100 kilometriä 100-vuotiaalle Suomelle

Suomen itsenäisyyden juhlavuotta on tarkoitus juhlistaa Pälkäneellä sadan suuren ja pienen tapahtuman ketjulla, jota ovat rakentamassa sekä kunta, paikalliset yhteisöt että yksityishenkilöt.

Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistys ja sen yhteistyökumppanit organisoivat parhaillaan yhtä niistä, juhlavuoden marssia keskelle Sydän-Hämeen kauneimpia maisemia. Tapahtuma työnimellä Sydän-Häme liikkuu 100 kilometriä on saanut alkunsa Eläkeliiton Eino Anttilan aloitteesta, ja  se on imaissut jo mukaan joukon paikallisia yhdistyksiä.

– Liiton seminaarissa Salossa keskusteltiin siitä, miten Eläkeliitto voisi juhlistaa Suomen juhlavuotta. Siellä se alkoi hahmottua. Ison tapahtuman idean täytyy olla tarpeeksi yksinkertainen, jotta se saadaan toimimaan, ja ajattelin, että tämäntapaiseen aika monella ihmisellä olisi mahdollisuus osallistua, Anttila kertoo.

Marssi-idea sinänsä on Suomessa vanha tuttu. Monia tapahtumia on aikojen mittaan juhlistettu kylä-, pitäjä- tai maakuntamarssein. Osa kansalaisista muistaa vielä Suomen ja Ruotsin keskinäisen maaottelumarssin toukokuulta 1941, jossa kerättiin suorituksia 10 kilometrin pituisilta kävelymatkoilta, ja jonka Suomi kirkkaasti voitti.

Pälkäneläinen juhlamarssi toteutuu yhden kesäkuisen päivän aikana kaikkien niiden voimin, jotka haluavat olla mukana.

– Tähän mennessä kukaan, jota olemme pyytäneet yhteistyökumppaniksi, ei ole kieltäytynyt, iloitsee Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistyksen puheenjohtaja Markku Saarela.

Liikkua voi melkein millä vain

Tapahtuman ideana on, että osallistujat etenevät päivän aikana 100 kilometrin pituista reittiä, joka on jaettu kuuteentoista eripituiseen osuuteen.

Lähtöpaikka on Luopioisten kirkonkylässä, ja reitti kiertää ensin Kukkiaa ja jatkuu sitten Rautajärven kautta Kuhmalahdelle ja Sahalahdelle ja sieltä Sappeen kautta Aitooseen ja edelleen Onkkaalaan.

Osuuksien välissä on huoltopisteet, joilta joukko lähtee matkaan tiettynä kellonaikana.

– Jokainen voi liikkua mielensä mukaan yhden tai useampia osuuksia. Joka huoltopisteellä on henkilöautoja, joilla osuutensa tehneet viedään takaisin lähtöpisteeseensä, jos he niin haluavat, Markku Saarela kertoo.

Hän täsmentää, että kysymyksessä ei ole kilpailu eikä joukkueviesti.

Osanottajille ei aseteta mitään ikä- eikä kuntovaatimuksia, joten matkaa voi taittaa vaikka rollaattorin avulla. Liikkumistapa voi olla kävely tai juoksu, mutta matkantekoon sopivat kaikki mahdolliset liikuntavälineet, kuten esimerkiksi polkupyörä, rullasukset ja hevonen.

Periaatteessa kaikki muut paitsi moottoriajoneuvot kelpaavat. Liikuntaesteisille sallitaan omat välineet, esimerkiksi sähkömopo.

Tärkeää on valita sopiva väline tieosuuden päällysteen ja vilkkauden mukaan.

– Varsinkin jos ratsastajia ilmoittautuu mukaan, täytyy tarkasti valikoida heille sopivat osuudet. Reittiin kuuluu sopivan rauhallisia soratiepätkiä, mutta isoille autoteille hevosella on vaikea lähteä, Eino Anttila muistuttaa.

 

Päätösosuus historian hengessä

Marssin ajankohdaksi on päätetty lauantai 17. kesäkuuta 2017.

Kaikkien osanottajien toivotaan tulevan mukaan viimeisen osuuden kulkueeseen, joka kulkee Niitty-Seppälästä Onkkaalan urheilukentälle. Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistys organisoi kuljetuksia tarpeen mukaan.

– Tarkoitus on, että Onkkaalan saavuttaisiin kello 17 aikoihin iltapäivällä. Urheilukentällä olisi sitten näyttävä päätöstapahtuma, marssin puuhamiehet suunnittelevat.

Kulkueessa toivotaan näkyvän vanhanaikaisia asuja Suomen itsenäisyyden ajan eri vuosikymmeniltä, esimerkiksi sotilas- ja lottapukuja tai vanhoja urheiluvaatteita. Tarkemmat suunnitelmat ovat vasta hioutumassa, sillä tällä hetkellä selvitetään halukkaita mukaan lähtijöitä: yhdistyksiä, yrityksiä, kyliä, kaveriporukoita – kaikkia yhteismarssista innostuneita.

Pääorganisaattorin vastuun kantaa jatkossakin Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistys.