Luopioisten Vuoden yrittäjän ja minitalot Pälkäneelle tuoneen Miika Utoslahden asenteesta moni voi oppia – Skand oy:n toimitusjohtaja on hyvä esimerkki siitä, että maalla voi menestyneesti hoitaa isoa bisnestä

Luopioisten Vuoden yrittäjäksi valitulla Miika Utoslahdella on työpiste Pytingissä, jonne hän ajaa kotoa Padankoskelta noin parikymmentä minuuttia. Valokuitu on ehdoton työssä, ilman sitä kansainvälisen liiketoiminnan pyörittäminen olisi hankalaa.

Kun Miika Utoslahti kuuli tulleensa valituksi Luopioisten Vuoden yrittäjäksi, ensimmäinen ajatus oli, että onhan monia muitakin kylän eteen töitä tehneitä kuin hän. Moni heistä tosin olikin tullut valituksi menneinä vuosina.

Miika Utoslahti on nostanut Luopioisten elinvoimaa roimasti. Vaikka Scandinavian Eco Villasin minitalojen menestystarinan kaikki tietää, projekti oli sivubisnes ja ennen kaikkea sijoitus Miikalle itselleen ja hänen perheelleen. Luopioisten kahdeksan vuokrataloa menivät kuin kuumille kiville.

– Markkinointia ei tarvinnut tehdä lopulta juuri ollenkaan, vaikka olin toki valmistautunut myymään isomminkin mielikuvia. Kaikki osui nappiin.

Utoslahden mukaan tähän on syynä se, että alueella on puutetta uusista ja remontoiduista vuokrataloista. Ylipäätään Suomessa ei juuri ole tarjontaa pienistä vuokraomakotitaloista.

Utoslahti perheineen muutti kolme vuotta sitten Tampereen Vuoreksesta ensin Luopioisiin vuokra-asuntoon. Sittemmin he ovat asettuneet omaan taloon Padankoskelle.

– Maalle toivat rauhallisen elinympäristön ja luonnon kaipuu.

Utoslahti on hyvä esimerkki siitä, että maalla voi menestyneesti hoitaa isoa bisnestä. Skand oy:n toimitusjohtajana vuodesta 2015 toiminut mies kiittelee valokuitua, joka on ehdottoman tärkeä liiketoiminnan onnistumisessa.

Luopioisissa on hänestä kannustava ilmapiiri, jossa ei etsitä epäkohtia, vaan mennään uutta kohti hyvässä hengessä.

Ensimmäinen yritys
parikymppisenä

Miika Utoslahti perusti ensimmäisen verkkomarkkinointiin keskittyneen yrityksensä 21-vuotiaana.

– En tiedä, kehtaako tätä paljon lehtien palstoilla kertoa, mutta oma yritys alkoi muotoutua sen jälkeen, kun myyntihommissa menetin ajokortin. Jotakin piti keksiä.

Koulun penkkiä mies ei jaksanut kauheasti kuluttaa. Sähköautomaatiolinjalta hän sentään valmistui kotikunnan eli Valkeakosken ammattikoulusta.

Miika Utoslahti, 36, viihtyy parhaiten yritysten perustamis- ja kasvatusvaiheessa. Aiemmat yritykset hän on myynyt ennen sijoittajien mukaantuloa.

Skandissa, jonka päätoimipaikka on pääkaupunkiseudulla ja joka kasvaa kansainvälisesti, hän toteuttaa enemmistöäänioikeudella sijoittajien visioita ja tekee asioita pitkälti sijoittajien tahdon mukaan.

Skand on sähköiseen liikkumiseen erikoistunut yhtiö, joka kehittää, valmistaa ja myy sähköisiä kulkuvälineitä. Vuonna 2019 yhtiön liikevaihto oli 3,9 miljoonaa euroa. Jotakin kertoo sekin, että vuoden 2019 liikevaihto nousi edellisestä vuodesta yli 90 prosenttia. Sama kasvuvauhti on nyt edellisen koronavuoden jälkeen jatkunut edelleen ja hipoo sataa prosenttia.

– Jos haluaa kasvattaa yrityksiä, asiat pitää pedata oikein. Skand on pienoisversio Woltista. Pää kestää, kun rahaa haetaan ulkopuolisilta sijoittajilta eikä siinä ole oma raha kiinni. Lisäksi Euroopan investointirahasto takaa lainoja.

”Luotan siihen,
että asiat hoituvat”

Miika Utoslahti on aina oppinut luottamaan siihen, että asiat ratkeavat.

– Yrittäjyys on tasapainoilua nöyryyden ja itseensä luottamisen välillä. Haluan oppia ja kehittyä niin ihmisenä kuin yrittäjänä jatkuvasti. Silloin on tärkeää katsoa myös sitä, mitä kilpailija tekee ja tarvittaessa oppia häneltä.

Lopulta kyse on juuri itseensä ja omiin taitoihinsa luottamisesta. Utoslahti miettii, että joskus hän ei ole kuunnellut tarpeeksi muita, joskus taas liikaa.

Miehessä lienee hieman samaa kuin isoisoisässään, joka suon hankkimisen jälkeen ryhtyi pehkutehtailijaksi nälkävuosina. Tie ei ollut helppo, mutta osuuskuntakin tuosta syntyi.

Seuraava tarina kertoo Miika Utoslahdesta olennaisen:

– Pyöräilin 17-vuotiaana paikalliseen autoliikkeeseen katsomaan autoja. Omistaja kysäisi, tekisinkö heille nettisivut. Vastasin heti, että onnistuu. Oikeasti minulla ei ollut hajuakaan, miten ne tehdään. Opiskelin itsekseni tunteja, miten ne rakennetaan, ja autoliike sai, mitä tilasi, Miika Utoslahti nauraa.

Jos ei tuossa ole asennetta, ei sitten missään.

Miika Utoslahti arvostaa luontoa ja rauhaa ympärillään Luopioisissa. Perheelle, johon kuuluvat Christine-vaimo, kaksi alakouluikäistä lasta ja nuorin 3-vuotias, paikka on rauhallisempi kuin Tampereen Vuores, josta he kolme vuotta sitten muuttivat