Zorro leikkii lasten kanssa littaa ja rakastaa nappeja yli kaiken

­

Mikropossut oppivat ruoan avulla erilaisia temppuja. Kuvassa Zorro antaa sorkkaa Tanja Ansakorvelle.

– Anna sorkka, Zorro, kangasalalainen Tanja Ansakorpi pyytää mikropossultaan.

Ja kas, vajaan vuoden ikäinen mikropossu ojentaa kauniisti sorkkansa ja saa kiitokseksi palan näkkileipää. Ruoan – erityisesti maissin – avulla Zorron saa tekemään muitakin temppuja.

– Zorro osaa sorkan antamisen lisäksi istua, kumartaa ja ryömiä. Maissin avulla opetimme sen myös kulkemaan kuistimme rapuissa, jotta se pääsee helpommin ulkoilemaan. Siat hahmottavat syvyyksiä huonosti, joten portaissa kulkeminen ei ole niille luontaista, Tanja Ansakorpi kertoo.

Tammikuun loppupuolella syntynyt Zorro kotiutui Ansakorville Kangasalan Vatialaan maaliskuussa. Mikkeliläisellä tilalla syntynyt mikropossu painoin tuolloin nelisen kiloa. Nyt Zorron paino kieppuu 20 kilon korvilla. Odotettavissa on, että Zorron aikuispaino on kolmisenkymmentä kiloa.

Ansakorvet päätyivät hankkimaan mikropossun allergioiden takia. Sekä Tanja että hänen miehensä Jussi ovat allergisia koirille ja kissoille, ja myös perheen molemmat lapset, 6-vuotias Wiia ja 3-vuotias Jusse, kärsivät eläinallergioista vauvaiässä.

– Zorrosta emme ole saaneet minkäänlaisia oireita, Tanja iloitsee.

 

Luvattomissa puuhissa. Zorro tarkastaa olohuoneen pöydältä josko siihen olisi jäänyt herkkupaloja.

Tiukka kuri

Mikropossu on älykäs eläin, joka yleensä viihtyy ihmisten seurassa. Omistajan on sopeuduttava elämään sian kanssa, sillä vaikka sille voi opettaa erilaisia temppuja, sitä ei voi kouluttaa samalla tavalla kuin vaikkapa palveluskoiraa.

– Tietyllä tapaa mikropossu on kuin koira, jolla ei kuitenkaan ole miellyttämisen tarvetta. Omistajan täytyykin pysyä lemmikilleen tiukkana, jotta yhteiselo onnistuu, Tanja Ansakorpi tietää.

Perhettä varoitettiin ennen possun saapumista taloon, että lemmikki saattaa irrottaa lattian parketit tai laittaa olohuoneen sohvan uuteen uskoon. Zorro ei ole kuitenkaan rikkonut Ansakorpien omakotitalossa toistaiseksi mitään. Isä-Jussi naurahtaa, että yksi intohimo possulla kuitenkin on.

– Jostain syystä se rakastaa nappeja yli kaiken. Minulla on yksi vaalea kauluspaita, jossa on mustat napit. Ne napit Zorro on ensin irrottanut ja sitten syönyt nyt kolmesti, Jussi naurahtaa.

Mikropossuilla on vahva tonkimisvietti. Ne tarvitsevatkin runsaasti lajilleen ominaista puuhaa, jotta tihutöitä ei tehdä. Kun Zorro jää yksin kotiin, Ansakorvet jättävät sille viihdykkeeksi viiden litran muoviämpäristä tehdyn lelun, jonka sisään voi laittaa esimerkiksi näkkileipää. Hereillä ollessaan se ”etsii ruokaa” ja liikkuu mielellään.

– Lelu pitää mikropossun touhukkaana ja tarjoaa virikkeitä. Usein Zorro kyllä nukkuu koko sen ajan kun me olemme töissä ja päiväkodissa, ja herää sitten puuhailemaan perheen kanssa kun kotiudumme neljän aikaan iltapäivällä, kotitalousopettajana työskentelevä Tanja mainitsee.

 

Ylipainoa vältettävä

Mikropossun pahin terveysuhka on ylipaino.

Mikropossuilla on lyhyt kärsä, pienet ja pystyt korvat, lyhyt kaula, roikkuva maha, notkoselkä ja suora häntä. Nykyisissä kannoissa on iso värikirjo kokovalkoisesta kirjavan ja punaisen kautta mustaan. Joillakin on valkoisia laikkuja, mutta myös täysin vaaleita yksilöitä löytyy.

Ansakorvet toivoivat itselleen juuri mustaa possua. Lisäksi he halusivat ehdottomasti karjun, sillä leikatut urospuoliset possut ovat lemmikkeinä helpoimpia.

Zorron ruokavalio koostuu neljän viljan puurosta, kasviksista ja kasviöljystä. Päivittäin se tarvitsee myös yhden monivitamiinipillerin ja hieman maitotuotteita.

– Ruoan antamisen kanssa saa olla tarkkana, sillä mikropossut lihovat herkästi. Ylipaino pitää välttää, sillä possun massava ruho voi helposti käydä liian painavaksi suhteellisen ohuille jaloille, Tanja Ansakorpi tietää.

Ylipainon välttämiseksi mikropossut tarvitsevat säännöllistä liikuntaa. Ansakorpien piha on kauttaaltaan reunustettu matalalla aidalla, joten Zorro pääsee helposti ulos päivittäin. Talvella ulkoilu on enemmänkin lyhyitä visiittejä ja vessakäyntejä, mutta kesäisin Zorro saattaa viettää pihalla monia tunteja. Samalla kun vanhemmat tekevät puutarhatöitä, Zorro nauttii juoksemisesta ja liikkumisesta. Yksi mielipuuhista on litan leikkiminen Wiian ja Jussen kanssa.

– Zorrolla on lisäksi pienempi oma aitaus pihassa, jossa sillä on heiniä ja pieni koppi. Siellä se ei kuitenkaan viihdy pitkiä aikoja itsekseen, aika nopeasti se kaipaa ympärilleen seuraa. Ja se haluaa ehdottomasti nukkua patterin vieressä omalla patjallaan eikä missään nimessä heinien päällä ulkona. Sen verran citypossu siitä on näemmä tullut, Tanja Ansakorpi sanoo.

 

Erilaisia äännähdyksiä

Jussi ja Tanja Ansakorpi kertovat, että mikropossu sopii hyvin lapsiperheeseen. Lapset Wiia ja Jusse ovat samaa mieltä.

Zorro on täysin sisäsiisti: se alkaa vinkua merkiksi siitä, että nyt pitäisi päästä ulos asioille. Mikropossun ääntely voi vinkumisen lisäksi olla kiljuntaa sekä tietysti erilaisia röhkäisyjä. Tanja ja Jussi kertovat, että röhkäisyjä on monia erilaisia, ja eri äännähdyksillä Zorro tarkoittaa yleensä eri asioita. Tanja on opettanut perheen lemmikille lisäksi kaksi äänimerkkiä, joista toinen tarkoittaa ”tule tänne” ja toinen ”tule tänne, täällä olisi ruokaa tarjolla”.

– Jälkimmäinen on tarpeen esimerkiksi silloin kun Zorroa täytyy houkutella jonnekin, Tanja tietää.

Mikropossu oppii kulkemaan valjaissa ja sen kanssa voi lähteä kävelylle, mutta kovin vauhdikasta meno ei ole. Jussi naurahtaa, että possu haluaa tonkia ja tutkia kaikki paikat, joten matkanteko on hyvin hidasta.

– Lenkkikaveria possusta ei siis saa, vaikka se juokseekin yllättävän lujaa sitten kun se vaan päättää juosta, Jussi lisää.

Eläinlääkärin pakeilla Zorro käy puolen vuoden välein. Lääkäri tarkistaa lemmikin painon, yleiskunnon ja antaa tarvittavat rokotukset. Ansakorvet rokotuttavat Zorron vuosittain sikaruusua vastaan. Tautia aiheuttavaa bakteeria löytyy maaperästä. Sikaruusu voi olla sioille vaarallinen, mutta ihmiseen tarttuminen on harvinaista. Bakteeri aiheuttaa ihmisillä ihon tulehduksen.

Tarvittavat automatkat Zorro kulkee koirien kuljetuskopassa. Koppa toimii myös oivana leluna kotona, sillä sinne voi piilotella pieniä herkkupaloja, joita possu pääsee tonkimaan.

Mikropossun iho on kuiva, joten se kaipaa säännöllistä rasvausta. Ansakorvet suorittavat rasvauksen suihkuttamalla ja harjaamalla öljyä Zorron iholle. Sorkan kynsien leikkaaminen vaatii hieman kekseliäisyyttä.

­– Me leikkaamme sorkat niin, että Wiia syöttää Zorrolle näkkärin paloja ja minä leikkaan sillä välin kynnet oksasaksien avulla, Tanja kertoo.

Hoitorutiineihin kuuluvat lisäksi silmien ja korvien putsaukset sekä tarvittaessa pesut suihkun alla.

 

Jussi Ansakorpi antaa Zorrolle näkkileipää. Ja possu kiittää.

Sopii lapsiperheeseen

Uteliaat, sosiaaliset ja älykkäät mikropossut soveltuvat hyvin lemmikeiksi lapsiperheeseen, mutta Tanja Ansakorpi ei suosittele niitä talouksiin, joissa on aivan pieniä vauvoja.

– Jos possu tallaa sorkallaan ihmisen jalan tai käden päälle, se sattuu uskomattoman paljon. Pieni vauva täytyykin pitää lattioilta pois silloin kun mikropossu liikkuu siellä. Lapsille opetettiin hyvissä ajoin ennen possuvauvan tuloa, että ei missään tapauksessa mennä häiritsemään jos possu menee ”pesäkoloonsa” eli kuljetushäkkiinsä. Näin possulla on aina paikka, jossa se tietää olevansa rauhassa ja turvassa, hän sanoo.

6-vuotias Wiia rapsuttelee Zorroa mielellään. Tytöllä ja possulla onkin ihan omat juttunsa ja leikkinsä, jotka kuuluvat vain heille. 3-vuotiaaseen Jusseen Zorro suhtautuu hieman varautuneemmin, sillä pikkuveli saattaa käsitellä lemmikkiä joskus turhan kovakouraisesti.

– Zorro kyllä varoittaa ääntelemällä, jos otteet ovat liian kovakouraisia. Jos sama touhu jatkuu, niin Zorro saattaa kyllä näykätä, näin on käynyt muutamia kertoja, Jussi sanoo.

Mikropossun ottajien täytyy rekisteröityä sikarekisteriin. Zorron perheeseen tulon myötä Tanja Ansakorvestakin tuli sikatilallinen.

– Vatialassa on nyt sitten sikatila nimeltä Ansakorpi. Kantamme on hieman heikko, mutta se voi kuitenkin mahdottoman hyvin, Tanja Ansakorpi virnistää.

 

 

Kommentointi on suljettu.