Kostiakodille johtaja läheltä – työmatka lyheni roimasti

Kostiakodin uusi johtaja Kirsi Koponen on onnellinen tultuaan valituksi tehtävään. Hän haluaa kehittää toimintaa vähän kerrallaan.

Kun Kirsi Koponen näki Kostiakodin johtajan paikan olevan auki, hän ei empinyt hetkeäkään hakea sitä.

– Ajattelin, ettei toista tällaista tilaisuutta tule. Olen tosi onnellinen, että minut valittiin tehtävään, Kirsi Koponen, 53, miettii.

Hänellä työmatka lyheni marraskuussa hurjasti. Nyt tulee Aitoosta matkaa vain 13 kilometriä, kun hän ennen Kostiakotia kulki Tampereen Koukkuniemeen, jonne matkaa yhteen suuntaan kertyi reilut 50 kilometriä. Siellä hän toimi palveluesimiehenä Tammistokodissa.

Alku Kostiakodin juuri remontoiduissa tiloissa on lähtenyt hyvin vauhtiin.

Arja (Kokkola-Ahava) perehdytti minut tehtävään niin hyvin. Tämä luo heti turvaa, kun pystyy kysymään eikä tarvitse pärjätä yksin.

Koposta houkutteli myös Kostiakodin hyvä maine. Paikka on pieni ja paikallinen, mutta johtajan on kyettävä hallinnoimaan kokonaisuutta sujuvasti. Tämä tuo paitsi vapautta myös vastuuta.

Kostiakodin johtaja Kirsi Koponen korostaa asukkaan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Viihtyisät tilat ovat tärkeä osa hyvinvointia.

Hyvinvointi tärkein

Tärkein arvo hoitotyössä Koposelle on asukkaan kokonaisvaltainen hyvinvointi. Johtajana hän on kuin asukkaan asianajaja, joka hoitaa asioiden eteenpäinviemistä aina lääkärille asti.

– Yli 15-vuotinen kokemus ikäihmisten hoidosta antaa aika vahvan selkänojan.

Kirsi Koponen valmistui sairaanhoitajaksi vuonna 2002. Kaupin sairaalassa Tampereella hän ehti toimia sairaanhoitajana 11 vuotta, minkä jälkeen hän oli Esperi Carella Pikonlinnassa yksikön päällikkönä 3 vuotta. Tuolta hän siirtyi Koukkuniemeen.

Johtamisen erikoisammattitutkinto on auttanut johtamisen haasteellisessa työssä.

Nyt hänellä on Kostiakodilla 12 alaista. Tehostetun palveluasumisen paikkoja on 21, palveluasumisen 10. Suurin osa ikäihmisistä on Pälkäneeltä, jokunen Kangasalta. Nykyisin kaikki Kostiakodille tulevat ovat Kangasalan kaupungin sopimusasiakkaita.

Kostiakodin remontti valmistui aikataulussa. Uusilla käytävillä kelpaa nyt niin asukkaiden kuin henkilökunnankin kulkea. Kirsi Koponen aloitti johtajana marraskuussa.

Uudistuksia vähitellen

Tärkeää on, että asukkaat pääsevät liikkumaan ja osallistumaan oman vointinsa mukaan.

– Pyrimme siihen, ettei tehdä toisen puolesta, vaan ohjaamme ja kannustamme omatoimiseen tekemiseen kaikessa, missä vain pystyy.

Myös omaisten kanssa keskustellaan paljon toiveista ja huolenaiheista.

Koronarajoitukset on ymmärretty hyvin. Tapaamispaikka on järjestetty, ja ulkoilla saa.

Kirsi Koponen kehuu työntekijöitä sitoutuneiksi. Moni on ollut siellä pitkään.

– Tänne on osunut tosi hyvä porukka, ja ilmapiiri on loistava. Suurin osa tulee tästä ihan läheltä.

Koponen tekee uudistuksia pienin askelin. Esimerkiksi lääketilaussysteemi on saatettu digiaikaan. Sote-uudistuksen, jos se nyt lopultakin syntyy, hän ei usko hetkauttavan Kostiakodin toimintaa juurikaan.

– Olen luottavainen tulevaisuuden suhteen. Palvelutalo on seisonut tässä jo vuodesta 1967, ja remontti saatiin loppuvuodesta kokonaan valmiiksi.

Joulukuussa Kostiakoti sai oikeuden käyttää Yhteiskunnallinen yritys -merkkiä.

Kodinomainen ympäristö näkyy kaikkialla Kostiakodilla. Uusi johtaja Kirsi Koponen kehuu paikan ilmapiiriä hyväksi.

Rakastaa omaa rauhaa

Vastapainona työlle Kirsi Koponen nauttii siitä, kun hän saa olla kotona omassa rauhassa. Viisi lasta on jo aikuisia yhtä lukuun ottamatta, 17-vuotias tytär asustaa vielä kotosalla. Aitoossa on vierähtänyt kymmenen vuotta.

– Aitoo on ihana paikka, ja avosylin on otettu vastaan. Täällä on voimakas yhteisöllisyys, mutta oman tilan tarvettakin ymmärretään hyvin.

Koponen hakeutui aikanaan vpk:n hommiin ja toimii parhaillaan palokuntanaisten johtajana.

Kirsi Koposen työmatka lyheni roimasti. Nyt hän kulkee työmatkat Aitoosta Pälkäneelle, kun aiemmin ajelua tuli aina Koukkuniemeen saakka.