Ilo -näyttely tuo hyvän mielen

Pirkko Lindfors avasi Ilo-näyttelyn Rönnvikin Viinitilan vinttigalleriaan viime lauantaina. Auringonkukat ja Kohtaamisia yöllä navetassa ovat maalattu akryyliväreillä vanhalle puulle.

Akvarelleja, hiilipiirroksia, akryylitöitä ja veistoksia sisältävä Ilo -näyttely huokuu elämäniloa. Sen Pirkko Lindfors (ent. Heikkilä) on löytänyt jälleen taiteen avulla.

– En kuvittele olevani taiteilija, mutta haluan tällä näyttelyssä jakaa sitä iloa, jota olen kokenut taideopintojeni myötä.

Lindfors on harrastanut kuvataiteita aiemminkin, mutta varsinaiset opintonsa hän aloitti Pirkkalan Taidekoulussa viime syksynä.

– Toivuin vaikeasta selkäleikkauksesta ja opettelin viime kesänä uudelleen kävelemään. Kerran poikkesin reitilläni kotini lähistöllä sijaitsevaan taidenäyttelyyn, jossa oli esillä Taidekoulun entisten oppilaiden töitä. Innostuin niistä ja sain kuulla, että kouluun saattaisi päästä opiskelijaksi jo syksyllä.

 

Ajatus näyttelystä syntyi jo syksyllä

Heikkilän Juustolan perustaja ja nykyinen kesälaitikkalalainen Pirkko Lindfors kertoo saaneensa paljon kannustusta lähipiiristään. Erityisesti hän kiittää tytärtään Katariina Heikkilää ja Rönnvikin Viinitilan emäntää Eila Rönniä.

– Taisin puhua näyttelyideasta Eilalle jo syksyllä. Keväällä hän sitten muistutti asiasta ja rohkaisi järjestämään tämän näyttelyn, Lindfors kiittelee.

Ilo -näyttelyn avajaiset pidettiin lauantaina kutsuvierastilaisuutena Rönnvikin Viinitilan näyttelytilassa tallinvintillä. Paikalla oli nelisenkymmentä Pirkko Lindforsin läheistä ystävää, joille hän kertoi teosten taustoista.

Lindforsin tyttäret, mezzosopraano Katariina Heikkilä ja Heikkilän Juustolan emäntä Annika Heikkilä toivat myös oman, arvokkaan panoksensa tilaisuuteen.

Katariina esitti kaksi laulua, kauniin englantilaisen kansanlaulun sekä Aapo Similän Aleksis Kiven runoon säveltämän Oravan laulun. Annikan maukkaat juustot olivat pääroolissa tilaisuuden tarjoilupöydässä.

 

Tarinoita teosten taustalla

Osa Ilo-näyttelyn teoksista on maalattu vanhasta kaapista peräisin olevalle puulle.

– Pelastin kaapin aikoinaan juhannuskokosta ja se toimi jonkin aikaa mökilläni yrttilaatikkona. Kun sitten tuli aika hävittää se, huomasin, että puu on hyvin kaunista. Putsasin sen ja laitoin varastoon odottamaan myöhempää tarvetta. Se tarve tuli sitten tässä, Lindfors hymyilee.

Pieni akvarellityö Kukkuu vangitsee kasteen kauniilla värimaailmallaan.

Esimerkiksi Lindforsin veljelleen maalaama mehevä Auringonkukat sekä hauska Kohtaamisia yöllä navetassa ovat maalattu tälle tarinan omaavalle puulle.

Akryylimaalauksista huomio kiinnittyy erityisesti Valoon-maalaukseen.

– Taulu kuvaa pimeyteen syttynyttä lamppua, jonka valossa näkyy pieniä ilontuojia, Lindfors kertoo.

Akvarelleista erityismaininnan ansaitsevat värikäs ja salaperäistä tunnelmaa huokuva Virnukissa sekä Kukkuu, jonka rauhoittava värimaailma vangitsee katseen.

– Taulut on maalatu käyttäen märkää märälle -tekniikkaa, jonka koin aluksi hyvin haasteelliseksi.

 

Rohkeutta ja monipuolisuutta

Pirkko Lindfors on valinnut näyttelyynsä hyvin monipuolisesti eri tyyppisiä töitä. Maalausten ohella näyttelyssä on esillä kaksi veistosta, betoniveistos Kastun Kahlaaja sekä sen kaveriksi tehty isompi metalliosista koottu Nälkäkurki.

Kastun Kahlaajan innoittajana on ollut Lindforsin kesäpaikan, Kastun rannalla pesivät linnut.

– Tein mallin ensin savesta, josta tehtiin kipsivalu. Betoni valettiin sitten tähän muottiin, Lindfors kuvaa työprosessia.

Näyttelyssä on esillä myös kaksi veistosta, Kastun Kahlaaja ja Nälkäkurki.

Osa Nälkäkurjen materiaaleista löytyi naapurista, Pohjan metallipajan romun joukosta.

– Linnussa on muun muassa metallilastua, harjaterästä, vanhaa kettinkiä, metalliverkkoa ja jälleen juhannuskokosta pelastamiani patjanjousia, Lindfors luettelee.

Näyttelyn kaksi hiilipiirrosta on tehty käyttäen mallina samaa torsoa hieman eri kulmista katsottuna. Alempi töistä on piirretty vasemmalla kädellä.

– Silmä näkee saman kohteen, mutta oikea ja vasen käsi toimivat eri lailla.

Iloa -näyttely on avoinna 19.8.2018 saakka Rönnvikin Viinitilan aukioloaikoina.