Ilmastoverkoston ovet ovat avoinna kaikille ilmastotyöstä kiinnostuneille – hanke tukee yritysten ja yhdistysten ilmastotyötä

Hankekoordinaattori Anu Salminen kertoo, että Ilmastoverkostoon on liittynyt tähän mennessä 16 jäsentä.

Yhä useampi yritys ja yhteisö on ottanut ilmastovaikutusten seuraamisen ja päästöjen vähentämisen pysyväksi osaksi toimintaansa. Pälkäneen kunta on mukana Etelä- ja Lounais-Pirkanmaan ilmastoekosysteemihankkeessa, jonka tavoitteena on tukea ja vauhdittaa alueella toimivien yritysten ja yhdistysten ympäristövastuuta ja ilmastotoimia.

Osana hanketta rakennetaan ilmastoverkostoksi nimettyä toimintamallia. Kyse on yhteistyöverkostosta, johon yritys tai yhdistys voi liittyä jäseneksi saamaan tukea omiin ilmastotoimenpiteisiinsä. Verkoston toiminta on maksutonta, ja on tarkoitettu hankkeen alueella, Pälkäneellä, Akaassa, Punkalaitumella, Sastamalassa, Urjalassa ja Valkeakoskella, sijaitseville yrityksille tai yhdistyksille.

Ilmastoverkoston hankekoordinaattori Anu Salminen kertoo, että mukaan on liittynyt tähän mennessä 16 jäsentä, jotka edustavat hyvinkin erilaisia toimialoja, muun muassa teollisuutta, jätehuoltoa, matkailua ja vapaa-aikaa, biotaloutta, ruokapalveluita ja taloushallintoa. Mukana on myös muutamia yhdistyksiä. Pälkäneeltä verkostoon kuuluu Humuspehtoori.

– Verkoston tarjoamat mahdollisuudet ja hyöty ovat saaneet positiivisen vastaanoton. Ovet ovat avoinna kaikille ilmastotyöstä kiinnostuneille riippumatta siitä, onko ilmastopohdinnoissaan alkumetreillä vai pidemmällä, sanoo Salminen.

Asiantuntija-apua ja vertaistukea

Verkoston päätehtävänä on tukea monipuolisesti ja asiantuntevasti jäsentensä ilmastotyötä ja innostaa siihen.

– Asiantuntija-apua ja luotettavaa tietoa ilmastotyön tueksi saa verkoston piiristä, jolloin tietoa tarvitse hakea itse useista eri lähteistä.

Verkosto kokoontuu muutamia kertoja vuodessa erilaisten sisältöjen äärelle, ja jäsen voi valita tilaisuudet, joihin haluaa osallistua. Webinaareihin kutsutaan puhujiksi tuoreinta tietoa tarjoavia asiantuntijoita. Tulevien kokoontumisten teemoina ovat muun muassa kiertotalous, yrityksen ilmastoviestintä ja ilmastonmuutoksen hillintä maataloudessa. Vuosikalenteriin kuuluvat myös ilmastoklinikka ja yritysvierailu. Jäseneksi liittyminen, tuki ja tilaisuudet ovat maksuttomia.

Erityisen arvokkaana Salminen pitää sitä, että verkostossa voi jakaa omia kokemuksia ja saada oppia muilta.

– Muiden tarinat ja esimerkit auttavat hahmottamaan, millaisia erilaisia ilmastotoimenpiteitä organisaatiot voivat tehdä. Saattaa olla jopa niin, että verkoston tuella yritys saa oivalluksen uusista liiketoimintamalleista, sanoo Salminen.

Yksi tavoite riittää

Jäsenyyden ehtona on se, että organisaatio asettaa itselleen yhden ilmastopäästöjä vähentävän tavoitteen vuoden ajaksi. Tavoitteena voi olla esimerkiksi kierrätyksen kehittäminen, matkustuksen ja kuljettamisen vähentäminen, uusiutuvan energian käytön lisääminen tai tuotantoprosessin muuttaminen asteittain vähäpäästöisemmäksi.

– Tavoite voi olla pieni parannus tai isompi päämäärä – molemmat ovat yhtä arvokkaita. Yritykset ovat erikokoisia ja eri toimialoilta ja erilaisessa vaiheessa ilmastotyössään. Jokainen valitsee tavoitteensa omista lähtökohdistaan.

– Hyvä tavoite ei kuormita yritystä liiaksi ja ole ylimitoitettu. Jos on vasta aloittelemassa ilmastotyötä, ensimmäinen etappi voi olla selvittää, millaisia päästöjä toiminnasta syntyy.

Ilmastotavoitteen toteutumista seurataan, ja se uusitaan vuosittain. Myös pidemmän aikavälin päämäärän voi asettaa, ja silloin tavoitteen saavuttamiseksi tehtävät toimenpiteet pilkotaan vuositasolle.