”Hyvä musavideo syntyy tarinasta”

Basisti Jukka Leiitijoki, kitaristi Tony Helaakoski, laulaja Niklas Sluyter, rumpali Joni Ali-Kippari ja kitaristi Antti Kalliotyrni

Aitoolainen raskaan rockin yhtye Distained julkaisee uuden Life Long Farewell -musiikkivideon Hämeelinnan Biorex-elokuvateatterissa pidettävässä ensi-illassa lauantaina 9. maaliskuuta. Aiemmin Oulun musiikkivideofestivaaleilla kiitosta keränneiden videoiden lisäksi bändi soittaa tapahtumassa lyhyen akustisen keikan.

Illan aikana nähdään isolta screeniltä myös kaksi aiempaa videota, eli koko musiikkivideo-trilogia.

Ensi-iltaan on myös kutsuttu paikalle kaikki kolmella videolla esiintyvät näyttelijät, muun muassa Raimo Grönberg, Ria kataja, Matti Mäntylä ja Antti Lang.

 

Rumpali Joni Ali-Kippari, millainen uusi Life Long Farewell-musiikkivideo on?

– Kyseessä on jälleen tarinallinen video, jonka tarina kulkee kahdessa eri ajassa. Nuorenparin yhteiselo autiolla majakalla päättyy tragediaan, ja miehen koko loppuelämän kestävään katumukseen ja kaipaukseen. Video kuvattiin joulukuussa Porissa Kallon majakalla todella kylmässä säässä, joka sopii loistavasti videon teemaan.

 

Millaisista musavideoista itse pidät?

Tarinalliset videot toimivat mielestäni aina parhaiten, ja kertovat halusta panostaa videon laatuun. Pelkkä soitto musiikkivideolla on todella tylsää, ja sitä on nähty jo riittävästi.

 

Miten olette saaneet esiintyjät videoille?

Raimo Grönbergin löysin aikanaan itse Tampereen freelance-näyttelijöiden sivuilta, muut ovat tulleet ohjaajamme Miika Hakalan kautta. Hyvällä idealla, ja aikataulutuksella kaikki näyttelijät on ollut varsin helppo saada mukaan.

Lifelong Farewell -videoa tähdittää myös kovassa nosteessa oleva Ilona Chevakova, joka on toistaiseksi parhaiten tuttu Marco Bjurströmin ohjaamasta Rent-musikaalista.

 

Kuvaile aiempia videoitanne.

Ensimmäinen, Kuohijoella kuvattu, videomme You Bow To No One kertoo sodanaikana tapahtuneen vahingonlaukauksen jälkeisestä ajasta, jossa Raimo Grönbergin esittämä hahmo palaa tapahtumapaikalle osoittamaan kunnioitusta kuolleelle aseveljelleen.

Toisessa, Wreckage Of My Past -videossa, Antti Langin esittämä klovni kärsii Ria Katajan esittämän alkoholistivaimon kanssa perhehelvetissä, ja menettää ainoan asian jossa hän oli hyvä: toisten naurattaminen ja elämän piristäminen. Tarkoitus oli tuoda esille ihmistä maskin takaa, ja kertoa eräänlainen klovnin kyyneleet -tyyppinen tarina. Mielestämme biisiin sopi tällainen kiero teema.

Video kuvattiin muun muassa Vanajanlinnassa ja muissa kohteissa Hämeenlinnassa.

Teen videoiden käsikirjoitukset yhdessä ohjaaja Miika Hakalan kanssa. Videoiden idea, ja runko on siis täysin valmis kuvausten alkaessa. Meillä on ollut kunnia työskennellä niin loistavien näyttelijöiden kanssa, että heidän ideoitaan on myös kuunneltu kuvauksissa.

 

Kyseessä on siis musavideotrilogia, miten videot liittyvät toisiinsa?

Varsinkin You Bow to No One ja Lifelong Farewell -videoissa on paljon samoja teemoja. Kummassakin liikutaan kahdessa eri ajassa, ja muistellaan jotakin menetettyä.

Wreckage Of My Past on trilogiasta hieman irrallaan, mutta siinäkin yhdistävänä teemana on tarinallisuus, ja tietty epäonnistuminen/katumus.

Lisäksi kaikissa on tapahtumahetkellä talvi. Kaikkien näiden videoiden valmiiksi saattaminen on ollut varsin suuri urakka, ja seuraava video onkin varmaan hiukan pienimuotoisempi.

 

Kisasitte Oulun musiikkivideofestivaalien finaalissa nimekkäiden tyyppien, kuten Chisun, Von Hertzen Brothersin ja Haloo Helsingin kanssa, miten finaalissa meni?

You Bow To No One -video valittiin viime kesänä Oulun musiikkivideofestivaaleilla finaaliin yli kolmen sadan videon joukosta, mutta emme voittaneet kilpailua, emmekä ikinä kuullet, mistä tuomaristo erityisesti piti videossa.

 

Mitä kuuluu biisirintamalle muuten?

Lifelong Farewell on biisi, jota ei ole ennen julkaistu tässä muodossa. Kirjoitamme koko kevään uutta materiaalia, jota tullaan julkaisemaan myöhemmin, kunhan ensin ehdimme studioonkin asti. Teimme juuri myös maailmanlaajuisen digitaalijulkaisusopimuksen kahdesta edellisestä EP:stä, mutta siitä voi lukea lisää myöhemmin nettisivuiltamme http://www.distained.com/.

 

Life Long Farewell -musiikkivideo esitetään Hämeelinnan Biorex-elokuvateatterissa pidettävässä ensi-illassa lauantaina 9. maaliskuuta. Tilaisuus on kaikille avoin.