Kotijumppaa moneen lähtöön

Jarno Schutskoff ja Outi Munnukka opastavat mielellään ihmisiä oikean liikuntatekniikan löytämisessä. – Keppijumppa parantaa ryhtiä, mutta sopii myös hyvin kovempaan treeniin, Schutskoff mainitsee.

Kangasalan vapaa-aikaohjaajien Outi Munnukan ja Jarno Schutskoffin viimeisimmän yhteistyön tulos on Kangasalan kunnan internet-sivuilta löytyvä Kotijumppaohje-lukemisto. Seitsemästä pdf-tiedostosta löytyy kuvalliset ohjeet kahvakuulatreeniin, venyttelyyn sekä keppi-, tasapaino, kuminauha-, keskivartalo- ja käsipainojumppaan.

Ohjeet myös paperiversiona

– Tarkoitus olitehdä Kangasalan väelle mahdollisimman monipuoliset perusjumppaohjeet, joita voi hyödyntää taukojumpassa tai pidemmissä jumppatuokioissa, Schutskoff sanoo.

Munnukka lisää, että tietysti ohjeita voivat aivan hyvinkäyttää muutkin kuin paikkakuntalaiset.

– Ohjeiden tarkoitus on madaltaa ihmisten kynnystä lähteä kokeilemaan erilaisia liikuntamuotoja. Kaikki kun eivät syystä tai toisesta halua testata lajeja ryhmäliikuntatunneilla, Munnukka toteaa.

Tarvittaessa vapaa-aikaohjaajilta saa myös opastusta liikkeisiin. Ja jos oma kone ei jostakin syystä toimi, voi vapaa-aikapalveluiden toimistosta hakea jumppaohjeetpaperiversiona.

 

Tasapainon merkitys

Internetin tiedostoissa jokaisen lajin kohdalle on ilmoitettu jumpan kesto ja toistojen määrät. Jokaisesta liikkeestä löytyy myös valokuva, jossa näytetään, miten liike tehdään oikein.

– Tekniikka on todella tärkeä. Esimerkiksi venyttelyliikkeistä näkee todella paljon erilaisia versioita. Siksi kannattaisikin esimerkiksi käydä ryhmätunnilla, jotta oppisi tekemään liikkeet oikein, Schutskoff neuvoo.

Munnukka on huomannut, että kuminauhajumppa jakaa ihmisten mielipiteitä.

– Osa ajattelee, että se sopii vain kuntouttavaan liikuntaan. Mutta todellisuudessa kuminauhajumppa on monipuolinen ja tehokas kuntoilumuoto. Esimerkiksi olkapäävaivoihin se tarjoaa oivan avun.

Tasapainojumppaa Schutskoff ja Munnukka suosittelevat jokaiselle ihmiselle. Schutskoff on huomannut, että eritoten naispuoleisilla ikäihmisillä on vaikeuksia tasapainonsa kanssa.

-Tasapainon treenaamisella on ihan selkeät käytännön syyt, kun ajattelee Suomen liukasta talvea. Mutta löytyy sitä heikohkoa tasapainoa myös nuoremmilta ihmisiltä, Schutskoff  toteaa.

 

Kesä liikkuen

Kesällä vapaa-aikaohjaajien elämään kuuluu mitäpä muuta kuin liikkumista – niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin. Munnukka muun muassa vetää uimakouluja. Kesä-heinäkuussa hän ohjaa kesäjumppaa Vesaniemen rannalla kello 8.30-9.00.

Itse hän harrastaa intohimoisesti lähes mitä vain liikuntamuotoa.

– Rantalentopallo, frisbeegolf, vaeltaminen, juoksu, kävely, uinti, pyöräily, Munnukka luettelee. – Ja tietenkin mahtavaa liikuntaa tarjoavat kaikki kesän hyötyliikuntamuodot aina nurmikonleikkuusta kaikkeen muuhun puutarhahommaan.

Jumppaohjeet löytyvät osoitteesta: http://www.kangasala.fi/harrastukset_ja_vapaa-aika/vapaa-aikapalvelut/liikuntapalvelut/