Lähellä vai kattavan monipuolisesti? – kyselytutkimuksen mukaan pirkanmaalaiset toivovat monipuolisia sosiaali- ja terveyspalveluita samasta toimipaikasta

Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluiden verkoston kehittämiseen liittyvässä tutkimuksessa selvitettiin näkemyksiä sosiaali- ja terveyspalveluista yleensä sekä kiirehoidon palveluista. Kesäkuussa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan pirkanmaalaiset arvostavat sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelupaikoissa laajaa palveluvalikoimaa ja kattavia aukioloaikoja enemmän kuin sitä, että palvelupaikka olisi lähellä. Sähköisiä palveluita pitää puolestaan tärkeänä neljä viidestä pirkanmaalaisesta.

Kiireettömiin palveluihin oli tyytyväisiä noin puolet vastaajista. Asukkaiden odotuksiin vastaisi parhaiten palvelupiste, jossa saisi hoidettua useita terveyteen liittyviä asioita samalla käynnillä ja joka olisi auki myös virka-ajan ulkopuolella. Eläkeikäisten joukossa yli puolet vastaajista (52 prosenttia) arvosti palveluiden läheisyyttä enemmän kuin pitkiä aukioloaikoja.

Kyselyn perusteella kiirehoidon puhelinpalveluissa on kehitettävää. Puhelinpalvelua pidettiin mieluisampana vaihtoehtona kiireellisen hoidon tarpeen arviointiin. Kuitenkin vain noin puolet vastaajista tiesi, että ennen kiirevastaanotolle tai päivystykseen lähtemistä pitäisi soittaa joko oman sosiaali- ja terveysaseman kiirevastaanoton tai päivystysavun numeroon 116117.

Kyselytutkimuksen tiedot kerättiin kesäkuun alussa Taloustutkimuksen internetpaneelissa, ja kohderyhmänä olivat 18–79-vuotiaat Pirkanmaan asukkaat. Kokonaisvastaajamäärä oli 931. Tulokset on painotettu väestöä edustavaksi. Virhemarginaali on ±3 prosenttiyksikköä.

Kyselyn tuloksia voi pitää pälkäneläisittäin hieman yllättävinäkin. Luopioisissa on oltu jo pitkään huolissaan oman terveysaseman puolesta. Huolta on viime aikoina lisännyt entisestään elokuussa tapahtuva muutos, jonka myötä Luopioisten terveysasemalla asiakaspalvelu ei ole enää paikalla tiistaisin, ja laboratorioaikoja voi varata enää yhdelle viikonpäivälle entisen kahden sijaan. Noin 2000 asukkaan Luopioisissa omaa terveysasemaa on puolustettu aktiivisesti ja puheenvuoroja sen tärkeydestä on luettu useasti Sydän-Hämeen Lehdenkin sivuilta. Näiden puheenvuorojen perusteella nimenomaan oman terveysaseman läheisyyttä pidetään hyvinkin tärkeänä.

Lähitulevaisuus näyttää, millaiseksi Sydän-Hämeenkin sosiaali- ja terveyspalvelut muotoutuvat, sillä Pirkanmaan hyvinvointialue tekee syksyn aikana päätöksiä terveyspalveluista.