Runsas lumentulo näkyy myös kauppojen linnunruokaosastoilla – ihmiset haluavat auttaa takatalvesta kärsiviä muuttolintuja

Vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen kova lumisade näkyy myös kauppojen linnunruokahyllyillä. Muuttolintujen selviämisestä huolestuneet ihmiset ovatkin lähteneet ostoksille Pälkäneellä.

Pälkäneen S-Marketista kerrotaan, että linnunruokien menekki alkoi kasvaa jo viime viikonloppuna perjantaisen lumisateen jälkeen. Kauppansa ovat tehneet niin auringonkukansiemenet kuin kauratkin. Tiistaina iltapäivällä kaupalta kerrottiin, että jotain on kuitenkin vielä jäljelläkin.

Sama ilmiö on havaittu myös Pälkäneen Löytötexissä. Talipallot ehtivät jo loppuakin, mutta auringonkukansiemeniä on jäljellä vielä suurissa säkeissä.

– Erityisesti tiistaina linnunruokaa on mennyt paljon, Riitta Tikka Löytötexistä kertoo.

Takatalvi on vaikea paikka monille varhaisille muuttolinnuille, ja erityisesti hyönteissyöjille kylmyys ja lumisade voivat olla kuolemaksikin. Lintujen voi olla vaikea löytää syötävää lumisesta ja jäisestä maasta.

– Monella asiakkaalla tuntuu olevan nyt kova huoli linnuista ja siitä, kuinka ne nyt pärjäävät, Tikka lisää.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maan lounaisosaan satoi jopa 10–20 senttimetriä lunta maanantaiaamun ja tiistaiaamun välillä.

– Nurmijärvellä havaittu 21 senttimetrin lumisadekertymä on ennätyksellinen tähän aikaan vuodesta. Maan lounaisosassa ei ole ennen satanut näin paljon lunta vuorokaudessa näin myöhään keväällä, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen kertoo.