Pälkäneen yrittäjät 40 vuotta – alkuaikojen valistustilaisuuksista rennompaan yhdessäoloon ja hyvinvoinnin lisäämiseen, edunvalvonta yhä keskeistä

Pälkäneen yrittäjien puheenjohtaja Lumia Huhdanpää-Jais kukitettiin yrittäjäjuhlassa yhdistyksen 40-vuotissyntymäpäivien kunniaksi. Kukittajina kunnanjohtaja Pauliina Pikka ja elinvoimajohtaja Sirkku Mäkelä.

Miten Pälkäneen yrittäjät sai alkunsa 40 vuotta sitten? Ketkä perustivat sen, Pälkäneen yrittäjien puheenjohtaja Lumia Huhdanpää-Jais?

– Lainaan Pälkäneen Yrittäjät 20 vuotta Juhla-Aviisia: ”Pälkäneellä on 1950-luvulla toiminut yrittäjäyhdistys. Nimittäin 19.11.1950 perustettiin Pälkäneen Yksityisyrittäjät. Kokoonkutsujana toimi pankinjohtaja Erkki Halonen. Säilyneiden asiakirjojen mukaan yhdistys, jota ei koskaan rekisteröity, toimi pääosin kauppiaskunnan yhteistoimintaelimenä. (…) Viimeinen kirjallinen merkintä (tämän yhdistyksen toiminnasta) on vuodelta 1960.

Kaksi vuosikymmentä kului hiljaiseloa, kunnes 1980-luvun alussa havahduttiin huomaamaan, että Pirkanmaalla Pälkäne oli viimeisiä kuntia, josta puuttui yrittäjäyhdistys. (…) Niinpä elinkeinolautakunnassa lähinnä Viljo Kortetjärven toimesta käynnistettiin loppuvuonna 1982 uusi hanke yhdistyksen perustamiseksi. Viljo Kortetjärvi ja aluejärjestön toimitusjohtaja Jaakko Helenius kutsuivat yhdistyksen perustavan kokouksen koolle maineikkaalle Tervapirtille 15.12.1982. Kokouksessa oli läsnä 53 yrittäjää. Innostus oli vahvana aistittavissa.

Pöytäkirjan mukaan kunnanjohtaja kertoi puheenvuorossaan yrittäjillä olleen jo kauan hankkeita perustaa yhdistys. Hän toivoi, että yhdistys nyt saataisiin vihdoin käyntiin. Tämä rohkaiseva puheenvuoro olikin tärkeä kannanotto.

Niinpä Terttu Kortetjärven ehdotuksesta Erkki Laineen kannattamana päätettiin yksimielisesti perustaa yrittäjäyhdistys Pälkäneelle. Vuosikokouksen valitsema hallitus piti ensimmäisen kokouksensa samassa yhteydessä. Puheenjohtaja Eero Raivion lisäksi hallitukseen kuuluivat Sylvi Järvenpää, Urho Kittilä, Viljo Kortetjärvi vpj, Jukka Laurila, Yrjö Leeve, Jaakko Pohjola, Mauno Sairanen, Matti Vainio. Sihteeriksi valittiin Kyllikki Pohjola.

Miten yhdistys näkyy yrittäjien elämässä? Miten toiminta on muuttunut vuosikymmenten saatossa?

Pälkäneen Yrittäjien, kuten koko Suomen Yrittäjien, tavoitteena on parantaa yrittäjien arkea.

– Olemme viime vuosina keskittyneet enemmän yrittäjien hyvinvoinnin tukemiseen sekä verkostoitumiseen, esimerkiksi mainion hyvinvointihankkeen (2018–2020) kautta sekä nyt koronan jälkeen taas vahvemmin erilaisin tapahtumin. Yrittäjän tekeminen on usein aika yksinäistä puurtamista, jolloin tilaisuudet tavata muita samanhenkisiä ovat tärkeitä. Ja se, että tietää aina voivansa soittaa yrittäjäkaverille, jos on juttutarvetta. Totta kai myös edunvalvonta-asiat ovat edelleen meillä aina työlistalla. Yhteistyö kunnan kanssa on tällä hetkellä erinomaisen hyvää.

Pälkäneen Yrittäjät on myös omalta osaltaan ollut mukana elävöittämässä Pälkäneen menoa, joka välillä oli melko hiljaista. Myös Pälkäneen Yrittäjillä on olemassaolonsa aikana ollut välillä suvanto- ja välillä aktiivisia vaiheita. Nyt taitaa olla menossa sellainen aktiivisempi vaihe. Seuraava karaoke pidetään joulunavauksessa 25.11.!

– Historiasta sen verran, lainaan taas Aviisia: ”Yhdistys on vuosien mittaan järjestänyt lukuisia tapahtumia ja hankkeita paikkakuntalaisten ja kesäasukkaisen hyväksi. Yhteistyö kunnan ja erityisesti elinkeinoasiamiehen kanssa on ollut tässä erittäin tiivistä ja tuloksekasta.”

Listassa mainitaan muun muassa palveluhakemistot, Pälkäne tuottaa ja palvelee -näyttelyt, joulun- ja kesänavaukset, lähituoteprojekti ja Pyöritä markkaa Pälkäneellä -projekti.

”Yritysten vuorovaikutusten hyödyntäminen on toinen toimintakenttä. Mainittakoon esimerkiksi yövartiointi, yrittäjien iltakahvit, yrityskummitoiminta ja Kostianvirran jouluvalot. ”

”Alkuaikojen pääpaino lepäsi valistustilaisuuksien kuten esitelmien järjestämisessä ja yhteydenottoina kunnalliseen päätöksentekoon. Tässä mielessä yhteistyö kunnan elinkeinoasiamiehen kanssa oli säännöllistä. Tänä päivänä etualalle on noussut yrittäjien välisen, alakohtaisen yhteistoiminnan kehittäminen ja erikoisesti henkilökohtaisten tapaamisten työssäjaksamiseen tähtäävä toiminta, mikä näkyy virkistystilaisuuksien runsaina osanottomäärinä.”

Mitä odotuksia tuleville vuosikymmenille?

– Toivomme toimintaan mukaan enemmän yrittäjiä. Olemme yleisesti ottaen avoimia monille ideoille ja niiden toteuttamiselle yhdistyksen kautta. Yleisesti toivomme, että jatkossa yrittäjien arvostus yhteiskunnassa nousee edelleen – ilman yrittäjiä ei ole työpaikkojakaan. Teemme työtä sen eteen, että hyvä yhteistyö kunnan kanssa jatkuu ja kehittyy edelleen tulevina vuosina. Haluamme jatkaa aktiivista ja monipuolista toimintaamme yrittäjien ja elinvoiman eteen ja erityisesti läpi vuoden, ei vain kesäkuukausina.

Onko yhdistys nauttinut valtakunnallista menestystä?

– Saimme vuonna 2021 yhdessä Luopioisten Yrittäjien kanssa Suomen Yrittäjien kunniamaininnan yhdistysten välisestä yhteistyöstä, mikä oli iso, valtakunnallinen tunnustus. Lisäksi Pälkäneen kunta on päässyt mitalisijoille Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakuntakilpailussa vuonna 2017, jossa yhdistyksellä oli myös lusikkansa sopassa. Vanhemmista palkinnoista minulla (eikä Aviisilla) ollut valitettavasti tietoa.

Pälkäneen yrittäjät palkitsi vuoden yrittäjäjuhlassa myös Erkki Rantasen yrityksestä Rakennustyö Erkki T. Rantanen, jolla on tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuosi.
Pälkäneen yrittäjillä on nykyään lukuisia virkistystilaisuuksia. Tässä juhlitaan yrittäjäjuhlassa yhdessä Kuhmalahden ja Luopioisten yrittäjien kanssa.