Lintulaudalla vierailee välillä oudompia vieraita

Pyrstötiainen on ruokintapaikan yllätys.

Lintulaudalla pyörivien tavallisimpien vieraiden lisäksi aina välillä paikalle ilmestyy jokin oudompi ilmestys. Viime vuosina on välillä ihmetystä aiheuttanut pyrstötiaisten tai vaikka puukiipijän ilmestyminen lintulaudalle.
Pyrstötiainen on aina pihapiiriin tullessaan ilahduttava ja kiinnostusta herättävä näky. Yleensä se liikkuu pienissä ryhmissä, joissa on tavallisesti alle kymmenen lintua. Parvi on eloisa ja pyörii äänekkäänä koivujen oksistossa.
Viimeisten kymmenen vuoden aikana pyrstötiaiset ovat myös uskaltautuneet lintulaudoille rasvapalloja tutkimaan. Iloiset ja oudon näköiset linnut ovat olleet yhä useamman pihapiirin vieraina. Rasvapallojen lisäksi pyrstötiaisille kelpaa pienet pähkinänmuruset.
Vielä 1970-luvulla pyrstötiaiset olivat vähälukuisempia ja parhaiten niitä tavoitti talvisin koivikoista ruokaa hakemassa.

Jossain vaiheessa laji luokiteltiin silmälläpidettäväksi, mutta nykyisin se luokitellaan elinvoimaiseksi. Parhaiten sen vieläkin tavoittaa tunnusomaisen parviäänen perusteella. Etenkin särisevä ”tsrrr” ääni on lajille tunnusomainen ja erottuu helposti metsän muista äänistä. Huomio kiinnittyy heti lajin pitkään pyrstöön eikä lintuja voi sekoittaa muihin lajeihin.
Kun lintujen lukumäärää yrittää laskea voi usein todeta sen vaikeaksi. Linnut tuntuvat olevan
ylivilkkaita ja jatkuvasti liikkeessä.

Vihervarpunen,talviruokinta
Vihervarpuset haluavat osansa siementarjonnasta.

Vihervarpusille
pieniä siemeniä

Muita epätavallisempia ruokavieraita ovat nykyisin vaikkapa puukiipijä, urpiaiset, vihervarpuset, tikli, järripeippo, punarinta ja pähkinänakkeli.
Tänäkin talvena urpiaiset ovat käyneet siementarjontaa tutkimassa. Urpiaisille ja vihervarpusille voi tarjota siemenvalikoimia, joissa on pienempää siementä kuten hirssiä.

Joinakin vuosina olen käyttänyt ruokinnassa viljojen lajittelujätteitä, joissa on sitten mukana myös rikkaruohojen siemenet. Menekki on ollut hyvä.

Puukiipijä ilmestyy aika ajoin katsomaan mitä laudoilta löytyy. Se näyttää mieltyneen
hienonnettuun pähkinärouheeseen. Joskus olen painanut sitä kämmenellä kuusien ja mäntyjen rosoiseen kylkeen, josta puukiipijä pystyy sitä noukkimaan.
Leutojen talvien houkutteleman myös punarinta uskaltautuu yrittämään talvehtimista.
Lintulaudoilla sille kannattaa tarjota pienehköä siemenravintoa tai vaikkapa hienoista leivänmurua.
Tavallisestihan punarinta nautiskelee hyönteisravintoa, muuta voi selvitä jonkin aikaa myös
siemenravinnolla.