Anttilan sisarukset sarjojensa ykkösiä

Puutikkalan Mervi Anttila voitti 40-vuotiaiden naisten kisan.

Anttilan sisarukset voittivat sarjansa Veikko Hakulisen hiihtorasteilla Pälkäneellä lauantaina. Viikko sitten naisten Suomen mestaruuden Jämillä ottanut Liisa Anttila oli ykkönen naisten kisassa. Isosisko Mervi Anttila voitti 40-vuotiaiden sarjan.

– Kunto on yllättävän hyvä, kauteen edellisvuosia kevyemmällä valmistautumisella lähtenyt Liisa Anttila sanoo.

Suomen mestaruus ja Pälkäneen kansallisten kisojen voitto todistavat, että puutikkalalainen mahtuisi halutessaan Kazakstanin MM-kisajoukkueeseen. Anttila ei ole kuitenkaan varma, voiko hän lähteä kisareissuun.

– Perehdytysjakso päättyy juuri silloin uudessa työpaikassa, ja minun pitäisi aloittaa oikeat työt, Anttila sanoo.

Veritakselle vakuutusmyyjäksi pestattu suunnistaja on ajanut viime viikkojen ajan koulutuksessa Helsingissä ja Turussa. Ajomatkoineen päivät venyvät helposti 12-tuntisiksi.

– En ala edes ajatella, että jaksaisikohan päivän päätteeksi lähteä lenkille. Päivän istumisen jälkeen lenkkiä tarvitsee ennen kaikkea pää, Anttila sanoo.

45-vuotiaissa miehissä neljänneksi suunnistanut Laitikkalan Pekka Linnainmaa tutkii reitinvalintoja yhdessä Tuomo Marttisen kanssa.

70 kilometriä kelkkauraa

Kansalliset hiihtosuunnistuskisat keräsivät Pälkäneelle nelisen sataa osanottajaa. Lauantaina kilpailtiin lyhyillä matkoilla ja sunnuntaina pitkillä.

Valkeakosken Hakan talkooporukka on tehnyt kisaa varten töitä parin kuukauden ajan. Isokankaan maastoon on tampattu 70 kilometriä kelkkauria. Niitä paranneltiin molempina aamuina monen kelkan voimin, jotta baanat saatiin kuntoon yöllisen lumisateen jälkeen.

Rastit sijaitsevat kelkkaurien varrella. Suunnistajat eivät kuitenkaan pääse sen helpommalla kuin kesälläkään, sillä uraverkostolla hiihtää nopeasti harhaan.

Lyhin ura ei välttämättä ole nopein. Isokankaan mäkisessä maastossa pitää osata korkeuskäyriä, sillä jyrkät rinteet hidastavat vauhtia ja imevät voimat. Reitinvalintaan vaikuttaa myös uran leveys. Kartalta näkee, mitkä ovat leveitä, luisteltavia uria ja mitkä kapeampia ja hitaampia.

Kangasalan Saija Laurila oli 50-vuotiaiden kisan kakkonen.

Ahon veljekset voittivat sarjansa

Miesten sarjan voitti lauantaina norjalainen Lars Mohold. Lähes virheettömästi suunnistanut Tuomo Lahtinen hävisi hänelle 12 sekuntia.

Sydänhämäläisten värejä hiihtorasteilla puolusti parhaiten pälkäneläinen Ahon perhe. Aaro Aho voitti 14-vuotiaiden kisan ja Rauli Aho kymmenvuotiaat pojat.

Kangasalan SK:n Vilhelm Toivonen voitti 12-vuotiaiden poikien kisan ja Jenni Joensuu-Partanen 35-vuotiaiden naisten sarjan.

Liisa ja Mervi Anttila olivat omissa sarjoissaan ylivoimaisia. Liisa Anttila jätti Tiia Tallilaa reilut kaksi minuuttia ja Mervi Anttila Liisa Naskalia lähes neljä minuuttia.

Kakkoseksi lauantaina suunnistivat Kangasalan Sirra Toivonen 45-vuotiaissa naisissa ja Saija Laurila 50-vuotiaissa.

Sunnuntain kisan yhteydessä ratkottiin samalla Hämeen aluemestaruudet.