Pälkäneen talviuimarit viettää 30-vuotisjuhlavuotta – jäsenmäärä on viime aikoina ollut kasvussa

Pälkäneen talviuimareiden sauna sijaitsee Kostianvirran mutkassa historiallisessa ja kauniissa maisemissa lähellä Mallasvettä. Saunan tarkempi sijainti on Varamaan vierasvenesataman keltainen saunarakennus, jonka piipusta nousee savua kaksi kertaa viikossa.

Ensimmäinen koesaunominen suoritettiin 30 vuotta sitten (15.10.1994), jolloin saunanlauteille ja + 8-asteiseen virtaan uskaltautui seitsemän henkilöä. Kolmen vuosikymmenen aikana jäsenmäärä on kasvanut tasaisesti. Jäsenmäärä oli vielä vuosikymmen sitten vakiintunut noin 80–90 kävijään vuositasolle. Koronavuosien jälkeen uimareiden määrä on ollut nousussa, ja tällä hetkellä yhdistyksessä on 135 jäsentä. Talviuintiin on käynyt vuosien varrella tutustumassa useita kansainvälisiä vieraita maailman eri kolkista, mutta ehdottomasti kauimmainen saunoja on tullut Ecuadorista.

Pälkäneen talviuimareiden sauna sijaitsee Kostianvirran mutkassa. Kuva: Taru Koivisto.

Juhlavuosi aloitettiin tammikuussa perinteisellä kuutamouinnilla ja helmikuussa käytiin tutustumassa Apian avantouimareiden saunaan. Maaliskuussa toteutettiin Pälkäneen talviuimareiden ensimmäiset kisat, joissa osallistujia oli saunan täydeltä.

Dippauskisassa koettiin jännitystä, kun kaksi pitkän linjan talviuimaria ”taisteli” kärkipaikasta. Toisessa sarjassa uitiin laiturilta saunan rappusille rintauinnin eri tyyleillä. Suorituksessa laskettiin käsien vetojen määrä. Osallistujat kehittivät uusintakierroksilla oman tyylinsä huippusuorituksia. Kisoja viritti leppoisa tunnelma, suoritusten analysointi ja hiominen huippuunsa. Kisojen dopingtarjoilu sisälsi muun muassa inkiväärishotteja.

Keväällä juhlavuotta jatketaan tutustumalla lähisaunoihin. Huhtikuussa löylyjä heitellään Vohlisaaren saunalla, ja toukokuussa matkataan legendaariseksi muodostuneella soutuvenetaksilla Rajalansaaren savusaunaan. Juhlia jatketaan koko vuoden ajan: joka kuukausi on tiedossa pientä yllätysohjelmaa.

Taru Koivisto