Lukijalta: Tuulivoima kunnan veronmaksajana

Aikaisemmat kirjoitteluni tuulivoimasta eivät tainneet ollakaan ”tuulesta temmattuja”. Samoilla linjoilla kanssani oli Sydän-Hämeen Lehden entinen päätoimittaja Tommi Liljedahl nettikirjoituksessaan (SHL 11.3.2023).

Pohjois-Pohjanmaalla Pyhännän pienessä kunnassa on nyt 32 tuulivoimalaa ja suunnitteilla on 90 kpl lisää. Jo 44 voimalan verot vastaisivat nykyistä koko tuloveropottia (lähde: yle.fi).

Pyhännän kunnanjohtaja Ismo Mäkeläinen kertoo, että Pyhäntä tunnetaan jo ihmekuntana. Kaikki tietävät, että meillä on Pohjanmaan pienin veroprosentti, tämä on Suomen teollistunein kunta (teollisten työpaikkojen suhteena väkilukuun). Pyhännällä panostetaan ”kaiken ikäisten terveyteen ja hyvinvointiin”.

Loppusuoralla on viiden miljoonan euron hyvinvointikeskuksen rakennustyöt – Pyhännän historian suurin investointihanke. Pälkäneelläkin olisi käyttöä vastaavanlaiselle hyvinvointikeskukselle ja voisimme kilpailla alhaisella veroäyrillä työvoimasta ja kuntaan muuttajista.

Myytäviä asuntoja ja tonttejahan meillä on tarjolla ja lisää kaavoitetaan, jos tarve vaatii. Rahalle olisi (Pälkäneellä) myös muuta käyttöä, vaikka sitä tuntuu tällä hetkellä olevan niin, että ranteita pakottaa. Vanha totuus on syytä pitää silti mielessä, että rahaa on paljon helpompi tuhlata, kuin tienata.

Kuntatalouden asiantuntijoiden, konsulttiyhtiö FCG:n Eero Laesterän ja Tuomas Hanhelan laskelmassa yhden tuulivoimalan arvioidaan tuottavan kunnalle vuosittain keskimäärin 35 000 euroa kiinteistöveroa. Veron tuotto riippuu voimalainvestoinnin suuruudesta ja suuret tuulivoimalat voivat tuottaa esimerkiksi 45 000 euroa vuosittain. Voimalan tuotto tulee kunnalle ilman erityisiä aikarajoja tai valtion kouran väliintuloa, Laesterä muistuttaa. (Yle.fi)

Minua on muistutettu maakuntakaavasta, joka ei puolla tuulivoimaloita Pälkäneelle, mutta kaavojahan voidaan aina muuttaa.

Pälkäneen kunnalla on takuita ja vastuita niin paljon, että luulisi tuollaisen ”varman tuoton” kiinnostavan. Kannattaisikohan konsultoida Pyhännän kunnanjohtajaa ja kunnassa asuvaa asiantuntijaa.

Raimo Ohtonen,
kunnanvaltuutettu SDP