Koskela ja Kotro nappasivat kaksi kultaa hiihtosuunnistuksen SM-kisoissa Pälkäneellä

Salla Koskela voitti naisten pääsarjassa kultaa molempina päivinä.

– Radoissa oli haastetta molempina päivinä, ei tullut ihan puhtaita suorituksia ja muutaman kerran menin nurinkin. Fyysisesti kumpikin kisa sujui hyvin, D21-sarjan voittaja Salla Koskela Lounais-Hämeen Rastista kertoi.

Nainen oli syystäkin tyytyväinen varmistettuaan juuri viikonlopun toisen Suomen mestaruutensa.

Hiihtosuunnistuksen sprintin Suomen mestaruudesta kilpailtiin Syrjänharjun-Isokankaan maastoissa lauantaina, sunnuntaina oli keskimatkan vuoro. SM-kilpailut järjestettiin osana Valkeakosken Hakan Veikko Hakulisen hiihtorasteja.

Myös miesten puolella oli tuplavoittaja. Tuomas Kotro Kymin Suunnistajista ei antanut ennakkosuosikin paineiden vaikuttaa, vaan suunnisti hienosti voittoon molemmilla matkoilla.

– Erityisesti lauantaina vedin hyvin reitinvalinoissa ja kartanluku sujui varmasti.

 

Viimeinen näyttö ennen MM-kisoja

Pälkäneen kisat olivat hiihtosuunnistuksessa viimeinen näyttö ennen ensi viikonlopun Virossa pidettäviä MM-kilpailuja. Aikuisten kisoihin valittiin näyttöjen perusteella kuusi naista ja kuusi miestä, molempiin nuorten sarjoihin (D20 ja H20) valittiin neljä edustajaa.

– Alle 18-vuotiaita emme tänä vuonna lähetä kansainvälisiin kilpailuihin, hiihtosuunnistuksen maajoukkueen nuorten valmentaja Tommi Peltonen sanoi.

Aikuisten sarjassa erot kilpailijoiden välillä olivat lauantaina pieniä, mutta sunnuntain keskimatkalla hajontaa syntyi enemmän.

– Lauantaina tiukka taisto sijoista 3-6 yllätti, myös miesten puolella näistä sijoista käytiin tiukkaa taistelua, maajoukkueen päävalmentaja Tapani Partanen sanoi.

 

Nuorten sarjoissa lahjakkaita lupauksia

H20-sarjan selkeä ennakkosuosikki Niklas Ekström MS Parmasta jatkoi vahvoja näyttöjään Pälkäneelläkin.

– Radat olivat todella hyvät ja antoivat paljon mietittävää reitinvalintoihin. Mukana oli myös paljon rankkoja nousuja ja laskuja. Molemmat päivät menivät hyvin ilman virheitä.

Sarjan D20 Maria Hoskari Rastiketuista sijoittui toiseksi lauantaina, mutta oli varsin ylivoimainen sunnuntain kilpailussa.

– Tänään sujui huomattavasti paremmin kuin eilen. Radat olivat hauskoja, hän kiitteli maaliin tulon jälkeen.

Myös kaksi pälkäneläistä hiihtosuunnistajaa osallistui nuorten sarjoihin. Maastohiihdossa talvisin päälajinaan harrastava Annukka Linnainmaa ylsi sarjan D17 sprintissä viidenneksi eli SM-palkintosijalle.

Hankasalmen suunnistuslukiossa opiskeleva Pälkäneen Luja-Lukon kasvatti Katja Linnainmaa teki sarjassa D20 oman tasoisensa suoritukset ja sijoitus oli molempina päivinä kahdeksas. Annukan sijoitus keskimatkalla oli yhdestoista.

Hiihtosuunnistuksessa tarvitaan taitoa valita uralabyrintistä nopein reitti, eikä maastotuntemuksesta ole lajissa hyötyä.

 

SM-status tuli yllättäen

Veikko Hakulisen hiihtorastien piti alun perin olla vain kansalliset kilpailut, joissa ratkottaisiin samalla aluemestaruudet.

– Alun perin keskimatkan piti olla Kangasniemellä ja sprintin Kouvolassa, mutta järjestelyissä tuli mutkia matkaan. Kysyimme sitten Valkeakosken Hakan edustajilta, josko he ottaisivat SM-kisat osaksi kansallisia kilpailujaan, Tapani Partanen kertoi.

Päätös SM-kilpailujen järjestämisestä Pälkäneellä syntyi vain pari viikkoa ennen tapahtumaa.

– Kilpailun järjestäjillä riitti viitseliäisyyttä paneutua poikkeuksellisiin järjestelyihin ja nuoret ratamestarit tekivät erinomaista työtä varsin nopealla aikataululla.

Ratamestareina toimivat Seeti Salonen ja Aaro Aho. Salosen vastuulla olivat SM-kilpailujen radat ja Aho suunnitteli kansallisten sarjojen radat.

– Teimme paljon yhteistyötä ja osin urat olivat samojakin, Salonen kertoi.

Kilpailu-uraston yhteispituus oli 43,5 kilometriä.

Tuomas Kotro oli voitti kultaa niin sprintissä kuin keskimatkallakin. Kuva Hannu Söderholm.

 

Valkeakosken Hakaa edustanut Annukka Linnainmaa oli D17-sarjan sprinttikilpailun viidenneksi nopein.
Ratamestarit Aaro Aho ja Seeti Salonen saivat paljon kiitosta hyvin suunnitellusta rataverkostosta.

 

Nuorten sarjassa keskimatkan voittanut Maria Hoskari on yksi hiihtosuunnistuksen nuorista lupauksista.

 

Niklas Ekströn oli sarjansa H20 ylivoimainen voittaja molempina päivinä.