Kesäpäivä Kangasalla saavutti kävijäennätyksensä

Sunnuntaina Mobilian ulkoalueella järjestetty Kesäpäivä Kangasalla -tapahtuma kokosi sankoin joukoin kesäasukkaita ja kuntalaisia viettämään yhdessä kaunista kesäpäivää.

Kahdeksatta kertaa järjestetyillä lähimarkkinoilla sai tänä vuonna oppia kalankäsittelyyn ja vihdantekoon, oli mahdollisuus ostaa lähiruokaa ja leivonnaisia ja yleisö pääsi tutustumaan Kangasalan VPK:n pelastustoimintaan niin vesillä kuin maassakin. Paikan päällä sai infoa myös Kangasalan kesäteatterin esityksistä.

Markkinoilla tehtiin myös historiaa, kun yleisöllä oli mahdollisuus nousta yläilmoihin helikopterilla ja ihastella Kangasalan kauniita maisemia kulttuurimaisemareitillä.

– Tapahtumasta jäi oikein miellyttävät tunnelmat. Tänä vuonna tehtiin selkeästi kävijäennätys. Sekä yleisö että täällä olleet esittelijät olivat hyvin tyytyväisiä. Lähden mielelläni suunnittelemaan ensi vuoden tapahtumaa, Mobilian apulaisjohtaja Elina Ijäs kertoo.

Hänen mukaansa tapahtuma on nykyisin jo toivottu.

– Viime vuonna meistä tuntui, että tämä tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa ja tänä vuonna tunne siitä vain vahvistui. Sinne tullaan tapamaan etenkin tuttuja, mikä on ollut meidän perimmäinen ajatuksemme tapahtumaa järjestäessä, Ijäs lisää.

 

Simppeli vihdan teko

Tänä vuonna 84 vuotta täyttävä Lahja Kauramäki opetti ihmisiä tekemään saunavihtoja Kangasalan lähimarkkinoilla. Teltan kulmalla vilisi paljon kiinnostuneita ihmisiä.

Näppärältä se käy. Lahja Kauramäki vääntää nopsasti niin vihdan kuin vastankin.

– Vihtoja olen ollut tekemässä isäni kanssa alle kymmenen vuotiaasta lähtien. Olisi ihana juttu, että nuoret jatkaisivat vihdan tekoa, Lahja Kauramäki toivoo.

Hän hoitaa omaa nuoruuttaan vihdan teolla. Kauramäki opastaa, että vihdan teko on hyvin selkeää, mutta se vaatii paljon harjoitusta. Jokainen voi tehdä aina mieleisensä vihdan.

– Keski-Suomessa Karstulassa asuessani vihtaa sanottiin vastaksi. Täällä Kangasalla sitä sanotaan vihdaksi. Jos ne ostaa pareittain, niin toinen voi olla vasta ja toinen vihta, Kauramäki vinkkaa naurahtaen.

Kauramäelle tulee tänä kesänä täyteen myös 50 vuotta siitä, kun hän muutti Kangasalle.

– Kangasalla on paljon kauniita ja kivoja paikkoja, vihtataitaja haluaa muistuttaa.

 

Lapsiperheille koettavaa

Kangasalalainen Valtasen perhe on mielissään, että kotipitäjässä joku jaksaa järjestää tapahtumia. Tästä syystä koko perhe viettikin mukavaa sunnuntaita Kesäpäivä Kangasalla -tapahtumassa.

Tutut ja polkuautot vetivät Valtasen perheen Mobilian pihamaalle.

– Tänne on kiva tulla, kun tänne kokoontuu kyläläisiä ja näkee paljon tuttuja. Jos lapsilta kysytään mikä on parasta, niin he vastaavat varmasti polkuautot, perheen äiti Anni Valtanen sanoo.

Valtasen perhe kertoo, että Kangasalta löytyy paljon lapsiystävällisiä kohteita ja nähtävyyksiä.

– Luonto ja harjut tulevat ensimmäisenä mieleen, etenkin Vehoniemenharju. Täällä on myös hyviä uimarantoja, Valtaset kertovat.

Perhe Valtasen hyvä kesäpäivä Kangasalla -resepti koostuu auringosta, rannasta, uimisesta ja jäätelöstä.