Vanha suu ja kuluneet silmät helteen helliessä

Vanha tarvitsee kuumaan aikaan usein nesteytystä. Kun unesta heräilee, pitää olla yöpöydällä käden ulottuvilla juotavaa. Neuvoivat apteekissa sellaistakin, että voi imeskellä suunkosteutuspillereitä. Niitä saa ilman reseptiä. Ihan mukavasti ne auttavat. Nyt vasta tuli katsotuksi tarkemmin käyttöohjetta. Siinä sanottiin, että ei pidä käyttää seudulla, jossa juomaveden fluoripitoisuus on korkea. Ei kai meillä tätä vaaraa ole? Myös silmät tuntuvat usein kuivilta. Siihenkin saa apua apteekista. Kun vähän lääkettä tiputtelee, niin ei tarvitse alvariinsa hieroskella. Onhan meille iäkkäillä nykyään kaikenlaisia apuja, ei tainnut olla vielä edellisen sukupolven aikana.

Näillä vuosin huolestuttaa tulevaisuus. Että jos joutuu olemaan avuttomana pitkään hoitolaitoksissa. Jos ei itse kykene nostamaan juomalasia huulilleen, niin on varmaan rankkaa kuumana kesänä. Ja jos ei viilentävään suihkuunkaan pysty omin avuin menemään. Tuli joskus jutelluksi vanhustenkodin henkilökuntatiloissa omasta tulevaisuudesta ja siitä, että hoitotestamentti on tehty. Pitkään alalla ollut nainen sanoi, että hän on omaan paperiinsa tehnyt vielä vähän lisäystä. Sai siitä mummokin virikkeen toimintaan. Tuli kirjoitetuksi hoitotestamentin liitteeksi ohje, että jos ei enää itse pysty syömään ja juomaan, niin ei keinotekoisesti pidettäisi elossa.

Kuluneen kesän helteissä ovat nuoret ja hyväkuntoisetkin olleet lujilla. Kun kuumaa on riittänyt kuukaudesta toiseen, niin ei se pelkästään kesälomaan osunut. Monissa juhlatilaisuuksissakin on hikoiltu. Onneksi ei ole tullut kohdalle mitään hienoja kekkereitä. No toisaalta, naiset nyt voivat pukeutua ilmavaan tylliin tai silkkiin, vaan miesressuilla pitää olla puku ja kravatti. Joskus jopa frakissa on joku joutunut esiintymään. Huh! On siinä voinut dödö tiukassa paikassa pettää.

Meillä oli tässä Luopioisten rannassa heinäkuun lopulla Kukkia triathlon, jossa urheilullista väkeä riitti. Pani vähän miettimään, kuinka kilpailijat siinä helteessä nesteytyksensä hoitelivat, kun pyöräilivätkin viidenkymmenen kilometrin lenkin? Miten he kovassa vauhdissa suutaan kastelivat? Nestetasapainon kanssa on varmaan ongelmia islaminuskoisilla. joilla tänä vuonna ramadan osui välille 16.5.–14.6. Silloin auringonnousun ja laskun välillä ei saa syödä eikä juoda. Suomen suvessa tuo kuiva aika olisi jopa parikymmentä tuntia. Osa kai seuraakin entisen kotimaan aurinko-aikataulua, jolla selviää vähän helpommin. Suunnilleen kolmasosa Suomen noin 65 000 muslimista noudattaa uskontonsa sääntöä, joka ei koske sairaita, lapsia eikä raskaana olevia. Saa juoda siis, jos ottaa lääkettä.

Mitenkähän tarkkaan islaminuskoiset esimerkiksi liike-alalla syömättömyys- ja juomattomuussääntöä tottelevat? Pakko kai yritysjohtajankin on kaupanteon merkeissä edustuslounaalle mennä, joten ehkä pieni jousto käy laatuun. Kuinka ramadan hoituu missäkin ammatissa? Helteisellä rakennustyömaalla on kai pakko vähän kieltä kostuttaa. Pelottaisi myös mennä bussin kyytiin, jos tietäisi kuskin olleen viisitoista tuntia ilman vesitippaa.

Mymmeli