OP Kangasalan alkuvuosi voitollinen

OP Kangasala jäi alkuvuonna tuloksellisesti ennätysvuodesta 2021, mutta ensimmäinen vuosipuolisko sujui pankin mukaan kuitenkin odotetusti.

Pankin liikevoitto oli tammi-kesäkuussa noin 2,75 miljoonaa euroa, eli noin 0,4 miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuonna.

Liikevoitto käytetään pankin vakavaraisuuden vahvistamiseen, veroihin sekä asiakkaille maksettaviin bonuksiin että tuotto-osuuksien korkoihin. Pankin vakavaraisuusaste oli 39,3 prosenttia.

Alkuvuoden osalta toimitusjohtaja Jyrki Turtiaista lämmittää paitsi onnistunut OP Luopioisen ja OP Kangasalan yhdistyminen myös ainakin asiakasliiketoiminnan kasvu 2,1 prosenttia 1,15 miljoonaan euroon.

Rahoitustoiminnan kokonaismäärä laski 12 kuukauden jaksolla ennätysvuoden 2021 luvuista. Pankin mukaan syynä laskuun on lähinnä talouden epävarmuus, joka on näkynyt alkuvuonna luottokysynnän hienoisena laskuna. Vakuudettomien luottojen ja eritoten korttiluottojen kasvu oli hyvällä tasolla vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Korkojen nousun vaikutus näkyy jo yhä useamman asuntovelallisen arjessa, ja pankin mukaan kasvaviin asumismenoihin on edelleen järkevää varautua niin korkojen nousun kuin inflaation kiihdyttämän energian hinnan kohoamisen myötä.

– Asuntolainojen tyypillisin viitekorko, 12 kuukauden euribor, nousi huhtikuussa positiiviseksi, ja sen nousutahti on ollut nopeaa. Kesäkuun lopussa 12 kuukauden euribor oli yhden prosentin tasolla, ja markkinat odottavat koron nousevan selvästi seuraavan vuoden aikana. Katsauskauden lopussa henkilöasiakkaiden asuntoluottokannastamme oli korkosuojattu 36,1 prosenttia, kertoo toimitusjohtaja Jyrki Turtiainen.