Laduilla riittää tilaa kaikille ilman latujen tuhoamistakin

Pälkäneellä on erinomaisesti tilaa kaikenlaiseen liikkumiseen. Valmiita polkuja ja urastoja on runsaasti eri lajien harrastajille. Erityisesti Isokankaalla menee polkuja ja metsäautoteitä ristiin rastiin melkoinen määrä. Pienelle osalle näistä urista on ajettu latu, jolle on talvikäyttöön maanomistajien lupa.

Viime viikonlopun aikana Isokankaan ladun päältä oli ajettu autolla ja moottorikelkalla. Lisäksi ladulla oli ratsastanut kaksi hevosta rinnakkain. Koska tilaa olisi muuallakin, on hieman erikoista, että moottoriajoneuvoilla ja ratsain on menty nimenomaan ladun päälle.

Ratsastaminen on ladulla myös kielletty kyltein. Kelkkailuun on harjussa oma uransa ja moottoriajoneuvolla ajaminen muualla vaatii maanomistajan luvan.

– Ratsastamista laduilla on puitu aiempinakin talvina, olen ollut yhteydessä talleihin. Ainakin osalle talleista on kunnia-asia, että heidän hevosillaan ei mennä ladulle. Tuskin kukaan haluaa kerätä harrastajakunnalleen kyseenalaisia meriittejä latujen rikkomisesta, Pälkäneen kunnan liikunta- ja vapaa-aikasihteeri Petri Ketola sanoo.

Ratsastajat ovat toki voineet tulla harjuun ratsastamaan autoilla muualtakin tai kyseessä on ollut nuoria, jotka ovat kesällä tottuneet tiettyyn reittiin. Joka tapauksessa toiminta on kiellettyä ja osoittaa välinpitämättömyyttä verovaroin ylläpidettyä latua ja hiihtäjiä kohtaan.

– Latu on ajettuna pienen osan vuodesta. Laduilla on erityisesti tänä talvena ollut satoja käyttäjiä, joten olisi toivottavaa, että muut käyttäjät arvostaisivat panostustamme ja ladut saisivat olla rauhassa.

Kunta teettää ladut ostopalveluna ja Syrjänharjussa verkoston kertahuolto vie kolmesta kuuteen tuntia aikaa.

– Tavoitteena on, että latuja ei tarvitsisi ihan joka päivä ajaa, vaan ne ajettaisiin vain tarpeen mukaan.

 

Ladut ovat kunnossa eri puolilla Pälkänettä

Pälkäneen alueella on tänä talvena erinomaiset, valaistut hiihtoladut Syrjänharjussa, Aitoossa ja Luopioisten kirkonkylällä. Näitä latuja pidetään yllä ostopalveluiden avulla.

Lisäksi Luopioisten Niemikunnassa sekä Rautajärvellä ajetaan latuja talkoovoimin, kunta kustantaa polttoaineet. Tällä periaatteella latuja voi kunnan harinnan mukaan ajaa muuallekin. Asiasta tulee sopia ja liikunta- ja vapaa-aikasihteeri Petri Ketolan kanssa ja maanomistajien lupien tulee olla kunnossa.

Jäälatujen tilanne näyttää ainakin toistaiseksi huonolta, koska jäät ovat heikkoja.

Pälkäneen valaistut ladut (valaistus noin klo 21 saakka):

  • Syrjänharjun kuntorata, pituus 6,5 km – parkkipaikat Syrjänharjuntien alussa, Aapiskukolla, Pikku-Sappeessa ja ampumaradalla (Ampumaradantie)
  • Aitoon kuntorata, pituus 2,5 km – lähtö- ja pysäköinti Maisentien varrella (kyltti kuntoradalle)
  • Luopioisten kirkonkylän kuntorata, pituus 1,2 km – lähtö- ja pysäköinti Leikkuuhuoneentieltä