Katupölykausi jatkuu – ilmanlaatu on nyt monin paikoin huono

Katupölyä on noussut ilmoille poutaisen ja kuivan sään myötä. Vaikka katupöly heikentää ilmanlaatua Suomessa keväisin, kansainvälisesti verrattuna Suomessa on erittäin hyvä ilmanlaatu.

Ilmanlaatu on ollut Suomessa tällä viikolla monin paikoin välttävä tai huono, hetkittäin jopa erittäin huono.

– Viime päivinä on mitattu hyvin korkeita katupölypitoisuuksia kymmenissä kaupungeissa, kun sää on ollut kuivaa, Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Katriina Kyllönen sanoo.

Esimerkiksi Tampereen Kalevan ja Juupajoen Hyytiälän mittauspisteillä ilmanlaatu oli torstaina aamupäivällä tyydyttävä. Pölytilanne helpottuu katujen puhdistuksen edetessä sekä sateiden myötä.

Katupöly aiheuttaa terveyshaittoja

Katupölyä syntyy, kun liikenne nostaa kuivilta kaduilta talven aikana kertyneitä pölyhiukkasia, jotka ovat lähtöisin hiekoitushiekasta sekä tien pintojen ja renkaiden kulumisesta. Nastarenkaat lisäävät katupölyn muodostumista.

– Pahin tilanne on tyypillisesti ruuhka-aikoina vilkkaasti liikennöidyillä katu- ja tieosuuksilla, Kyllönen korostaa.

Katupöly voi aiheuttaa terveellekin aikuiselle ärsytysoireita, kuten nuhaa ja yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja kirvelyä. Astmaatikot ja muut ilmansaasteille herkät ryhmät voivat kokea vakavampia terveyshaittoja, kuten astmaoireiden lisääntymistä ja allergiaoireiden pahentumista.