Jokakeväisestä vieraasta kaivataan tietoa

Koivuallergia on yleisin siitepölyallergioista. Koivun kukinta sijoittuu huhti-kesäkuulle, ja Luonnonvarakeskuksen ennusteen mukaan koivun kukinta on allergikoiden iloksi jäämässä melko vaatimattomaksi. Kuitenkin jo hyvin varhaisessa vaiheessa kevättä siitepölyä voi kulkeutua Suomeen etelämpää sopivan tuulensuunnan sattuessa.

Sama pätee muissakin siitepölyissä. Esimerkiksi lepän kukinnan huippu on jo ohitettu maan eteläosissa, mutta sen siitepölyä kulkeutuu koko maahan Lappia lukuun ottamatta, kertoo Turun yliopiston siitepölytiedotus. Pidemmällä aikavälillä odotettavissa on Luonnonvarakeskuksen mukaan männyn kukkiminen tänä vuonna hyvin koko maassa, kun taas kuusen kukintaan odotetaan voimakasta alueellista vaihtelua.

Ennusteet siitepölymääristä kiinnostavat verkkoanalytiikan mukaan myös Sydän-Hämeen Lehden lukijoita, eikä ihme. Suomalaisista noin 20 prosenttia on siitepölyallergisia, eli joka viides kärsii jossakin määrin esimerkiksi allergisen nuhan oireista, yskästä ja hengenahdistuksesta.

Paikallislehti on usein erinomainen tietolähde monessa asiassa, mutta siitepölytiedotteissa Turun yliopiston Norkko.fi-palvelu lyö muut laudalta. Turun yliopiston vuodesta 1976 julkaisemat tiedotteet ovat kasvaneet oleelliseksi osaksi arkea siitepölyallergian kanssa elävissä perheissä. Näissä kodeissa hieraistiin epäuskoisina silmiä, kun yliopisto kertoi olevansa vaarassa lopettaa palvelun rahapulan vuoksi. Tilapäisjärjestelyin siitepölytiedotus saatiin jaloilleen täksi kesäkaudeksi, ja nyt pysyvämpää ratkaisua haetaan kuumeisesti erilaisin yhteistyökuvioin.

Siitepölyallergia koskettaa suoraan yli 1,12 miljoonaa suomalaista ja heidän lähipiiriään. Heille siitepölytiedote tuo tärkeää tietoa, jonka kautta kasvaa myös allergian hallinnan tuntu ja tulee näkyväksi, että oireilla on todellinen syy. Lisäksi tiedottamisesta hyötyvät myös allergioiden ja allergisten parissa työskentelevät.

Kyseessä on muutakin kuin vain ajoittaisesta nuhasta kärsiminen tai edes kokonaisvaltainen hyvinvointi. Pelissä on myös terveys, sillä pahimmassa tapauksessa hoitamaton siitepölyallergia voi johtaa astmaan. Suotavaa on, että siitepölytiedotteita tehdään ja luetaan myös kesällä 2025.