenkiintoiset luennot. Vaikeinta on uusien opiskelutapojen omaksuminen ja itselleen vieraiden aiheiden opiskelu englanniksi.

Neljännen vuoden oikeustieteiden opiskelija valitsi vaihtokohteekseen Leidenin kiinnostavien kurssien, englanninkielisen kurssitarjonnan sekä keskeisen sijaintinsa vuoksi.

Suurin ero Suomessa opiskeluun verrattuna liittyy luentojen interaktiivisuuteen. Tammisen mukaan Hollannissa odotetaan, että opiskelijat tuovat rohkeasti oman mielipiteensä esiin. Luennot ovat vuorovaikutteisempia kuin ainakaan oikeustieteellisessä Suomessa.

Ruokaa tehdään paljon itse

Oikeustieteitä Helsingin yliopistossa opiskelevalla Noora Tammisella, 22, on tarkoitus olla vaihdossa puoli vuotta. Kangasalalainen kävi Tampereen lyseon lukion Eurooppa-linjan, josta valmistui ylioppilaaksi vuonna 2020.

Leidenissa on vain muutamia suomalaisia. Sen sijaan paljon on ihmisiä ympäri maailmaa niin Aasiasta, Etelä-Euroopasta kuin Pohjois-Amerikastakin.

– Asun yksiössä opiskelija-asunnossa. Monella on myös kämppiksiä. Hollannissa ei ole tuettua opiskelijaruokailua, joten paljon tehdään itse ruokaa ja syödään hollantilaisten lempiruokaa – eli leipää.

Vapaa-ajan ohjelmaa järjestetään esimerkiksi ainejärjestöjen puolesta vähemmän kuin Suomessa tai muualla Pohjoismaissa. Ohjelmaa löytyy kuitenkin niin erilaisista juhlista yhteisiin reissuihin.

Leiden on Alankomaiden vanhin yliopisto. Tammisen mukaan opinahjossa on paljon omia perinteitä ja vilkas alumnitoiminta. Pitkästä historiasta ollaan myös ylpeitä.

Yliopistolle menossa. Leidenin oikeustieteellisellä on useampia rakennuksia. Kuva: Noora Tammisen kotialbumi.

Kokemuksena ainutlaatuinen

Mikä sai valitsemaan aikanaan oikeustieteen?

– Kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin, asioihin vaikuttaminen, juridiikan monipuolisuus – se liittyy oikeastaan kaikkiin muihinkin aloihin.

Korkeakoulujen yhteishaku on parhaillaan menossa aina 27.3. saakka. Tamminen rohkaisee menemään sellaista alaa kohti, joka oikeasti kiinnostaa. Toisaalta hänestä on ihan okei kokeilla ja tehdä virheitä.

– Suosittelen vaihtoa kaikille, sillä se on hyvin ainutlaatuinen kokemus. Toisaalta pitää olla valmis myös menemään oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja olla rohkeutta selvittää itse asioita.

Hän itse haki Helsingin yliopiston vaihtohaun kautta noin vuosi sitten.

Noora Tamminen on ehtinyt jo reissata ympäriinsä reilun parin kuukauden vaihdon aikana. Kuva: Noora Tammisen kotialbumi.

Arvostaa Kangasalan luontoa

Varsinaista koti-ikävää hän ei ole potenut.

– Ulkomailla ja muualla asuessa alkaa arvostaa yhä enemmän Kangasalan kaunista luontoa. Tietenkin myös omalle perheelle on aina mukava soittaa.

Noora Tamminen voi hyvin kuvitella työskentelevänsä joskus myöhemmin ulkomailla. Vaihto-opinnot ovat vain vahvistaneet tätä ajatusta.

Tammiselle myönnettiin aiemmin talvella Björkqvist-rahaston stipendi tuhat euroa lukukausimaksuihin.

– Opiskelijana stipendi on aina mukava yllätys ja mahdollistaa osaltaan vaihto-opiskelua ja uusia kokemuksia, Noora Tamminen miettii.

Leidenin vanha tuulimylly, Molen De Valk. Kuva: Noora Tammisen kotialbumi.