Kokenut kalastusopas antaa parhaat vinkit kalastuksen aloittamiseksi – Pälkäneeltä löytyy paljon hyviä kalastuspaikkoja, jotka ovat satunnaisemmankin kalastajan ulottuvilla

Otto Blomqvist vie Fantasy Fishingin asiakkaita kalastamaan yrityksen veneellä. Kalastaa voi kuitenkin myös rannasta käsin. Kostianvirran rannaltakin löytyy monia paikkoja, joista pääsee mato-onkimaan tai virvelöimään.

Pälkäneen pinta-alasta noin 70 prosenttia on vettä. Siksipä ei olekaan ihme, että Pälkäneen järvet vetävät kalastajia kauempaakin.

– Esimerkiksi Pälkänevedestä nousee hyvin kuhaa, haukea ja isoja ahvenia, ja järvi kiinnostaa kokeneempiakin harrastajia hyvänä kalastuspaikkana, pälkäneläisen Fantasy Fishingin kalastusopas Otto Blomqvist tietää.

Aloittelija tai satunnainenkin harrastaja pääsee nauttimaan kalastuksesta helposti. Kysyimme Blomqvistilta parhaat vinkit kalastuksen aloittamiseen.

Mato-ongella saatu ahven.

Mato-onkimaan

Mato-ongella saa kalastaa ilman kalastuslupaa. Jokamiehenoikeudet varmistavat, että kalastaa saa lähes millä paikalla tahansa, mutta kenenkään yksityis- tai mökkipihaan ei luonnollisestikaan sovi mennä. Lisäksi erityiskalastuskohteet, kuten lohi- ja siikapitoiset virtavedet ja istutuslammet ovat tästä poikkeus.

Ennen ongelle lähtöä kannattaa varmistaa, että ongessa on kaikki kunnossa: onkivapa ja siima ovat ehjiä, koho, paino ja koukut ovat kunnossa sekä solmut kestäviä.

– Sitten vain matoja kaivamaan ja onkimaan sekä hyvät eväät toki mukaan, Blomqvist sanoo.

Virveliä heittämään

Virvelillä kalastamiseen – vain yhteen heittoonkin – tarvitaan kaikilta 18‒64-vuotiailta kalastajalupa. Yhdellä vavalla kalastamiseen riittää valtion kalastonhoitomaksun maksaminen. Kalastonhoitomaksulla voi kalastaa yhdellä vavalla ja vieheellä suuressa osassa maata. Kalastonhoitomaksun voi maksaa esimerkiksi Eräluvat.fi-verkkokaupassa tai R-Kioskilla.

Ennen ensimmäisiä heittoja kannattaa tarkistaa, että virveli on kunnossa: kela pyörii, siima juoksee, kammet ovat kunnossa ja viehe on kiinni. Vieheitä myydään seudulla useissa eri kaupoissa. Vieheet jäljittelevät pääasiassa petokalojen luonnollisia ravintokohteita.

Virvelöinnissä alkuun pääsemiseen ei tarvitse laajaa viehepatteristoa – muutama erilainen viehe riittää hyvin. Vieheistä tunnetuimpia ovat erilaiset jigit, lipat, lusikat ja vaaput. Kalastusmuodoista erityisesti jigikalastus on nostanut viime vuosina suosiotaan koko maassa.

– Jos lähtee veneellä vesille, myös turvallisuusasioihin tulee kiinnittää huomiota. Pelastusliivit tulee pukea päälle jo rannassa, sillä ne ovat varsin halpa henkivakuutus. Myös tukevat kengät sekä silmiä suojaavat aurinkolasit ovat turvallisuusasioiden kärjessä.

Vasta-alkajakin pääsee virvelöintiin nopeasti kiinni. Oikean heittotekniikan oppii useimmiten aika nopeasti.

Uistelemaan

Myös uisteluun tarvitsee luvan. Lupia saa hankittua internetistä esimerkiksi osoitteesta kalapassi.fi. Luvan myöntää aina vesialueen omistaja. Esimerkiksi Roineella ja Mallasvedellä on kalastusalueen ja osakaskuntien muodostamat yhtenäislupa-alueet. Lupa-alueet kattavat suurimman osan reittivettä. Pälkänevedellä luvat haetaan osakaskunnilta, joita Pälkänevedellä on lukuisia. Kukkialle kalastuslupia voi hankkia esimerkiksi ravintola Liekistä kirkonkylältä tai kahvila-ravintola Elotähkästä Rautajärveltä.

– Ennen uistelua kannattaa tarkistaa, että siimat ovat tarpeeksi vahvat ja vavat sekä kelat kunnossa.

Esko Tammisalon kehittämillä Räppäri-vaapuilla on nostettu Pälkäneen seudun järvistä paljon kuhaa.

Missä pääsee kalaan?

Mato-onkijalle ja virvelin heittäjälle löytyy Pälkäneeltä useita hyviä heittopaikkoja. Onkkaalassa Kostianvirran varrella Karhunmaan frisbeegolfradan lähettyvillä on hyviä paikkoja kalastamiseen, samoin Kostianvirran siltojen lähettyvillä. Mallasveden puolella mato-onkijalle hyvä paikka löytyy esimerkiksi Harhalansalmen sillan alta.

Veneilijälle kalastusmahdollisuudet ovat tietysti laajemmat. Pälkänevedellä suuria kaloja on saatu esimerkiksi Pappilanlahden jälkeen sijaitsevan Laivasalmen ympäristöstä. Jouttesselän alue on hyvää kala-aluetta, samoin Aitoon vedet Laivarantaan mennessä.

Luopioisten Kukkiajärvellä vapa on yleensä taipunut parhaiten Karvokarin ja Lehtisaaren ympäristöissä. Mallasvedellä hyvä paikka on Uutanankärjen takana sijaitsevan Liessaaren edusta, josta nousee hyvin kuhaa, ahventa ja haukea.

– Oikeastaan hyviä paikkoja on Mallasveden Pälkäneen puolella aina Harhalansalmeen asti, Blomqvist kertoo.

Kalastajan kannattaa paikkaa valitessaan miettiä sitä, missä kalat yleensä oleilevat. Helpoin tapa etsiä kaloja uudelta järveltä on aloittaa katsomalla alueen syvyyskarttaa. Erilaiset pohjanmuodot, kuten vedenalaiset rinteet, patit sekä karikot ovat kaislikon reunaa unohtamatta pääsääntöisesti paikkoja, joista kalat löytää.

– Kalojen liikehdintään vaikuttavat ravinto-olosuhteet, ilman ja veden lämpötila, veden laatu sekä vuoden- ja vuorokaudenaika, Blomqvist lisää.

Kalastus kirkkaissa ja syvissä järvissä on usein haastavampaa kuin tummemmissa vesissä. Erityisesti kuha viihtyy tummassa ja sameassa vedessä. Kuhakanta onkin vahvistunut ilmaston lämpenemisen vuoksi Pirkanmaalla, myös Pälkäneen vesistöissä.

Joskus järvestä nousee melkoisia vonkaleita. Kuvassa Otto Blomqvist pitelee Pälkänevedestä nostamaansa kuhaa.

Kestävä kalastus

Jo kalaan lähdössä on hyvä miettiä, mitä mahdollisella saaliilla tekee. Jos aikoo kalastaa ruokakalaa, tulee mukaan ottaa kylmäastia, jossa kalan saa kuljetettua kotiin asti siten, ettei kylmäketju katkea. Todella isot ja ihan pienet kalat pitäisi laskea varovasti aina takaisin järveen.

– Jos saa todella suuren kalan, muistoksi voi ottaa valokuvan, jonka jälkeen kannattaa vapauttaa kala takaisin omaan elementtiinsä. Suurikokoiset kalat tekevät huomattavasti enemmän isompia, terveempiä ja vahvempia jälkeläisiä, jolloin yhä useammalle ihmiselle riittää suurempia luontoelämyksiä, Blomqvist muistuttaa.

 

Kalastuksen suosio on kasvussa

Pirkanmaan alueen kalastuslupien myynti on ollut tänä kesänä poikkeuksellisen vilkasta. Pirkanmaan Kalatalouskeskuksen ylläpitämän Kalapassin verkkokaupan tilastojen mukaan erilaisia kalastuslupia on myyty tälle kaudelle huomattavasti enemmän kuin edellisenä vuonna. Pirkanmaan vertailukelpoisten lupa-alueiden myynti oli kasvanut 22. kesäkuuta mennessä kolmanneksen lupamäärissä mitattuna.

Paikallisten kalastuslupien suuri ostoinnokkuus kertoo siitä, että luvat on ostettu normaalia aikaisemmin, ja toisaalta kalassa on alkanut käydä tänä vuonna yhä enemmän myös uusia tai satunnaisempia harrastajia.

Kesäkuun loppupuoli ja heinäkuu ovat yleensä vuoden vilkkainta lupien hankinta-aikaa. Monet ravustajat lunastavat lupansa vasta juuri ennen ravustuskauden alkua tai sen aikana.

 

Otto Blomqvist:

  • Pälkäneläinen kalastusopas, joka tekee päätyökseen lastensuojelun tehtäviä.
  • Perusti vuonna 2015 Fantasy Fishing -yrityksen.
  • Fantasy Fishing tekee opastettuja kalastusretkiä ja myy käsintehtyjä perhoja. Asiakkaina on useimmiten perheitä tai yrityksiä. Yrityksen erikoisosaamista on kasvatuksellisten kalastusaktiviteettien järjestäminen lapsille ja nuorille sekä erityistä tukea tarvitseville henkilöille.
  • Otto Blomqvist valittiin vuoden kalastusoppaaksi Suomessa vuonna 2018.
  • Otto Blomqvistin kanssa Fantasy Fishingin toiminnassa on nykyisin mukana myös pälkäneläinen Teemu Ahola.