School of Rockissa rokki todellakin soi ja raikaa – huikeat lapsinäyttelijät ja energinen Jaakko Wuolijoki loistavat lavalla

Kerrassaan häikäisevä. Tämäkin kuvailu tuntuu alisanoilta, kun puhutaan School of Rockista, joka sai ensi-iltansa Tampereen Työväen Teatterissa torstaina. Musikaali tuo lavalle sellaista ilotulitusta ja energiaa, että oksat pois. Se myös muistuttaa näkemään jokaisen omana yksilönään omine tavoitteineen ja unelmineen: minun unelmani eivät välttämättä ole sinun, mutta kaikki unelmat ovat yhtä tärkeitä. Energisen musiikin lisäksi musikaali tarjoileekin myös liikutuksen hetkiä.

Musikaalissa on mukana noin 150 hengen työryhmä, ja lapsiesiintyjiä on 26. Heidän työnsä alkoi School of Rock -musikaalikoulussa jo keväällä 2023. Ensi-illassa 440 hakijan joukosta musikaaliin valikoituneet lapset todellakin loistivat lavalla. Instrumentit olivat taitavasti hallussa ja laulu soi kauniisti ja vaikuttavasti. Ensi-illassa lavalla nähtiin Lucas Aidoo, Jerry Holm, Alma Järvensivu, Miitu Järvinen, Miisa Kivimäki, Viola Käki, Ukko Nieminen, Konsta Okkonen, Matias Penttilä, Iiris Riekki, Ben Rossi, Eevi Salo ja Wilbert Savolainen.

Jaakko Wuolijoki ja lapsinäyttelijät ja -soittajat loistivat lavalla ensi-illassa. Kuva: Kari Sunnari.
Ilahduttavaa oli nähdä, kuinka aikuisten ammattinäyttelijöiden ja lasten yhteispeli toimii. Yhteinen tekeminen on saumatonta ja luontevaa. Huikean työn Dewey Finnin roolissa tekee Jaakko Wuolijoki, joka roolissaan pestautuu lasten sijaiseksi hieman kyseenalaisin keinoin, mutta joka lopulta näkee lasten oikeat tarpeet tarkkasilmäisesti. Wuolijoen ja lapsinäyttelijöiden tekemistä on ilo seurata. Wuolijoki eläytyy rooliinsa keskenkasvuisena rokkarina aidosti ja vaikuttavasti. Nappisuoritus. Myös Anne-Mari Alaspää työlleen omistautuneena mutta pohjimmiltaan vähän hauskuutta elämäänsä kaipaavana rehtori Mullinsina tekee hienon roolisuorituksen.

Ohjaaja Samuel Harjanne – joka ohjasi TTT:hen myös kaksi aiempaa lasten tarinoita kertovaa musikaalia Billy Elliot ja Matilda – onnistuu jälleen kerran luomaan lavalle upean kokonaisuuden.

Jari Saarelaisen koreografiat toimivat lavalla erinomaisesti. Yhteisnumerot ovat kerrassaan näyttäviä. Ensi-illassa oli silmiinpistävää, kuinka yhdenaikaisesti näyttelijät koreografioistaan selvisivät. Tarkkaa työtä.

Musikaalin loppuhuipennuksessa yleisö pääsee yleisön roolissa ikään kuin mukaan näytelmään. Mukaansatempaava loppu mukaansatempaavalle esitykselle. Aivan huikeaa fiilistä ja heittäytymistä. Kyllä jokainen tarvitsee elämäänsä edes pienen palan rokkia.

Arvio: Viisi tähteä.  

Musikaali on täynnä menevää musiikkia. Kuvassa etualalla Jaakko Wuolijoki ja ensi-illassa hurmaavasti laulanut Viola Käki. Kuva: Kari Sunnari.

Työryhmä:

Perustuu Mike Whiten käsikirjoittamaan Paramount-yhtiön elokuvaan
Käsikirjoitus Julian Fellowes
Laulujen sanat Glenn Slater
Musiikki Andrew Lloyd Webber
Dialogin ja laulujen suomennos Hanna Kaila
Ohjaus Samuel Harjanne
Koreografia Jari Saarelainen
Kapellimestari Tony Sikström / Kalle Ruusukallio
Lavastuksen suunnittelu Peter Ahlqvist
Pukujen suunnittelu Pirjo Liiri-Majava
Valosuunnittelu Eero Auvinen
Äänisuunnittelu Kalle Nytorp
Kampausten ja naamioinnin suunnittelu Emmi Puukka

Rooleissa: Jaakko Wuolijoki (Dewey Finn), Anne-Mari Alaspää (Rosalie Mullins), Juha-Matti Koskela (Ned Scheebly), Pihla Pohjolainen (Patty)

Lasten bändissä Aada Dahlgren / Eevi Salo (Katie, basso), Ilmari Oinonen / Ben Rossi (Zack, kitara), Tristan Lumi / Matias Penttilä (Lawrence, kosketinsoittimet), Jerry Holm / Eino Kleemola (Freddie, rummut), Alma Järvensivu /  Villa Murtagh (Summer), Viola Käki Aliyah Orghory (Tomika), Eero Maunu / Wilbert Savolainen (Billy), Miitu Järvinen  Venla Takamäki (Shonelle), Miisa Kivimäki Vuokko Leinonen (Marcy). 

Lapsiesiintyjinä myös Venla Dahlgren / Iiris Riekki (Sophie), Aleksi Saari / Lucas Aidoo (Mason), Kasper Kankaansivu / Ukko Nieminen (James), Eliel Gelard Konsta Okkonen (Matthew). 

Useissa rooleissa ja tehtävissä Chirs BwesherJori KansaSaska Pulkkinen, Lauri Ketonen, Jyrki MänttäriVille Saarenketo, Miko Helppi, Esme Kaislakari, Kristiina Hakovirta, Maija Rissanen, Petra Ahola. Swingeinä Julius MartikainenRoope MyllyselkäSarah Nedergård, Soile Ojala ja Henri Sarajärvi. 

Orkesterissa Tony Sikström / Kalle Ruusukallio (kapellimestari), Kalle Ruusukallio / Eljas Tikanmäki (kosketinsoittimet), Peter Engberg / Jaakko Luoma (kitara, nokkahuilu), Juuli Kaukinen / Kim Paunonen / Jakko Luoma (nokkahuilu), Heikki Selamo / Ville-Veikko Airaniemi / Jakko Luoma (kitara, nokkahuilu), Maria Lamminen / Oskari Siirtola / Teemu Broman (basso) sekä Ville Hatanpää / Tomi Hyttinen (rummut, perkussiot). 

Lue myös:

Aadasta, Venlasta ja Aliyahista kuoriutuu rokkitähtiä – Kangasalan kolmikko on mukana TTT:n suurmusikaalissa School of Rock