Liike on lääkettä – ”Keksitään syy liikkumiselle, eikä estettä”

Kirjoittaja on pälkäneläistynyt evp rikoskomisario, nykyisin kantofilosofi.

Reilut parikymmentä vuotta sitten sain kuunnella aitoolaislähtöisen Vierumäen urheiluopiston testauspäällikön Matti Heikkilän luentoa liikkumisen tärkeydestä. Mieleeni jäi hänen sanansa, etteivät suomalaisten terveyden suurimmat uhkat ole syöminen ja nautintoaineet vaan huono kunto. Hän kertoi, ettei enää ole kiinnostunut huippu-urheilijoista vaan toppahousukansasta. Jo silloin hän ihmetteli, että aika kuluu telkkarin tai muun viihteen tuijotteluun, eikä viitsitä liikkua.

Mietitäänpä, paljonko kulutetaan aikaan telkkarin tai muun ruutuajan ääressä. Mikäli sitä aikaa vietetään kolme tuntia päivässä, vuodessa se on pikkuisen yli 45 täyttä vuorokautta: aika paljon. Samaan aikaan valitetaan, ettei ehdi liikkumaan. Ehkä siitä voisi lohkaista muutaman puolituntisen viikossa myös liikkumiseen. Liikkumisen tärkeyttä terveyteen korosti myös THL:n pääjohtaja Mika Salminen pari viikkoa sitten telkkarin haastattelussa. Vähentää perusterveydenhuollon paineita.  Sen haastattelun katsominen ei ollut turhaa ajankulua. Presidentti Sauli Niinistökin muistutti myös liikunnan tärkeydestä jaksamiseen, kun evästi poliitikkoja jäähyväispuheissaan.

Oman kunnon kohottamiseen ei tarvitse rahaa, eikä kuntoa voi ostaa mistään. Kunto ei nouse vaikka kävisi monenlaisella valmentajalla ja kropan hoitamisen ammattilaisella. Se on vaan itse tehtävä. Eikä siihen kunnon kohottamiseen tarvita peilisaleja tai viimeisen päälle vempaimia. Ihan omaa kehoa liikuttamalla voi kohottaa lihasvoimia ja kävelemällä peruskuntoa. Voi tulla melkoisesti säästöäkin. Nyt kun terveyspalvelut tuntuvat etääntyvän, voi joutua ajelemaan kauaksikin saadakseen hoitoa tai pillerit kansansairauksiin. Se kaikki ajelu on pois omasta lompsasta. Viisaat lääkärit ovat puhuneet pitkään, että liikunnalla niitä sairauksia voi vähentää ja lieventää.

Valitettavasti meitä ohjataan liikkumattomuuteen jo nuoresta. Hömppäinsinöörit kehittelevät kaikenlaisia laitteita, jotka helpottavat kulkemista. Yksi törkeän turhimmista on sähköpotkulaudat. Nuoret eivät jaksa kohta kävellä edes omin voimin vessaan. Varmaan kaikkiin taloihin vaaditaan luiskat. Ei rollaattoreita varten, vaan sähköpotkulautoja varten. Tuntuu nuorten kunto olevan melkoisesti huonontunut. Nykyinen presidenttimme juoksi koko maratonin 42 kilometriä reiluun kolmeen tuntiin. Suorana jatkona 4 kilometrin uinnin ja 180 kilometrin pyöräilyn jälkeen eli triathlonilla. Hänen keskivauhtinsa maratonilla oli kovempaa kuin varusmiesten keskiarvo 12 minuutin Cooperin testissä. Pistää miettimään.

Varmaan jo pyörän keksiminen oli helpotusta liikkumiseen, mutta eniten sitä taisi helpottaa auto. Sillä on helppo liikahtaa vaikka parin kilometrin työmatka. Mitäpä jos sen työmatkan tai kauppareissun tekisikin polkupyörällä tai kävellen? Mukavaa pientä liikuntaa, eikä vie paljoa lisää aikaa, kun ei tarvitse etsiä parkkipaikkaa, eikä odotella bussia tai ratikkaa. Vuodessa kertyisi huomaamatta 1000 kilometriä pyöräilyä. Keho ja sydän tykkäisivät ja jopa ilmasto. Polkupyörän tai lenkkitossujen tankkaaminen on huomattavasti halvempaa kuin auton.

Me elämme eliniän odotteen mukaan yli 70 vuotta, siis yli 25000 päivää eli 600 000 tuntia. Tunteja taitaa olla riittävästi jopa liikunnan lisäämiseen. Mitäpä jos seuraavilla kyläilyreissuilla ei istuttaisikaan koko aikaa pirtissä ja nautittaisi kahvipöydän herkkuja, vaan ensin käytäisiin vaikka puolen tunnin kävelyllä? Sen jälkeen vois ansaitusti nautiskella ne ylimääräiset kaloritkin. Yllytetään kaverit liikkumaan, sillä vähennetään terveyspalveluiden kuormitusta ja voidaan itsekin hyvin. Keksitään syy liikkumiselle, eikä estettä. Kekkonen jo totesi, että kaikki syyt liikkumattomuuteen ovat tekosyitä. Viisas mies.