Amorphiksen Tomi Koivusaari kävi EloTähkässä tapaamassa tuttuja ja kertomassa kuulumisiaan – yhteiskiertue Nightwishin kanssa vaihtui kahteen videoituun keikkaan

– En olisi nuorena uskonut, että sama bändi pysyy koossa näin pitkään, rock-yhtye Amorphiksen perustajajäseniin kuuluva Tomi Koivusaari kertoo.

Koivusaari vieraili lauantai-iltana EloTähkässä ja kertoili urastaan ravintoloitsija Iida Heikkilän puolison, Sami Seisen haastattelemana.

– Ostin ensimmäisen sähkökitarani 12-vuotiaana ja perustimme kavereiden kanssa pian sen jälkeen ensimmäisen bändin. En koskaan tehnyt päätöstä muusikkoudesta, ura muodostui itsekseen keikkojen ja levytyssopimusten myötä.

Ensimmäisen levytyksen Koivusaari teki Abhorrence-yhtyeen kanssa. Pian tämän jälkeen yhtye hajosi ja Amorphis sai alkunsa.

– Uusi yhtye on syntynyt aina sen porukan kanssa, jolla on ollut samanlaiset linjat musiikin suhteen.

Sami Seise ja Tomi Koivusaari muistelivat haastattelun aluksi yhteisiä lapsuusmuistojaan.

30-vuotisjuhlaa poikkeusoloissa

Amorphiksella on meneillään 30-vuotisjuhlavuosi. Koko kesän ajalle oli sovittuna festarikeikkoja Euroopassa ja lisäksi 30-vuotisjuhlakeikkoja muun muassa Japanissa. Syyskuussa piti alkaa seitsemän viikon kiertue Pohjois-Amerikassa sekä marraskuussa viiden viikon kiertue Euroopassa yhdessä Nightwishin kanssa. Nämä kaikki peruuntuivat korona-pandemian vuoksi.

– Teimme kesäkuussa kaksi livestream-keikkaa, jotka toinen suunnattiin faneille Amerikkaan, toinen Eurooppaan, Tomi Koivusaari kertoi.

Muusikoille kokemus keikoista oli varsin erilainen kuin normaalisti.

– Tuntui epätodelliselta, kun vuorovaikutus yleisön kanssa puuttui.

Vuosittain jopa 150 keikkaa soittavalle Koivusaarelle poikkeusolot ovat tuoneet myös aikaa rauhoittumiseen.

– Olemme viettäneet paljon aikaa mökillä Etelä-Savossa. Nykyisin osaa arvostaa rauhaa, luontoa ja tilaa sekä yksikertaisia asioita.

 

Vanhojen tuttujen kohtaamisia EloTähkän terassilla

Tomi Koivusaari ja Sami Seise ovat tunteneet toisensa vaippaikäisistä lähtien vanhempiensa kautta. Teini-iässä kohtaamisia oli uudelleen perheiden tavatessa toisiaan. Pari vuotta sitten Koivusaari lähetti Seiselle kaveripyynnön somessa, ja siitä lähtien kaverukset ovat olleet tekemisissä silloin tällöin.

Koivusaari löysi EloTähkän terassilla myös yhteisiä tuttuja vuosien takaa, kun Amorphiksen paikallinen fani Terttu Salmela sattui viereiseen pöytään. Salmela saapui varta vasten paikalle kuuntelemaan haastattelua. Hän oli viime kesänä kuuntelemassa myös yhtyeen keikkaa Tuuloksen Kapakanmäellä.

– Tykkään bändin musiikista ja kuuntelen erityisesti tuoreinta Queen of Time -levyä. Sieltä mieluisin biisi on The Bee, mikä sopii hyvin yhteen myös mehiläisharrastukseni kanssa, Salmela naurahtaa.

Koivusaari ja Salmela ovat 1990-luvulla vaikuttaneet yhtä aikaa Elävän Musiikin Yhdistys Elmussa ja monitoimitalo Lepakon tiloissa Helsingissä. Amorphiksen treenikämppä sijaitsi Lepakossa ja Salmela oli töissä paikallisradio Radio Cityssä.

– Ihanaa kuulla, miten eri henkilöt ovat vuosien varrella kehittyneet, Salmela toteaa.

 

Työtä nöyrällä asenteella

Tomi Koivusaari on pitkän linjan menestyneeksi ammattimuusikoksi varsin helposti lähestyttävä ja vaatimattoman oloinen kaveri. Diivan elkeitä ei löydy, vaikka kuinka etsisi.

– Ehkä 1980-luku vaikutti meihin niin, että olemme halunneet käyttäytyä toisin kuin silloiset starat.

Uran tähtihetkiä kysyttäessä mies miettii hetken ja nimeää sitten ensimmäiset kokemukset kaikesta uudesta: ensimmäinen levytyssopimus, ensimmäinen keikka Riihimäen Kino Sampossa sekä aina uuden levyn teko.

– Aina sitä yrittää tehdä entistä parempaa ja viimeisin levy on itselle mieluisin. Keikoista saa voimaa, ne ovat tämän työn suola.

Sen sijaan matkustamiseen Koivusaari on jo hivenen kyllästynyt.

– Meidän keikkatahdilla matkapäiviä tulee melkoisen paljon.

Tulevaisuudelta hän toivoo terveenä pysymistä.

– Ura jatkuu niin kauan kuin työhön riittää paloa ja se on kivaa.

Sami Seise, Tomi Koivusaari ja Iida Heikkilä EloTähkän edustalla ennen haastattelun alkua. Illan aikana oli suunnitelmissa maistaa Amorphis Legacy of the 1000 Lakes -olutta, joka on yhtyeen jo kolmas Maku Brewingin kanssa tekemä olut.