Punaisen ristin viikolla teemana on humanitaarinen oikeus – Pälkäneellä kuullaan Sodassakin on säännöt -luento

Punaisen Ristin viikkoa vietetään maailmanlaajuisesti 6.–12. toukokuuta Punaisen Ristin liikkeen perustajan Henry Dunantin syntymäpäivän (8.5.1828) kunniaksi. Punaisen Ristin viikolla Pälkäneen osasto järjestää humanitaarisen oikeuden luennon. Luennon pitää Punaisen Ristin humanitaarisen oikeuden kouluttaja Kethlin Lörincz, joka on toiminut vapaaehtoisena Punaisella Ristillä vuodesta 2013. Kethlin työskentelee Suomen Sovittelufoorumilla hankepäällikkönä ja on koulutukseltaan kansainväliseen oikeuteen erikoistunut juristi.

Luento pidetään Pälkäneen yhteiskoulun teatterilla tiistaina 7. toukokuuta kello 18. Tilaisuus kestää noin kello 19.30 asti.

On tärkeää puhua ja lisätä ymmärrystä sodan oikeussäännöistä, koska me kaikki luemme lehdistä ja näemme televisiosta sotaa käsitteleviä uutisia. On viikkoja, kun radiossa ja televisiossa asiantuntijat keskustelevat sodasta aamuin ja illoin. Somevirtaamme tulee mielipiteitä, kuvia ja videoklippejä sodasta, niiden uhreista ja vaikutuksista.

Punaisen Ristin yksi perustehtävistä on tiedon levittäminen sodan oikeussäännöistä. Ne ovat sääntöjä inhimillisyyden puolesta sodan keskellä. Sodan oikeussäännöillä eli kansainvälisen humanitaarisen oikeuden sopimuksilla pyritään rajoittamaan aseellisten selkkausten vaikutuksia.

Humanitaarisen oikeuden sääntöjä sovelletaan konfliktin keskellä ja perusperiaatteet sitovat kaikkia osapuolia. Sodan oikeussäännöt toimivat moraalisena mittapuuna sille, mikä sodassa on sallittua ja mikä ei. Säännöt ovat myös väline, jonka avulla voidaan arvioida osapuolten sotilaallisia toimia.

Luennon aikana keskustellaan humanitaarisen oikeuden perusperiaatteista, humanitaarisesta avustustoiminnasta, sotarikoksista ja Punaisen Ristin liikkeen roolista aseellisten selkkausten keskellä.