Miten saada narsissit ja tulppaanit pysymään kauniina pitkään? – jos olet sortunut pariinkin virheeseen, vältä seuraavalla kerralla

Ruukkunarsissia ei tarvitse erikseen hoitaa. Se viihtyy ulkona ja sietää myös kylmää.

Narsissi on siitä kiitollinen kukka, että se pärjää vähälläkin hoidolla hyvin. Ruukkunarsissi viihtyy parhaiten ulkona, ja se voi kestää kauniina useamman viikon. Säät vaikuttavat kestävyyteen, mutta narsissi voi sietää jopa kymmenen asteen pakkasta.

– Ruukkunarsissi ei vaadi hoitoa, sillä sen kaikki voima on sipulissa. Kovasta märkyydestä se ei pidä, sanoo Heidi Nyblom Pälkäneen kukkakaupasta.

Nyblom esittelee myös isokukallista ruukkunarsissia, jonka kukat vaihtelevat väritykseltään. Se ei kestä niin hyvin kylmää kuin pienempisipulinen narsissi.

Yksi vaihtoehto on hankkia leikkonarsisseja maljakkoon sisälle. Nyblom opastaa, ettei leikkonarsissin kanssa samaan maljakkoon kannata laittaa muita kukkia. Siitä valuva neste nuukahduttaa muut kukat. Leikkonarsissit pysyvät kestävinä muutaman päivän, maksimissaan viikon.

– Leikkonarsissiin pätee pitkälti samat ohjeet kuin tulppaaniin: kylmä ja puhdas vesi, jota laitetaan maljakkoon vain vähän. Varret leikataan puukolla tai terävällä veitsellä mielellään päivittäin uuden imupinnan saamiseksi.

Nyblom myös korostaa, ettei leikkaamiseen parane käyttää saksia. Ne typistävät imupinnan. Vettä laitetaan vähän varren kasvun hillitsemiseksi.

Hän toteaa, että juuri saksilla leikkaaminen ja liiallinen vesi ovat yleisiä virheitä.

– Jos haluaa nähdä vähän vaivaa, kannattaa kääriä tulppaanit tai leikkonarsissit paperiin ja laittaa ne paperikäärössä yöksi jääkaappiin. Sitten aamulla voi leikata puukolla uuden imupinnan ja laittaa kukat kylmään veteen, Heidi Nyblom ohjeistaa.

Joku laittaa tulppaanien joukkoon jopa jääpaloja, mitä voi hyvin kokeilla.

Leikkonarsisseja hoidetaan samoin kuin tulppaaneja. Varsista leikataan puukolla uusi imupinta päivittäin ja ne laitetaan kylmään niukkaan vesimäärään.
Isokukallista narsissia on monissa väreissä. Vielä nuput eivät ole auenneet.