Mökkikalastaja ei saa myydä saalistaan

Kesän koittaessa puhuttavat jokamiehenoikeudet; minne saa mennä, minne ei, mitä saa tehdä, ja mitä maan tai rannan omistajat siihen sanovat.

Sienikautta pidetään suomalaisten omana juttuna, kerätään sieniä sitten myyntiin tai omaan kellariin säilöön. Mutta kun koittaa marjakausi, nousee monella marjastajalla karvat pystyyn, kun vastaan kävelee Thaimaasta tulleita marjanpoimijoita.

Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen Suomessa oleskelevan mahdollisuutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija.

Jokamiehenoikeudet ovat yleisesti hyväksytty maan tapa, ja ne perustuvat eri lakeihin. Jokamiehenoikeudet koskevat myös ulkomaalaisia, joten thaimaalaiset hillastaa, eikä sillä ole merkitystä, liittyykö marjastukseen liiketoiminta.

 

Saaliin myyntikielto

Kateus vie kalatkin vedestä, sanotaan. Nyt uuteen kalastuslakiin tehdään pykäliä, jolla ammatti- ja vapaa-ajankalastajat erotetaan toisistaan.

Vapaa-ajankalastajat saavat kalastaa, mutta eivät saa myydä kalasaalistaan.

Ammattikalastajan määritelmä tehdään alv-verorajan mukaan, eli ammattikalastajat maksavat myydyistä kaloista veron.

Joidenkin vapaa-ajankalastajien mielestä synnytetään uusi ”pimeän työn” (kalastajan) ryhmä, kun monet vapaa-ajankalastajat pistävät parhaat kalasaaliinsa sumppuun, jonka jälkeen myyvät suuremman määrän kerralla.

Kalatalouden keskusliitossa ollaan tyytyväisiä ainakin pykäläpaketin yhteen kohtaan: kalastuslupajärjestelmän yksinkertaistamiseen. Yksi kortti oikeuttaa virvelöimään yhdellä vieheellä koko maan normivesistöissä. Keskusliiton mielestä yhden kortin periaate edistää kalastusmatkailua.

Jokamiehenoikeuteen on kuulunut oikeus onkia ja pilkkiä ilman lupia. Pientä korvausta vastaan on oikeus muun muassa lunastaa pyydyslupia katiskoihin, verkkoihin ja rysiin. Kalasaalis näillä pyydyksillä saattaa olla runsas, joten myyntikielto voi tuntua kohtuuttomalta.

 

Harvemmin mietittyjä kieltoja

Kotirauhan piirissä olevia henkilöitä ei saa oikeudettomasti katsella tai kuvata.

Rikoslain salakatselua koskevat säädökset tulee ottaa huomioon myös luontokohteiden tarkkailun yhteydessä. Esimerkiksi lintuja kiikaroidessaan ei saa kiikaroida kotirauhan suojassa olevia ihmisiä.

Luonnosta ei saa kerätä puolukan- tai mustikanvarpuja, eikä sammalta. Valko- tai sinivuokkoja saa poimia, mutta ei myyntitarkoituksessa.

Koirien jätökset pitää korjata pois, kun ollaan hoidetulla alueella. Hoidetuilla alueilla tarkoitetaan leikattuja nurmikoita, asfalttiteitä ja lenkkipolkuja. Luonnontilassa olevilta alueilta jätöksiä ei välttämättä tarvitse korjata.

Koiraa ei saa viedä uimarannalle, lasten leikkipaikalle eikä toriaikana torille.

Kommentointi on suljettu.