Kasvihuone romahti ja romahdutti viljelyn – Niemi-Mikkolan tilan auttamiseksi järjestetään tukikonsertti ensi lauantaina

Raskas vuosi sai raskaan lopun Niemi-Mikkolan tilalla Laitikkalassa, kun 500-neliöinen kasvihuone romahti lumikuorman paineesta helmikuussa. Tilalla oltiin muutenkin oltu kovilla, sillä vanha isäntä Heikki nukkui pois vuoden vaihteessa. ”Haasteita haasteiden perään”, kiteyttää tilan emäntä Mervi Alhonen-Viitajylhä omiaan ja miehensä Antin tuntoja viime kuukausien ajalta.

500-neliöinen kasvihuone romahti helmikuussa lumen painosta.

Kasvihuoneen romahdus oli iso katastrofi. Viime kesänä melko tuore maatalousyrittäjäpari sai tilan toiminnan rullaamaan kannattavaan suuntaan, ja tulevaisuus alkoi näyttää valoisalta. Päätös suuntautua erikoisviljelyyn osoittautui hyväksi.

– Ennen tilalla oli ollut pienimuotoista peltoviljelyä, mutta meistä tuntui, että erikoisviljelyllä voisimme ansaita elantomme. Ihan aluksi viljelimme kirsikkatomaattia ja seuraavana vuonna lisäksi paprikaa ja chiliä. Huomasimme kuitenkin aika pian, että eri tuotteille ja eri laaduille on kysyntää, kunhan niitä vain on tarjolla. Niinpä viime kesänä kasvatimme myös minikurkkuja, salaattia, kesäkurpitsaa, pinaattia, tilliä ja purjoa. Herukkaa on istutettu myös, mutta ne ovat vielä niin pieniä, etteivät tuota vielä tänä vuonna.

500-neliöinen kasvihuone romahti helmikuussa lumen painosta.

Kolme vuotta tilan pitoa takana

Alhonen-Viitajylhät perustivat Niemi-Mikkolan tilan Antin kotitilalle loppuvuodesta 2020. Samoihin aikoihin syntyi myös pariskunnan esikoinen. Tyttären syntymän jälkeisenä keväänä nyt romahtanut kasvihuone siirrettiin Laitikkalaan Hämeenlinnasta.

Mervi ja Antti Alhonen-Viitajylhällä on riittänyt haasteita viime aikoina. Ihmisten apu kuitenkin lämmittää mieltä.

Ennen maatalousyrittäjyyttään sekä Mervi että Antti opiskelivat Ahlmanilla maatalousyrittäjän ammattitutkinnon. Aiemmin Mervi on työskennellyt käsityöläisenä sekä media-alan yrittäjänä ja Antti lihanleikkaajana Kesänmaussa.

– Muutos oli siis meille iso, minä kun en ollut ikinä aikaisemmin viljellyt mitään. Tekevä kuitenkin oppii. Tosin viljely on siitä armotonta hommaa, että vaikka kuinka yrittää ja tekee parhaansa, esimerkiksi säälle ei voi yhtään mitään. Aina homma ei siis ole kiinni siitä, kuinka kovasti itse jaksaa yrittää. On kuitenkin mahtava tunne, kun saa itse kasvamaan ja kasvatettua asioita, Mervi pohtii.

Kyläläisten avulla osa kasvihuoneesta saatiin pelastettua.

Kasvihuoneen romahduksen jälkeen tilan väki sai arvokasta talkooapua kyläläisiltä, ja 190 neliön suuruinen ala kasvihuoneesta saatiin pelastettua. Ensi kesänä viljelyä on tarkoitus jatkaa taivasalla penkeissä ja kasvihuoneessa siltä osin kuin se on mahdollista.

– Jatkan myös viime kesänä aloittamaani kioskin ja kahvilan pitämistä. Kahvilan on tarkoitus palvella ainakin kerran viikossa, Mervi kertoo.

Niemi-Mikkolan tila on suuntautunut erikoisviljelyyn.

Tulossa tukikonsertti Seurantalolla

Niemi-Mikkolan tilan tukemiseksi järjestetään tukikonsertti tällä viikolla. Laitikkalan Seurantalolla lauantaina 30. maaliskuuta järjestettävän konsertin tuotoilla tuetaan kasvihuoneen korjaustöitä. Seurantalolla esiintyvät Pihla Heikintytär, Ilari Kivelä ja Teemu Markkula sekä Kielo Kärkkäinen band. Konsertin yhteydessä myydään myös Mervin maalaamia tauluja.

– On hienoa ja mieltä lämmittävää, että ihmiset ovat valmiita auttamaan, Mervi kiittelee.

Tilalla elelee ihmisten lisäksi myös kaksi lammasta, kaksi kissaa, kanoja ja kukko.