60 vuotta sitten tytöt ja pojat kävivät erikseen rippikoulua

Vuonna 1953 Luopioisissa pääsi ripille kaikkiaan 56 15-16-vuotiasta nuorta.

Rippikoulua käytiin 60 vuotta sitten hyvin eri tavalla kuin nykyisin. Ei ollut teema- tai ulkomaanrippileirejä, vaan rippikoulua käytiin ensin kaksi viikkoa syksyllä ja toiset kaksi viikkoa keväällä. Leireillä ei myöskään ollut tyttöjen ja poikien tupia tai huoneita, sillä tytöt ja pojat kävivät rippikoulunsa erikseen – vain konfirmaatio oli yhteinen.

– Tytöt ja pojat harjoittelivat konfirmaatiota varten yhdessä yhteisharjoituksessa, 60 vuotta sitten Luopioisissa ripille päässyt Elma Sihvonen muistelee.

Luopioisissa vuonna 1953 rippikoulunsa käyneet kokoontuvat sunnuntaina 26. toukokuuta muistelemaan rippikouluaikojaan ja päivittämään kuulumisiaan. 60 vuotta sitten ripille pääsi Luopioisissa yhteensä 56 15–16-vuotiasta nuorta.

– Meitä oli 26 tyttöä ja 30 poikaa. Rippi-isämme oli silloinen kirkkoherra, rovasti Toivo Miettinen. Meitä opetti myös silloin kanttorina toiminut Toimi Ahvenjärvi, Sihvonen muistelee.

Rippikoululaisten tapaaminen alkaa Luopioisten kirkossa kello 10 pidettävällä jumalanpalveluksella ja jatkuu seurakuntakeskuksessa järjestettävällä kahvitilaisuudella.

– Kokoonnuimme viimeksi 10 vuotta sitten yhteen. Tuolloin paikalla oli vajaat kolmekymmentä rippikoulukaveria vuosien takaa, Sihvonen kertoo.

Ilmoittautumista toukokuun lopun tapaamiseen ei tarvita.

– Kahvia ja kastettavaa riittää kyllä kaikille. Toivottavasti saamme koolle suuren joukon, Elma Sihvonen toivoo.

Vuodeb 1953 rippikoulululaiset kokoontuivat viimeksi kymmenen vuotta sitten. Silloin paikalla oli kolmisen kymmentä rippikoulukaveria vuosien takaa.