Haluaisitko vähentää töitä 1,5 tunnilla vuorokaudessa – ja 10 muuta kysymystä, jotka mittaavat, oletko johtaja-ainesta

Koetko lievää tai selkeää ylikuormitusta työssäsi? Heijastuuko se omasta terveydestä huolehtimiseen tai sosiaalisten suhteiden ylläpitoon, niin että jommastakummasta – kenties molemmista – on jouduttu tinkimään? Koetko saavasi vietettyä silti kotona suurin piirtein riittävästi aikaa?

Oletko miettinyt, voisiko työhön käytettyä aikaa vähentää vaikkapa puolellatoista tunnilla vuorokaudessa? Jos moinen onnistuisi, käyttäisitkö ”säästyneen” ajan pääsääntöisesti sosiaalisten suhteiden ylläpitoon, omasta terveydestä huolehtimiseen ja yöuniin?

Oletko huomannut, että saat nukuttua liian vähän ja siksi terveydentilasi ja jaksamisesi eivät ole erinomaisella tai edes hyvällä tasolla? Oletko huolissasi siitä, että työn ylikuormittavuuden aiheuttama epätasapaino jatkuu?

Kuulutko siihen puolikkaaseen porukasta, joka vähintään viikoittain tekee palkatta töitään myös työajan jälkeen, koska työaika ei tahdo riittää? Oletko osa sitä kolmannesta, joka ei pääse töistään irti vuosilomallaankaan?

Oletko mennyt usein sairaana töihin? Tuntuuko, ettet välttämättä pysty irtaantumaan työstä ja palautumaan, kuten haluaisit?

Usko tai älä: jos vastasit kaikkiin edellä lueteltuihin kysymyksiin ”kyllä”, sinulla on MPS-Tutkimuksen ja Kaupan alan esimiesten neuvottelujärjestön tekemien kyselyiden mukaan esimiestason ongelmat. Tehdyissä kyselyissä nimittäin yritysten ylin johto ja kaupan alan esimiehet vastasivat poikkeuksetta jokaiseen kysymykseen myöntävästi.

Mitä tulokset kertovat tämänhetkisestä suomalaisesta työelämästä – tai se, jos noita samoja tuntemuksia työpaikoilla käy läpi moni muukin kuin vain esimies?