Vaikuttamista nuoria koskeviin asioihin nuorten näkökulmasta – Parasta on, kun jokin nuorten esittämä asia etenee päätöksenteossa toteutukseen asti

– Jos tuntuu, että sinulla on johonkin asiaan sanottavaa, ilmaise mielipiteesi vaan rohkeasti. Mielipiteitä kyllä kuunnellaan, Alisa Lehtelä vinkkaa Meeri Virtaselle.

Meeri on tänä vuonna Pälkäneen edustaja Pirkanmaan nuorisovaltuustossa, ja Alisa toimi Pälkäneen edustajana viime syksyn. Nuorisovaltuusto kokoontuu noin kerran kuukaudessa Tampereella Taysin tiloissa.

– Itse olen ehtinyt olla vasta yhdessä kokouksessa mukana. Siellä käsiteltiin valintoja erilaisiin ryhmiin, Meeri kertoo.

Meeri opiskelee toista vuotta Kangasalan Tredussa sosiaali- ja terveysalalla lähihoitajaksi. Alisa puolestaan käy Pälkäneen lukiota ensimmäistä vuotta.

– Minulla ei juuri ole aiempaa kokemusta vaikuttamistyöstä, mutta halusin lähteä mukaan Pirkanmaan nuorisovaltuustoon, kun tilaisuus tuli. Alkumetrien perusteella siellä on paljon puheliasta porukkaa ja kokouksissa on helppo olla, Meeri miettii.

Meeri Virtanen (vasemmalla) muutti Pälkäneelle Tampereelta neljä vuotta sitten. Alisa Lehtelä on kotoisin Pälkäneeltä ja asunut kunnassa tähän asti aina.

Alisan mielestä syksy nuorisovaltuustossa oli mielenkiintoinen. Parasta oli, kun näki, että jokin nuorten esittämä asia eteni päätöksenteossa ylemmille tasoille asti.

– Toisaalta siellä käsiteltiin tosi laajoja asioita, joista osa tuntui aika vaikeiltakin. Melko usein käsiteltiin asioita, jotka liittyvät jollakin tavalla rahaan. Koko Pirkanmaan laajuudella asioista oli mielestäni vähän haastavaa pysyä kärryillä, Pälkäneen nuorisovaltuustossa tälläkin kaudella vaikuttava Alisa pohtii.

Meeri haluaisi vaikuttaa etenkin siihen, että nuoret saisivat tarvittaessa mielenterveyspalveluita helpommin ja matalammalla kynnyksellä. Esimerkiksi yksinäisyys on nuortenkin keskuudessa ongelma, johon monet tarvitsisivat apua. Myös ADHD-oireilua esiintyy yhä enemmän

– Välillä tuntuu siltä, että kaikki aikuiset eivät ota nuorten oireilua tosissaan, Meeri sanoo.

Alisa tunnistaa ilmiön saman tien.

– Tuntuu siltä, että ADHD-oireilija saatetaan esimerkiksi koulussa helposti kuitata häiriköksi.

Nuorille kaivataan lisää tiloja

Onkkaalaan molemmat nuoret kaipaisivat lisää tiloja, joissa nuoret voisivat oleilla.

– Nuokkari on hyvä, mutta se ei ole viikonloppuisin ja maanantaisin auki. Olisi hyvä, kun täällä olisi jokin katettu, viihtyisä tila, jossa voisi viettää aikaa. Tilassa olisi hyvä olla myös penkkejä ja pöytiä, Alisa näkee ja Meeri komppaa.

Missä nuoret sitten kokoontuvat silloin, kun nuorisotila ei ole auki?

– Pääasiassa skeittirampilla ja koulun pihassa, tytöt kertovat.

Alisa toimii tällä kaudella Pälkäneen nuorisovaltuuston edustajana elinvoimalautakunnan ja kunnanvaltuuston kokouksissa.

– Vaikuttamisessa on parasta se, kun näkee, että saa jotain konkreettista aikaan, Alisa sanoo.

– Ja se, kun pääsee vaikuttamaan nuoria koskeviin asioihin nuorten näkökulmasta, Meeri lisää.

 

Pirkanmaan nuorisovaltuusto:

  • Pirkanmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuustossa on edustaja jokaisesta Pirkanmaan kunnasta. Isommista kunnista edustajia on useampi.
  • Koostuu Pirkanmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuustojen valitsemista sekä niin sanotuille vapaille paikoille valituista jäsenistä.
  • Tehtävänä edistää nuorten hyvinvointia alueella ja vaikuttaa heitä koskeviin päätöksiin muun muassa aloitteilla ja lausunnoilla.
  • Kokoontuu noin kerran kuukaudessa.
  • Toimikausi on kaksi kalenterivuotta.