Huolellisuus on tatuoijalle iso hyve

Riku Valli (oik.) täydentää Janne Luotoniemen käsivarsitatuointia vaimonsa Nennen seuratessa taustalla. Vallit perustivat Tattoo Roomin viime syksynä ja ovat olleet tyytyväisiä yrityksen saamaan vastaanottoon Kangasalla.

Jäljestään tatuoija tunnetaan. Kangasalle viime syksynä Tattoo Room -firman perustanut Riku Valli sanoo kiinnittävänsä erityistä huomiota lopputuloksen siisteyteen.

– Olen saanut vuosien varrella iskeä monta peitekuvaa asiakkaille, jotka ovat käyneet tatuoittamassa itseään huolimattomalla tekijällä. Itse pyrin tekemään aina niin hyvää jälkeä, että siinä ei ole huomauttamista, Valli painottaa.

Hän aloitti tatskojen teon vuonna 2007. Ala kiinnosti, ja kun siihen rupesi pääsemään sisään, vanha työpaikka ja silloiset opiskelutkin saivat väistyä.

– Olin vaatemyyjänä ja opiskelin ammattikorkeakoulussa yrittäjyyspuolella. Tatskahomma vei kuitenkin mennessään.

Myös Nenne-vaimo oli ollut jo pitkään kiinnostunut tatuoinneista. Ammatikseen hän teki kuitenkin töitä, joissa sai hyödyntää graafisen suunnittelun koulutustaan.

Pariskunnalla on 4- ja 1,5-vuotiaat lapset, ja viime vuodet Nenne onkin ollut hoitovapaalla.

– Sitä ennen ehdin jo hakea tatuointityöstä kokemusta parissakin eri paikassa. Nyt kun palailen työelämään, tämä oma paikka tuntui parhaalta vaihtoehdolta, Nenne Valli toteaa.

 

Studiossa oma rauha

Tatuointiväri isketään ihon alle tätä toimintaa varten suunnitellulla koneella. Tattoo Roomin kaltaiset alan firmat noudattavat tarkkoja hygieniakäytäntöjä.

Viime lokakuussa Kangasalan keskustaan avattu tatuointistudio on suunniteltu ennen kaikkea Nennen työmaaksi. Rikulla on kädet täynnä työtä tamperelaisessa Putka Tattoo -firmassa, joten hän tatskailee Tattoo Roomissa vain satunnaisesti.

Finnentiellä sijaitsevassa yrityksessä on avioparin lisäksi asiakkaita palvelemassa yksi ulkopuolinen työntekijä.

– Halusimme perustaa firman juuri tänne, sillä Tampereella kilpailua on jo liikaa. Sieltä löytyy kohta varmaan parikymmentä alan studiota. Sijaintimme tässä Energanza -liikuntasalin yläkerrassa on hyvä. Saadaan olla rauhassa ja tehdä työtä sovittuina aikoina. Uskomme pärjäävämme, kun teemme tatskoja tyylillisesti ihan laidasta laitaan. Sanotaan näin, että yleismies tekee kaiken hyvin, Riku naurahtaa.

– Tuskin firmaa tulevaisuudessakaan erityisemmin suurennetaan. Tällainen pienehkö paja on kätevä hallinnoida. Olemme myös keskittyneet pelkästään tatuointien tekemiseen, eli emme esimerkiksi tee lävistyksiä, Nenne jatkaa.

Tatskaajilla on tapana seurata alan yleistä kehitystä muun muassa tutkailemalla internetiä, vierailemalla messuilla ja keskustelemalla muiden ammattilaisten kanssa. Vallit ovat suunnitelleet lähtevänsä joskus tekemään kuvia myös ulkomaille alan tapahtumiin.

 

Tekstejä ja isoja kuvia

Sekä Riku että Nenne Valli ovat tehneet tatuointeja jo useita vuosia. Ennen alalle lähtöään Riku toimi muun muassa vaatemyyjänä ja Nenne graafisen suunnittelun puolella.

Ennen vuosituhannen vaihdetta tatuointimarkkinat olivat Suomessa sen verran pienet, että esimerkiksi kunnollisia tatuointikoneita ei aina ollut saatavilla. Nykyisin tilanne on toinen.

Ala on kehittynyt, ja toinen toistaan tyylikkäämpiä tatuointistudioita on noussut suurimpien kaupunkien lisäksi jo kattava verkosto muuallekin. Firmat pitävät tarkasti huolta esimerkiksi hygieenisyydestä.

– Tatskavälineistöä on varsin vaivatonta hankkia, ja hyvä niin. Kunnon työkalut ovat tässäkin hommassa avainasemassa, Riku mainitsee.

Sekä hän että Nenne ovat saaneet viime aikoina tehdä runsaasti nimenomaan suurehkoja selkä- ja käsivarsikuvia. Jopa ensimmäistä tatuointiaan hakevat asiakkaat saattavat, toisin kuin ennen, innostua heti suuren kuvan hankkimisesta.

– Kyllä nykyään ihan kokematon asiakaskin saattaa haluta esimerkiksi koko käsivarren olkapäästä ranteisiin asti täyttävän tatskan, jota sitten tehdään monessa osassa vaikkapa muutaman viikon välein valmiiksi, Nenne kertoo.

Vallin pariskunnan mukaan asiakkaat ottavat hyvinkin monen tyylisiä kuvia, ja juuri nyt ainakin tekstit tuntuvat olevan kovassa huudossa.

– Paljon otetaan esimerkiksi joitakin mietelmiä tai symboleja puolinäkyvälle paikalle kuten ranteeseen, tatskaspesialistit valottavat.

Asiakasmääristä he eivät usko tulevan puutetta tulevaisuudessakaan, sillä Suomi ei suinkaan ole täyteen tatuoitu. Aina löytyy uusia ihonsa koristelusta kiinnostuneita, ja paljon tapahtuu sitäkin, että ensimmäisen tai toisen tatskan jatkoksi haetaan usean vuodenkin päästä vielä lisää kuvia.