Luopioisten vuoden 2023 vauvat ovat loppuvuoden lapsia – perheet pääsivät vauvakahveilla kohtaamaan toisiaan ja nauttimaan muskarista, nukketeatterista ja pöydän antimista

Vuonna 2023 Luopioisiin syntyneiden vauvojen ikäluokka on syntymäaikojensa puolesta varsin loppuvuosipainotteinen. Vauvoista vanhimman yksivuotissynttäreitä päästään juhlimaan elokuussa.

– Jos oikein muistan, niin meidän vauva oli vuoden ensimmäinen vauva Luopioisissa, Laura Mäkinen sanoo nyt 7 kuukauden ikäisestä tyttärestään Kaisla Rantasesta.

Kaisla osallistui äitinsä ja isänsä Miikka Rantasen kanssa vauvakahvitusiltaan Luopioisten seurakuntakeskuksessa, jonne olivat tervetulleita myös alueen muut lapsiperheet. Perheiden illassa kuultiin nukketeatteriesityksenä pääsiäisen vietosta, nautittiin muskarihetkestä, toisten seurasta ja pöydän antimista. Leikkiminen ja askartelu mahtuivat nekin illan ohjelmaan.

Laura Mäkisen ja Miikka Rantanen sekä tytär Kaisla Rantanen.

Vauva- ja lapsiperheiden illan järjestivät MLL Luopioinen ja Pälkäneen seurakunta. Neuvolasta kutsu oli lähtenyt kahdeksalle vauvalle perheineen. Kutsutuista seitsemän osallistui yhteiseen illanviettoon. Vuonna 2023 Luopioisiin syntyi 11 vauvaa, joista kolme perheineen ei enää asu alueella.

Isä jäi vuodeksi kotiin

Kaisla Rantanen on Laura Mäkisen ja Miikka Rantasen ensimmäinen yhteinen lapsi. Mäkisellä on entuudestaan kymmenvuotias poika.

– Kaisla on superkiltti hymytyttö. Nukkuu hyvin, syö hyvin, Mäkinen kuvaa pienokaista.

Perheen äiti oli kotona nelisen kuukautta vauvan syntymän jälkeen. Takaisin töihin hän palasi tämän vuoden alussa, jolloin isä jäi vuorostaan kotiin hoitamaan lasta.

– Tarkoitus on olla kotona tämän vuoden loppuun saakka, kertoo Miikka Rantanen, joka piti isyysvapaata 18 päivää heti vauvan syntymän jälkeen.

– Hyvin on toiminut, vanhemmat sanovat vauvan kotihoitojärjestelyistä.

Päivähoitopaikkaa Kaislalle on haettu Luopioisten päiväkodista.

Maisa Vierikasta tuli isosisko vuoden 2023 lopulla. Tanja Vierikan sylissä pikkusisko Salla Vierikka.

Esikoinen totuttelee jakamaan

Salla Vierikka ehti niukasti syntyä vuoden 2023 puolella. Tyttövauvalle kirjautui syntymäpäiväksi 29.12. Salla on perheen toinen lapsi.

– Isosiskolla on ollut opettelemista, kun hän ei enää saa kaikkien huomiota, perheen äiti Tanja Vierikka kertoo nelivuotiaan esikoisen kokemasta elämänmuutoksesta.

– Vauvan kanssa on mennyt ihan hyvin. Salla on sellainen seurallinen ja hymyileväinen vauva.

Perheen esikoinen Maisa Vierikka on edelleen kotihoidossa. Pikkusiskon tulevista vuosista Tanja Vierikka sanoo, että Sallakin saa olla pitkään kotihoidossa.

Anton Kytö äitinsä Anni Tuomisen sylissä. Vierellä perheenisä Risto Kytö.

Tehohoito oli hurja kokemus

Luopioisten kirkonkylässä asuvat Anni Tuominen ja Risto Kytö odottivat esikoisensa syntyvän joulukuun lopulla 2023. Vauva tulikin maailmaan neljä viikkoa laskettua aikaa aiemmin joulukuun ensimmäisenä päivänä.

Poikavauva vietti elämänsä ensimmäiset kaksi viikkoa vastasyntyneiden teholla.

– Minä olin silloin sairaalassa koko ajan. Risto teki puolikasta päivää töissä ja kävi sairaalassa joka päivä.

– Välillä teholla hoidettiin enemmän äitiä kuin vauvaa, tarkoitan siis henkisesti, Anni Tuominen kuvaa.

Vanhemmat sanovat pelänneensä kuollakseen vauvan tehohoitojakson aikana.

– Se oli hurja kokemus, Risto Kytö luonnehtii vakavana.

Alkujärkytyksen jälkeen tuoreen lapsiperheen elämä on soljunut tasaisesti. Isä piti vauvan kotiutumisen jälkeen isyysvapaata 18 päivää. Anni Tuomisen on tarkoitus olla ainakin kuluvan vuoden loppuun saakka kotona hoitamassa Antonia.

– Nyt eletään päivä kerrallaan, eikä isommin suunnitella tulevaisuutta, perheen vanhemmat kertovat.

Muskarihetki oli yksi perheiden illan ohjelmanumeroista.