Rajalansaaren savusaunaan ovat tervetulleita myös tamperelaiset

Vuoden Saunatonttu Timo Ailio lahjoitti belgialaisille saunavieraille Karlien Missinnelle ja Lutgart Schuybroeckille kuksat. Oikealla oleva Lutgart Schuybroeck osallistui saunahattu-kilpailuun viidellä upealla hatulla.

– Nyt meni tämä poika ihan sanattomaksi, kun tällaisen tittelin sain, sanaili Vuoden Saunatonttu Timo Ailio.

Upea titteli myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa Rajalansaaren savusaunan kauden avajaisissa. Vuoden Saunatonttu sai Perttu Pohjanperän veistämän miehekkään löylykauhan ja pohti, pitääkö nyt alkaa rakentaa omaan pihapiiriin savusaunaa kauhan käyttöä varten vai riittääkö nykyinen puulämmitteinen sauna.
Viisi vuotta sitten Pälkäneen kunta aikoi myydä Rajalansaaren vähäisen käytön vuoksi. Timo Ailio oli leireillyt saaressa jo junnuna ja näki saaren suuren virkistysarvon myös nykyaikana.
– Tuumasin, että saunaa on sitten alettava käyttää enemmän.

Yleisösauna alkoi lämmetä kesäkeskiviikkoisin ja saunaa voi vuokrata nykyään kunnalta myös lämmitettynä.

– Kun muut ovat vielä heräilleet keväällä koloistaan, saunatonttumme on jo lämmittänyt kevään ensimmäisen saunan. Hän kulki myös edellä suunnitellessamme luontopolkua ja opasti saaren nähtävyyksissä, Mirjami Valli kiitteli.

Ystävykset Timo ja Perttu järjestivät saaren arvokkaan metsälehmusmetsikön suojelualueeksi. Pari vuotta sitten saareen saatiin luontopolku, jolla voi ihastella niin metsälehmuksia kuin mäyrän pesääkin.

 

Yhteistyöllä onnistuu

Rajalansaaren savusauna lämpesi ensimmäistä kertaa talkoovoimin viisi vuotta sitten.

– Kuten porukasta näkyy, saunomisinto kasvaa vaan, Mirjami Valli mainitsi.

Saunan lämmittäjiä on ringissä nyt kolmetoista ja uusia on jälleen ilmoittautunut mukaan. Saunomisen ohessa hoituu myös pienet hommat, sillä nuotiopaikkaa on ohimennen korjattu. Keskiviikon avajaisissakin heilui jo vasara ja Raimo Järvinen toi uuden ritilän grillipaikalle.

Matalan profiilin juttu

Kesän savusaunakausi polkaistiin näyttävästi käyntiin Mikko Tuonosen ideoimalla saunahattukisalla. Rajalansaareen saapui tuulesta ja kylmästä ilmasta huolimatta runsaasti saunomisen ystäviä.

– Muuten tämä saunominen on ollut matalan profiilin juttu. Sellaistahan suomalainen sauna on. On meillä kuitenkin ollut joku ilta runonlausuntaa, joku on tuonut lettupannun ja on paistettu muurinpohjalettuja. Sitten on ollut yhteislaulua, Seppo Kääriäinen luettelee.
Rajalansaaressa vietetään saunomisen ohessa aikaa ja suomalaisen vaatimattomasti raapaistaan yhteislaulut tai herkkukestit pystyyn sen kummempia asiasta metelöimättä.

– Katselin vanhaa kaivon kantta ja pohdin, että vois tuon paremminkin tehdä, Raimo Järvinen naurahtaa asettaessaan uutta ritilää paikoilleen.

Rajalansaaren nähtävyys

– Suomihan on saunojen luvattu maa. Sen on vihdoin ja viimein myös matkailu huomannut, itsekin seudun matkailua edistävän Tavastia Lakeland ry:n Seppo Kääriäinen huomautti.
Luopioisten savusauna on nähtävyys, joka vetää saunojia lähiseutujen lisäksi kauempaakin ja joka kesä vieraita saapuu ulkomaita myöten. Lauteilla muistetaan istuneen niin saksalaisten, englantilaisten kuin karibialaistenkin. Tällä kertaa paikalla oli kaksi belgialaista.
– Ja vaikka Tampere julistautuikin Suomen saunapääkaupungiksi, sieltä puuttuu kokonaan savusauna. Toivotamme myös tamperelaiset tervetulleiksi saunomaan, Seppo Kääriäinen ja Timo Ailio leukailivat.

 

Kovatasoinen kisa

Saunahattukisaan saatiin 25 toinen toistaan upeampaa luomusta, jotka ovat näytillä Mikkolan navetalla kuukauden eteenpäin kunnan kesäpäivästä 30.6.

– Saunahattujen tuomarointitilaisuus oli oikein hauska, Irmeli Lahtua-Oesch nauraa.
Taso oli kova ja tuomaristo kuivakoekäytti, eli kokeili saunahatut, jotta pystyi todentamaan niiden soveltuvuuden käyttötarkoitukseen. Kolmen kärjessä kaikki natsasi.
– Mietimme, mikä hatuista sopii kaikkiin käyttötarkoituksiin; saunaan, avantoon sekä paljuun.
Ylivoimaisesti parhaaksi nousi Helerin Jaanholdin kaunis järvenneito -hattu.
– Hatussa yhdistyi kaikki! Se on kaunista käsityötä, herkkä ja käytännöllinen. Se istuu hyvin päähän, Irmeli Lahtua-Oesch kertoi.
Toiseksi kisassa sijoittui Maire Seppälän ihastuttava ja kevyt pellavalankainen hattu, joka sopii moneen käyttötarkoitukseen.
Kolmanneksi nousi Tirppa Ventoniemen vaaleanpunainen unelma, jossa oli nerokkaasti kierrätetty vanhaa tekstiiliä. Tuomaristo kiitteli myös hyvää päätuntumaa.

Sari Päätalo esittelee Helerin Jaanholdin upeaa voittohattua, joka päässä voi lähteä saunan lisäksi myös torille.
Toiseksi kisassa tuli Maire Seppälän kevyt pellavalankainen hattu.
Kolmanneksi valittiin Tirppa Ventoniemen saunahattu, jonka päätuntumaa tuomaristo kiitteli.

Hattuja Belgiasta saakka

Kolmen kärjen lisäksi hattuja palkittiin lukuisista eri asioista. Kauneimmaksi saunahatuksi valittiin Maire Seppälän toinen taidonnäyte, suomalaisromanttinen pellavahattu.
– Design minä, Maire iloitsi palkintoa hakiessaan.

Luovimmaksi hatuksi valittiin Helka Kortteenpohjan vanhaa käsityöperinnettä kunnioittava hattu, joka oli toteutettu kengänkorkotekniikalla.
Hulvattomimmaksi valittiin Eve Isotaluksen Leningrad Cowboys -henkinen lakki, jonka materiaalivalintaa kehuttiin.
Erikoismaininnan sai Suvi Simolan ”Marge Simpsoniksi” luonnehdittu hattu, joka suojaa suurempiakin hiuksia saunan kuumuudessa. Myös Katri Viitasen vanhasta huovasta valmistettu parivaljakko sai erityismaininnan.

– Tämä olisi ihastuttava valinta pariskunnalle paljuhetkiin, tuomaristo kiitteli.
Erikoismaininnan taiteellisimmasta hatusta sai belgialainen Lutgart Schuybroeck, joka saapui nauttimaan Suomen suvesta varta vasten kisan aikaan.
– Minulla oli sattumoisin jo kolme hattua valmiina, kun kuulin kisasta. Tein vielä kaksi lisää tätä varten, belgialainen kertoi iloisesti.
Kaukaisin osallistuja innostui tekemään saunahattuja Suomeen tutustuttuaan, vaikkei Belgiassa moisista tiedetäkään.
– Tykkään suomalaisesta kulttuurista ja designista. Rakastan Suomea! Lutgart Schuybroeck riemuitsi.

Erikoismaininnan saivat myös Marianne Haatajan hattu, jossa ainoana mallina oli tasku sekä Helene Haatajan lakki, joka valittiin myös lehdistön suosikkihatuksi.
– Tässä hatussa ovat kalju ja korvat suojassa. Saunassa ne saattavat palaa ja paljussa paleltua, vaan ei tämän hatun kanssa, Irmeli Lahtua-Oesch mainitsi.

Rajalansaaren savusauna on auki yleisölle joka keskiviikko 18–21.30 viiden euron maksua vastaan.  Saareen saa tarvittaessa kuljetuksen rannasta.

Lehdistön ihannehatun valintakriteereinä olivat käytännöllisyys sekä hauskuus. Seppo Kääriäisen päässä oleva hattu suojaa sekä ohenevia hiuksia että korvia kuumuudessa, eikä avantoon tai paljuun mennessä palele.
Luovimmaksi valittua Helka Kortteenpohjan hattua esittelee saunanraikas Elina Mäenpää.
Hulvattomimmaksi valittiin Eve Isotaluksen näyttävä hattu.
Kauneimmaksi saunahatuksi valittiin Maire Seppälän suunnittelema ja toteuttama hattu.
Tuomaristo kiitteli Katri Viitasen parivaljakkoa ihastuttavaksi valinnaksi pariskunnan paljuhetkiin.
Suvi Simolan hattuun saa työnnettyä suuremmatkin hiukset kuumuudelta suojaan.
Taiteellisimman hatun taituroinut Lutgart Schuybroeck rakastaa Suomea ja saapui varta vasten vieraisille saunahattukisan aikaan.