Telia sulkemassa 3G-verkkoa Pälkäneellä huhtikuussa

Telian 3G-verkon sulkeminen jatkuu huhtikuussa Kanta-Hämeessä, eteläisellä Pirkanmaalla sekä Karkkilassa, Vihdissä ja Hyvinkäällä. 3G-verkosta vapautuvia taajuuksia otetaan käyttöön uudemmissa 4G- ja 5G-verkoissa.

Telia kertoo sammuttaneensa 3G-verkkoa jo Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja Länsi-Uudellamaalla. Kanta-Hämeessä 3G-aika päättyi Riihimäellä jo syksyn 2023 pilotissa, ja alasajo jatkuu nyt laajasti Kanta-Hämeessä ja eteläisellä Pirkanmaalla.

Yhtiön mukaan verkosta luopuminen on sujunut ongelmitta, ja vuoden 2024 aikana 3G-verkko ajetaan alas koko maassa.

Telia perustelee vanhentuneeksi koetun 3G-verkon sulkemista sillä, että uudemmat verkot tarjoavat suuremman nopeuden ja tiedonsiirtokapasiteetin ansiosta paremman asiakaskokemuksen. 3G:ltä vapautuvat taajuudet voidaan ottaa 4G- ja 5G-verkkojen käyttöön. Niissä myös turvallisuus ja energiatehokkuus on selvästi parempi kuin vanhoissa 2G- ja 3G-verkoissa.

Pälkäneen lisäksi Telia sammuttaa huhtikuussa 3G-verkon muun muassa Akaassa, Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Valkeakoskella.

– 3G:ssä kulkee enää noin prosentti mobiilin dataliikenteestä, ja yhä useampi puhelu soitetaan 4G-puheluina, kun asiakkaat ovat päivittäneet puhelimiaan uudempiin malleihin, perustelee Telian mobiiliverkoista vastaava johtaja Timo Hietalahti.

Telian 4G-verkon väestöpeitto on yhtiön mukaan jopa 99,9 prosenttia.