Rakkauden kuningaskäsky – ”Ihmiset ovat pyrkineet toteuttamaan rakkautta monin tavoin – kuka paremmin, kuka huonommin siinä onnistuen”

Lukija kirjoittaa

Sunnuntaina 16. heinäkuuta vietettiin jokavuotista ”rakkauden sunnuntaita” suomen evankelisluterilaisissa kirkoissa.

Jälleen kerran Jeesuksen luo tuli rikas nuorukainen kyselemään kuinka päästä iankaikkiseen elämään. Rakkaus rahaan merkitsi hänelle enemmän kuin Jumala, joten hän joutui poistumaan surullisena Jeesuksen luota. Nuorukainen tunsi kyllä Jumalan tahdon ja pyrki sitä kykynsä mukaan noudattamaan, mutta luotti omaisuuteen sitä enemmän. Jeesuksen velipuoli, Jaakob, josta tuli Jerusalemin piispa, kirjoitti kirjeessään siitä, mikä on hänen mielestään tärkeintä ihmisten välisessä kanssakäymisessä. Hän nimitti tätä Raamatun kuninkuuskäskyksi. (Jaak. 2:) Tämä käsky kuuluu näin: ”Rakasta lähimmäistä niin kuin itseäsi.”

Tämä käsky oli rikkaalle nuorukaiselle, kuten useimmille meillekin tuttu asia. Jo yli 3000 vuotta aikaisemmin oli tämä käsky annettu Jumalan itsensä nimellä vahvistettuna kolmannessa Mooseksen Kirjassa. (3 Moos. 19:18). Olemme tottuneet lukemaan sen rakkauden käskynä, joka kuuluu: ”Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niin kuin itseäsi.”

Jeesus yhdisti nämä käskyt yhdeksi käskyksi. Tämä käskyn alkuosakin on Mooseksen kirjoissa vielä useammin kuin tämä lähimmäisen rakkauteen velvoittava jälkiosa. Jeesus kiteytti koko Jumalan tahdon toteuttamisen tähän yhteen kaksoiskäskyyn. Vain tässä järjestyksessä toteutuu todellinen rakkaus niin kuin Hän on sen suunnitellut.

Ihmiset ovat pyrkineet kyllä toteuttamaan rakkautta monin tavoin – kuka paremmin, kuka huonommin siinä onnistuen. Valitettavasti ihmisten toteuttamaan sisältyy paljon itsekkyyttä, hyväksikäyttöä, oman edun tavoittelua ja muuta vastaavaa. Sen nimissä on tehty miltei kaikki mahdolliset rikokset varkauksista murhiin asti.

Pyyteetöntä rakkautta ihmisten keskeltä löytyy hyvin harvoin. Tämä pätee yhtä hyvin kristityn nimeä kantaviin kuin toisenlaista maailmankatsomusta edustaviin ihmisiin. Kuitenkin Jumala ja Jeesus Vapahtajamme esitti meille tämän käskyn – ei toivomuksen. Silloin kun pyrimme toteuttaman Jumalan tahtoa voimme pyrkiä sitä myös toteuttamaan. Kun etsimme hänen tahtoaan meille luvataan sen ohessa antaa kaikkea – myös rakkautta. Hän on osoittanut tien pyyteettömään rakkauteen antamalla itse rakkaimpansa, jotta meillä olisi iankaikkinen elämä.

Ihmiselle on mahdotonta osoittaa täydellistä rakkautta, mutta se mikä meille on mahdotonta, on mahdollista Jumalalle. Hänelle on kaikki mahdollista. Näihin sanoihin loppuu keskustelu, joka käytiin rikkaan nuorukaisen poistumisen jälkeen opetuslasten ja Jeesuksen kanssa. Siinä Jeesus vastasi heidän kysymykseensä: ”Kuka sitten voi pelastua?” Jeesus on luvannut antaa pyytäville tätä pyyteettömänpää rakkautta. Otammeko sen vastaan?

Seppo Lahtinen, Pälkäne