Aitoon teatterifestivaalit järjestetään jälleen – ”Odotan kovasti oivaltavaa, hauskaa, hersyvää päivää”

Viime kesän Menninkäisen temppeli -esitys.

Aitoon teatterifestivaalit järjestetään tänä kesänä viidettä kertaa. Teatterifestareiden nimi muuttuu vuosittain, ja tänä vuonna festarit kulkevat Rosa Clay -nimellä. Aiemmin kaksipäiväinen festivaali järjestetään poikkeuksellisesti yksipäiväisenä. Teatterifestareita vietetään tiistaina 20. kesäkuuta Aitoon koulutuskeskuksessa. Tapahtuman järjestää Pälkäneen kunnan kulttuuripalvelut.

Luvassa on muun muassa Juha Hurmeen esitelmä Rosa Claysta, Namibiassa syntyneestä opettajasta ja teatteriohjaajasta, joka oli ensimmäinen afrikkalaistaustainen tamperelainen.

– Juha Hurme nostaa usein historiasta henkilöitä, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet katveeseen. Rosa Clay on tästä erinomainen esimerkki, kulttuurituottaja Marketta Pyysalo kertoo.

Pyysalo sanoo, että teatterifestivaalien keulahenkilöitä on yhdistänyt joka vuosi tietyn asteinen paikallisuus – henkilöt ovat olleet kauimmiltaan Tampereelta.

Teatterifestivaaleilla esitetään lisäksi Juha Hurmeen säveltämänä Aleksis Kiven tuntemattomampaa tuotantoa. Myös Ilona Anttilan esitys kalevalaisesta luontoyhteydestä saa paikkansa festareilla. Tapahtumassa pääsee myös turistikierrokselle Savonlinnaan Hurmeen opastamana Visit Savonlinna -esityksen siivittämänä, jonka jälkeen Savonlinnaan ei tarvitse matkustaa.

– Odotan kovasti oivaltavaa, hauskaa, hersyvää päivää, Pyysalo sanoo.

Vakituisia kävijöitä

Vuodesta 2019 järjestetyn festivaalin järjestelyt sujuvat Pyysalon mukaan jo omalla painollaan. Suurena apuna järjestelyissä on Aitoon koulutuskeskuksen apulaisrehtori Seppo Rinne, Pyysalo kertoo.

Festarit ovat Pyysalon mukaan sujuneet aiempina vuosina hyvin.

– Yhtenä vuonna tosin tuli vettä kuin saavista, jolloin jouduimme siirtymään sisätiloihin. Festarit ovat menneet kuitenkin kivasti. Juhalla on oma persoonallinen ja oivaltava tapa näytelmiin ja puheisiin, Pyysalo sanoo.

Tapahtuma on saanut jo vakituisia kävijöitä. Varsinaisia kävijämääräodotuksia Pyysalolla ei kuitenkaan ole.

– Olisi kiva, jos 80–100 kävijää tulisi, mutta sitä on vaikea arvioida.

Pyysalo sanoo odottavansa tapahtumalta eniten iloa ja hersyvyyttä.

– Ihmiset ovat tähän mennessä lähteneet tapahtumasta pois hyvin nauraneina ja oivalluksia mukanaan kantaen. Uskon, että näin käy nytkin, Pyysalo summaa.